طالبان و تاجیکستان از روابط پرچالش تا نشانههای بهبود
اقتصاد ایران: روابط میان طالبان و تاجیکستان، این روزها با نشانههایی از بهبود و تعامل محتاطانه همراه شده است؛ هرچند تناقضها و چالشهای سیاسی همچنان پابرجاست.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، وبسایت یورآسیانت در گزارشی به بررسی روابط میان طالبان و تاجیکستان پرداخته است. این گزارش مینویسد که طالبان و تاجیکستان در سه سال اخیر پس از بازگشت طالبان به قدرت، رابطهای پرتنش داشتهاند، اما اکنون دو طرف بهصورت محتاطانه در حال بهبود روابط هستند.
طالبان با دعوت از«شرفالدین گادویف» منتقد سرسخت رئیسجمهور تاجیکستان، تلاش کردند اهرمی برای فشار بر دوشنبه ایجاد کنند. این در حالی است که تاجیکستان از مخالفان طالبان حمایت کرده و به آنها پناه داده است.
«ملانی سدوزای» پژوهشگر دانشگاه رگنزبورگ آلمان، در این باره گفته است: «علنی شدن جلسات دوجانبه و توقف انتشار بیانیههای تند علیه طالبان از سوی مقامات تاجیکستان، از تغییرات مثبت به شمار میرود.»
از جمله نشانههای بهبود روابط میتوان به سفر هیئتی از تاجیکستان به کابل در تابستان 2023 و بازگشایی بازارهای مرزی از سپتامبر همان سال اشاره کرد.
با این حال، گزارش یورآسیانت تاکید میکند که روابط دو طرف همچنان با تناقضهایی همراه است. تاجیکستان طالبان را گروهی افراطی میداند و از مخالفان آنها پشتیبانی میکند، در حالی که طالبان نیز از گروه افراطی جماعت انصارالله تاجیکستان حمایت میکند.
همچنین، گزارش میافزاید که طالبان از دعوت از گادویف برای ایجاد فشار سیاسی بر تاجیکستان بهره برده است.
یورآسیانت اشاره میکند که تاجیکستان به دلیل ملاحظات سیاسی به رسمیت شناختن طالبان را بعید میداند، اما روابط اقتصادی، به ویژه در حوزه صادرات برق، همچنان ادامه دارد.
در این میان، نگرانیها از قطع کمکهای آمریکا به افغانستان ممکن است توانایی طالبان در پرداخت هزینه برق وارداتی از تاجیکستان را کاهش دهد و بر همکاریهای دو طرف تاثیر منفی بگذارد.
بر اساس گزارش یورآسیانت، روابط میان طالبان و تاجیکستان پس از بازگشت طالبان به قدرت در 2021 پیچیده و پرتنش بوده است. تاجیکستان که اکثریت جمعیت آن را تاجیکها تشکیل میدهند، نگرانیهای امنیتی و سیاسی نسبت به طالبان دارد و از مخالفان این گروه حمایت کرده است.
با این حال، نیاز به حفظ امنیت مرزهای مشترک و ملاحظات اقتصادی باعث شده دو کشور تعاملاتی محتاطانه را دنبال کنند. بازگشایی بازارهای مرزی و دیدار هیئتهای دیپلماتیک نشانههایی از تلاش برای کاهش تنشها و حفظ دیالوگ است.
انتهای پیام/.