به گزارش سلامت نیوز به نقل از اطلاعات،تکرار ارتکاب جرائم و به ویژه سرقت معضلی است که از سال ها قبل سبب بروز مشکلات فراوانی برای مردم شده است و متاسفانه عدم اتخاذ تدابیر لازم از سوی نهاد های قضایی ، همواره سبب بازگشت مجرمان سابقه دار به جامعه با تجربههای جدید از هم بندی های خود در زندان می شود و به این ترتیب این گونه افراد با شیوه های تازهای به ارتکاب جرایم می پردازند.
سرقت از جمله جرائمی است که سابقه ای به قدمت تاریخ زندگی بشر دارد و در جوامع انسانی به شیوه های گوناگون دیده میشود و در این میان معمول ترین راه مجازاتی که برای مجرمان در نظر گرفته میشود زندان است، اما برخی از آنها پس از آزادی و حتی در دوران مرخصی از زندان هم بنا به دلایل مختلف از جمله نبود شغل مناسب ، باردیگر مرتکب جرم میشوند.
شاید برخی از سارقان پس از تحمل چندین سال حبس و سختیهای زندان بارها اظهار ندامت و پشیمانی کنند، اما بعد از آزادی بار دیگر مرتکب جرایمی میشوند که بر همین اساس باید ضمن فراهم کردن شرایطی لازم، مانع از بروز این معضل شد.
پلیس با هماهنگی قوه قضائیه همواره سعی در دستگیری سارقان داشته است و در این زمینه بسیار تلاش میکند تا با تدابیر لازم زمینه های پیشگیری از این جرم را فراهم کند، اما آنچه که در منظر عمومی دیده میشود تکرار جرم توسط سارقان سابقهدار است که در این میان قوه قضائیه میتواند بیش از پیش اثرگذار باشد به طوری که با صدور احکام بازدارنده ، مانعی برای بازگشت سارقان به ارتکاب جرم شود.
اتصال پابند الکترونیکی به پای سارقان سابقه دار حتی با داشتن یک فقره سابقه کیفری راهکاری است که با هماهنگی دستگاه قضا از سوی پلیس برای کنترل مجرمان اجرا میشود اما در مواردی، شماری از سارقان با وجود پابند هم مرتکب جرم میشوند که نشان از آثار روانی و به نوعی اعتیاد آنان به این کار دارد.
جیب بری یکی از انواع سرقتهاست که اعتیاد نسبت به تکرار آن توسط جیب برها بیش از سایر مجرمان دیده می شود که پلیس آگاهی پایتخت در جدیدترین اقدام خود در حوزه مبارزه با آنها در اماکن پررفت و آمد نظیر مترو و اتوبوس های «بی آر تی»، توانسته است در یک عملیات ۲۵ جیب بر سابقه دار در شبکههای جداگانه زنان و مردان را دستگیر کند.
جزئیات دستگیری جیب برهای سابقه دار
رئیس پلیس آگاهی پایتخت دیروز در جمع خبرنگاران از دستگیری جیببران حرفهای سابقه دار در ایستگاههای مترو و خطوط بی آر تی خبر داد و گفت: طی چند روز گذشته ماموران آگاهی توانستند ۲۵سارق را که دست به جیببری از مسافران می زدند ، دستگیر کنند .
به گزارش خبرنگار ما، سردار علی ولیپور گودرزی با بیان این که تمامی افراد دستگیر شده، سابقهدار هستند، افزود: ۵۰دستگاه گوشی تلفن همراه از این سارقان و مقادیر زیادی اموال دیگر از مخفیگاههایشان کشف شده است واقدامات برای شناسایی مالباختگان ادامه دارد.
دستگیری زنجیر قاپ سعادت آباد
بنا به این گزارش یکی از سارقانی که در این طرح پلیس دستگیر شده،عامل گردنبند قاپی از یک جوان در محله سعادت آباد تهران است که فیلم آن در فضای مجازی بسیار پربازدید شده بود.
این متهم به سرقت در تشریح اقدام مجرمانه خود گفت : سوژههای خود را با پرسه زنی در خیابانها پیدا می کردم و در این مورد هم تصادفی مالباخته را شناسایی کردم و با اعتماد به نفس وارد عمل شدم و توانستم پس از قاپیدن گردنبند گرانقیمت،فرار کنم. اما از فروش این زنجیر طلای ۲۰۰میلیون تومانی، فقط ۱۰ میلیون به دست آوردم که در ادامه دستگیر شدم.
همچنین مالباخته در توضیح ماجرای سرقت گردنبند خود به خبرنگاران گفت: در چند ثانیه بدون این که آسیبی به گردنم وارد شود، زنجیرم سرقت شد!
ضرورت تشدید برخورد قاطع مراجع قضایی با مجرمان
یک حقوقدانان در این باره میگوید: جرم فعل در تقابل با خیر اجتماعی و منافع عمومی است و این تقابل گاهی چهرهای توأم با سوءنیت یا تعارض با قانون خواهد داشت و از این منظر گاهی مجرمان به صورت بالقوه و یا بالفعل با عناد نسبت به منافع جمعی و حقوقی و آزادیهای سایر شهروندان درصدد ضربه زدن یا هتک کردن استحقاقهای دیگران بر میآیند؛ گروهی به صورت مستمر عجین با نقض حق هستند و دستهای به اعتبار وضعیت اضطراری و عارضی معارض قانون میشوند.
صالح نقره کار با اشاره به اینکه در موارد بسیاری افراد به سبب فقر فرهنگی یا مادی در شرایط اضطراری قرار میگیرند و اجرای عدالت کیفری آنگاه سزاوار و مشروع است، میافزاید: قانونگذار باید با هر یک از این ۲ دسته به شیوهای متناسب رفتار کند، چرا که اصل تناسب جرم با مجازات باید وجه همت قرار گیرد و افراد معارض قانون خود قربانی شرایط نابرابری هستند، چرا که فقر فرهنگی بسیاری از شهروندان، ناترازی بودجهای، فقدان سیاستهای حمایتی به ویژه برای فقرا و شرایط گزنده کنونی عدم برخورداری از زندگی شایسته نسبت به اکثریت زیر خط فقر مساله نیست که از چشم کیفرشناس مغفول بماند.
وی ادامه میدهد: در این ملازمه مصلحتها با امنیت جمعی رواست و بایسته است با ملاحظه وظایف دولت در زمینه حمایت از گروههای آسیبپذیر سیاستگذار کیفری بر روشهای پیشگیرانه متمرکز باشد نه اینکه صرفا با هزینههای فراوان درصدد التیام موقت شهروندان قربانی سرقت برآید.
نقرهکار تاکید میکند: سارقانی را که نه به واسطه سوءنیت، بلکه به دلیل شرایط اضطراری مجبور به ارتکاب جرم شدهاند در سیاستهای پیشگیرانه انتظامی کنترلی و فرهنگی، وجه همت سیاستگذاران جزایی و انتظامی قرار گیرد و همچنین بدیهی است که این موضوع شامل مجرمان حرفهای یا مجرمان به عادت نخواهد شد.
این حقوقدان میافزاید: سارقان حرفهای باید بر اساس قاطعیت و اثربخشی واکنش کیفری به شیوهای بازدارنده جرات تکرار بزه نیابند و این وصف حکمت و سزاواری مرجع قضایی در مواجهه جرم بر مدار عدالت کیفری است.