گرایش شدید اروپا به دولت های راست افراطی
اقتصاد ایران: یک نشریه غربی در مطلبی به گرایش شدید اروپا به دولت های راست افراطی به قیمت تضعیف احزاب سوسیال دموکرات اشاره کرد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه تاگس آنسایگر سوئیس در مطلبی به گرایش شدید اروپا به دولت های راست افراطی اشاره کرده و نوشت: اخیراً در این اتحادیه راست، و به ویژه راست افراطی، به قیمت تضعیف احزاب سوسیال دموکرات قدرت گرفتهاند. نتیجه این است که چپ میانهرو اکنون تنها در نیمی از کشورهایی که 25 سال پیش حکومت میکردند، حکومت میکند.
احزاب سوسیال دموکرات در اروپا سالهاست که به دلیل کاهش سهم رای دهندگان مشارکت در دولت و نفوذ سیاسی خود را از دست میدهند. از طرفی احزاب راست افراطی و پوپولیست در اروپا در حال قدرت گرفتن هستند.
فریدریش مرتس از ششم ماه مه صدراعظم آلمان بوده و رهبری ائتلافی از دموکرات مسیحیهای راستگرا و سوسیال دموکراتها را بر عهده دارد. بنابراین، دولت چپ میانه به رهبری اولاف شولتس تنها سه سال و نیم در آلمان قدرت را در دست داشت.
از 31 کشور اروپایی که یا بخشی از اتحادیه اروپا یا سازمان همکاری و توسعه اقتصادی هستند، 8 کشور توسط دولتهای چپگرا و 23 کشور توسط دولتهای راستگرا اداره میشوند. این در حالی است که در اوایل دهه 2000، چپها هنوز در 13 کشور از این کشورها حکومت میکردند.
در اینجا این پرسش مطرح است که آیا این کاهش نفوذ سیاسی چپگرایان در سراسر اروپا یک روند اساسی است یا صرفاً یک تغییر موقت؟
نناد استویانوویچ، دانشمند علوم سیاسی در دانشگاه ژنو، میگوید: اساساً، هر حزبی یک رأیدهنده اصلی دارد که به آن وفادار میمانند. تفاوت توسط افرادی ایجاد میشود که جهتگیری سیاسی خود را با هر انتخابات تغییر میدهند.
کشورهایی که در آنها دولتهای چپگرا و راستگرا به تناوب قدرت را در دست دارند شامل فرانسه، آلمان، بریتانیا و اسپانیا هستند. این امر شناسایی روندهای بلندمدت را دشوار میکند. با این حال، اگر به نتایج انتخابات پارلمانی نگاه کنید، میتوانید ببینید که احزاب چپگرا در درازمدت در حال از دست دادن آرا هستند.
بریتانیا نمونه خوبی از کشوری است که چشمانداز حزبی آن در حال گذر از یک دوره تغییر است. دو حزب کارگر و محافظهکاران برای مدت طولانی در آنجا تسلط داشتند. به نوشته اکونومیست، با ظهور راست افراطی، لیبرال دموکراتها و سبزها، رأیدهندگان به طور فزایندهای به طور مساوی بین این پنج حزب توزیع میشوند.
منطقه اسکاندیناوی هم مدتها پایگاه چپگرایان بود. اما در سوئد، راستگرایان در سال 2022 به قدرت رسیدند. این در حالی بود که سوسیال دموکراتهای سوئد 30 درصد آرا را به دست آورده بودند. با این حال، احزاب راستگرا در یک ائتلاف با هم متحد شدند و بنابراین توانستند حکومت کنند.
یوناس پونتوسون، استاد تمام علوم سیاسی در دانشگاه ژنو، میگوید: حزب سوسیال دموکرات هنوز بزرگترین حزب سوئد است، اما دیگر حزب غالب نیست. اکنون برای پیروزی باید سازشهای بسیار بیشتری نسبت به گذشته انجام دهد.
به گفته پونتوسون، وضعیت در سایر کشورهای شمال اروپا نیز مشابه است. برای مثال، در سال 2022، سوسیال دموکراتهای دانمارک برای اولین بار پس از 40 سال با راستگرایان متحد شدند.
انتهای پیام/