به گزارش سلامت نیوز به نقل از اعتماد، رییس جامعه جراحان ایران، با ابراز نگرانی از خالی ماندن صندلیهای تخصصهای مهم در آزمون دستیاری نسبت به تنزل سطح پزشکی کشور و اجبار دوباره به اتلاف ارز بابت اعزام بیماران به خارج از کشور هشدار داد. ایرج فاضل در حالی که دخالتهای بیمورد در رشته پزشکی را یکی از دلایل کاهش رغبت ورودیهای جدید کنکور سراسری برای انتخاب رشته پزشکی و همچنین، خالی ماندن صندلیهای آزمونهای تخصصهای پزشکی میدانست در نگاهی به سیر رشد توانمندی جامعه جراحان کشور گفت: «توسعه جراحی و پیوند اعضا به اوایل انقلاب و تحولاتی که در حوزه پزشکی و به خصوص جراحی در آن دوران رخ داد، باز میگردد.
اوایل انقلاب، پزشکی مملکت به پزشکان بیگانه متکی بود به گونهای که حدود 5 هزار پزشک بیگانه در ایران کار میکردند و مسائل درمانی مردم کشور را برعهده داشتند. وضعیت به شکلی بود که مردم برای بسیاری از اعمال جراحی مجبور بودند به خارج از کشور بروند و با صرف هزینههای هنگفت و تحمل مشکلات مختلف به درمان خود بپردازند. طی دهه اول انقلاب و به دنبال آغاز جنگ تحمیلی، جراحان کشور که تا آن زمان با زخمهای ناشی از جراحات جنگ و گلوله آشنایی نداشتند متاسفانه با حجم فراوانی از مجروحان جنگ روبهرو شدند که درمان آن شیوههای خاص و تکنیک جراحی مخصوص به خود را طلب میکرد.
متاسفانه در اوایل جنگ بسیاری از مجروحان را به خاطر عدم آگاهی نسبت به مسائل مربوط به مدیریت زخمها و جراحات ناشی از سلاح گرم جنگی از دست دادیم ولی در چنین شرایطی طب مملکت، به سمت نو شدن و تحول حرکت کرد. در همان زمان، جامعه جراحان ایران به این دلیل تشکیل شد تا مشکلات خود را به کمک جراحان مملکت رفع کند و بدینترتیب ظرف مدت چند سال باز آموزی و نوآموزی باعث شد تا دانش جراحی کشور در مورد مدیریت و رسیدگی به زخمهای مجروحان جنگی افزایش چشمگیر داشته باشد.
از همین زمان شیوههای جدید علمی و تکنیکهای نوین در زمینه پیوند اعضا، جراحیهای عروق و سایر جراحیهای مدرن به تدریج رشد پیدا کرد و امروزه انواع جراحیها در تخصصهای متنوع در نقاط مختلف کشور و بدون نیاز به اعزام بیماران به خارج از کشور و اتلاف سرمایه ارزی، انجام میشود. با این حال، همین شکوفایی علمی و بینیازی از اعزام بیماران به خارج از کشور باعث شد تا نسبت به پیشرفت جراحی، حسادت ایجاد شود و به مرور زمان موانعی بر سر راه پزشکان و جراحی کشور ایجاد شد تا این شکوفایی و پیشرفت علمی و تربیت نیروهای متخصص متاسفانه کند شود یا از بین برود! برای از بین بردن یک درخت برومند در حال رشد و شکوفایی، فقط کافی است به این درخت آب ندهیم تا خشک شود.
طی سالهای اخیر، دخالتهای بیمورد در رشته پزشکی باعث شد پویایی و نوآوری آن کند یا متوقف شود. فقیر کردن جامعه پزشکی به اسم دوستی و حمایت از مردم هم یکی از صدمات جبرانناپذیر به بدنه پزشکی کشور است. امروز رشته پزشکی در کنکور سراسری و همچنین بسیاری از رشتههای تخصص و جراحی در آزمونهای مربوطه، داوطلب و متقاضی ندارند، چون داوطلبان راه دشوار و سختی پیش روی خود میبینند که درنهایت نیز حاصلی برای آنان ندارد. مایه تاسف است که بسیاری از رشتههای تخصصی پزشکی و برخی رشتههای جراحی مانند جراحی قلب و عروق، جراحی کودکان و... که دشواریهای کاری فراوان دارد، طی سالهای اخیر متقاضی نداشته ولی به جای آن داوطلبان به سمت رشتههای آسانتر و پردرآمدتر، گرایش بیشتری پیدا کردهاند.
طبیعی است که شخصی مثل من نگران سالهای آینده پزشکی کشور و سرنوشت رشتههای مختلف باشد، چون نیاز دوباره به اعزام بیماران به خارج از کشور و دریافت خدمات درمانی از بیگانگان مطرح است و نزول سطح پزشکی در مملکت یک تهدید جدی به شمار میرود. این نگرانی، صمیمانه قلب من را آزار میدهد و امیدوارم عواملی که سبب این سرنوشت شوم برای پزشکی کشور میشود، تکتک از بین برود و مشکلات رفع شود چون داشتن پزشکی بالنده و بینیاز از خارج کشور یک هدف مهم است.»
ایرج فاضل که به عنوان پایهگذار و پدر جراحی پیوند اعضا در ایران شناخته میشود و طی دهههای اخیر، 1500 جراحی پیوند عضو را به طور رایگان انجام داده، توضیح داد که چهار دهه قبل، جراحی پیوند عضو را در بیمارستانهای طالقانی و هاشمینژاد به طور مستمر و هفتگی آغاز کرده و با همراهی همکاران خود، هر هفته چهار پیوند عضو انجام شده و گفت: «یک سال بعد از شروع این برنامه، یک فقره چک از طرف آقای مهندس میرحسین موسوی؛ نخستوزیر وقت به مبلغ یک میلیون تومان، بابت پاداش برای من ارسال شد که من این چک را پشتنویسی کردم و برای هزینه کردن در جبههها برگرداندم.»