امامت استمرار نبوت در تبیین معصومانه قرآن است
اقتصاد ایران: شیراز- تولیت حرم شاهچراغ (ع) گفت: امامت استمرار نبوت در تبیین معصومانه قرآن و اجرای معصومانه فرمان خداوند میباشد و این با اجازه دادن به کسی برای ولایت در یک حوزه خاص و مشخص متفاوت است.
به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم کلانتری صبح جمعه در جلسه «جهاد تبیین» در حرم شاهچراغ (ع) با بیان اینکه در قرآن کریم هم به امامان کفر «أَئِمَّةَ الْکُفْرِ» و هم به امامان حق اشاره شده است، گفت: کلمه امام به تنهایی دارای تقدس نیست، امام یعنی پیشوا که میتواند حق یا باطل باشد، بر اساس جهان بینی که قرآن به ما یاد داده است، یک نمونه پیشوای باطل و امام کفر، فرعون و یک نمونه امام حق، حضرت موسی (ع) است.
وی ادامه داد: حتی برای یک ناراحتی جزئی، انسان از بین بهترین متخصصین دست به انتخاب میزند، چه برسد در انتخاب امام و رهبر که یک انتخاب مهم و اساس دین است امامت یعنی جانشینی پیامبر و امام کسی است که هدایت امت را برای رساندن به مقصد کمال، برعهده دارد، پس اگر انتخاب امام دست مردم باشد ممکن است خوب یا بد انتخاب کنند و خداوند نمیتواند این امر را به مردم واگذار کند.
حجت الاسلام کلانتری افزود: بر فرض اینکه خداوند به مردم این اجازه را بدهد، آیا خداوند حکیم میتواند یک مسیری را جلوی پای انسانها قرار دهد که حداقل ۵۰ درصد احتمال خطا وجود دارد؟ اگر اینگونه باشد، پس خداوند نمیخواهد که بنده او به مقصد برسد! یعنی سکان را به دست کسی داده است که نمیدانیم به سمت جهنم یا بهشت حرکت میکند، آیا خدای حکیم که انسان را برای رسیدن به مقصد نهایی کمال آفریده است، فرمان را به دست کسی میدهد که ۱۸۰ درجه برعکس حرکت کند؟ این امر امکان پذیر نیست.
امامت یک منصب الهی است
تولیت حرم شاهچراغ (ع) گفت: زمانی انسانهای برگزیده، دچار انحراف میشوند، یعنی وقتی که معصومین، افراد را انتخاب کنند و در آن احتمال خطا وجود دارد، حال اگر عموم مردم انتخاب کردند چه اتفاق میافتد؟ بعد از رحلت پیامبر (ص)، اصحاب حضرت، مهاجرین و انصار گرد هم جمع شدند و اتفاق نظر داشتند که برای خود، امام انتخاب کنند و «سقیفه بنیساعده» را به راه انداختند؛ اینان کسانی بودند که به آنان وحی نشده بود و معصوم هم نبودند، زمانی که منتخبان حضرت موسی (ع) به گمراهی کشیده میشوند، نتیجه انتخاب مهاجرین و انصار هم مشخص است که چه میشود.
وی ادامه داد: نمونه آن حاکمانی است که امام علی علیه السلام، انتخاب کرده بودند و خود ایشان نیز آنان را عزل و به شدت تنبیه و سرزنش کردند، انتخاب معصوم هم ممکن است با خطا روبرو بشود، چه برسد به انتخاب توده مردم. سخن و بحث این است که چرا شیعه معتقد است که امامت یک منصب الهی است و امام را فقط باید خداوند انتخاب و نصب کند، نه در مورد کسی که امام یک مسئولیتی را بر عهده او میگذارد.
حجت الاسلام کلانتری افزود: اگر امام علی (ع) مالک اشتر را به عنوان حاکم و ولی فقیه یک بخشی از سرزمین اسلام انتخاب میکنند، به این معنا نمیباشد که مالک اشتر معصوم است، خیر اینگونه نیست ایشان هم در مسیر ممکن است دچار خطا و اشتباه بشوند؛ امام معصوم و مقام امامت با کسی که از طرف امام نیابت میگیرد، زمین تا آسمان متفاوت است. امامت هم مانند نبوت، یک منصب الهی است که حتماً انتخاب باید از جانب خداوند باشد،
اصلیترین وجوه تمایز انسان از سایر موجودات، در نوع خلقت اوست
تولیت حرم شاهچراغ (ع) گفت: امامت استمرار نبوت در تبیین معصومانه قرآن و اجرای معصومانه فرمان خداوند میباشد و این با اجازه دادن به کسی برای ولایت در یک حوزه خاص و مشخص متفاوت است.
وی ادامه داد: یکی از آموزههای صریح قرآن و پیامبران الهی، یادآوری و تشریح دقیق کرامت و شرافت ذاتی انسان در هستی است. کرامت و شرافت انسان در هستی، بهسبب همان هویت، روح خدادادی، و فطرت خداجویی است که خالق هستی در ذات انسان قرار داده و به این صورت، وجود او را سرشته و او را بر همه موجودات هستی برتری داده است.
حجت الاسلام کلانتری افزود: اصلیترین وجوه تمایز انسان از سایر موجودات، در نوع خلقت اوست، یعنی همان نیروی خرد، عقل، اراده و انتخاب و ابتکار و دمیده شدن روح خداوند در او.
تولیت حرم شاهچراغ (ع) گفت: اکنون که حقیقت و ماهیت ذاتی انسان در دستگاه آفرینش روشن شد، این نتیجه به روشنی حاصل میشود که: سیر الهی انسان و نیل او به تکاملِ مورد نظر اسلام، آنگاه امکانپذیر میگردد که محیط زندگی فردی و اجتماعی او بگونهای به سامان برسد که این مسیر را به درستی برایش هموار سازد.
حجت الاسلام کلانتری در پایان تصریح کرد: انسان اگر بهترین زندگی فردی را داشته باشد که سراسر آن یاد خداوند است، اما اگر جامعه سالم نباشد نمیتواند به مقصد برسد، این به هیچ وجه امکان پذیر نیست. طبق جهانبینی قرآن، اصول پنجگانه ناظر بر همه بخشهای زندگی انسان، اعم از فردی و اجتماعی هستند تا بتواند اشرف مخلوقین را به سامان برسانند.