بحران سالمندی در کمین شاهرود و میامی؛ نرخ باروری به ۱.۴۳ سقوط کرد
اقتصاد ایران: شاهرود- رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با هشدار دربارهٔ کاهش نرخ باروری، از حرکت شاهرود و میامی به سمت سالمندی خبر داد و گفت: نرخ باروری فعلی این مناطق ۱.۴۳ است.
به گزارش خبرنگار مهر، محمد حسن امامیان در نشست خبری هفته جمعیت پیش از ظهر پنجشنبه و به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود ضمن بیان اینکه بحران جمعیت در کشورمان و طبیعتاً استان سمنان و شهرستانهای شاهرود و میامی موضوع بسیار جدی است که همه به خصوص دستگاههای فرهنگی و رسانهها باید در آن نقش آفرینی داشته باشند و آگاهی بدهند، تاکید کرد: یکی از مهمترین مسائل در بعد فرزندآوری، فرهنگ سازی و همچنین اطلاع رسانی و آگاهی بخشی توسط رسانهها است.
وی با اشاره به نرخ جمعیت در کشور و استان سمنان و همچنین شهرستانهای شاهرود و میامی که تابعه دانشگاه علوم پزشکی شاهرود هستند، افزود: در ۴۵ سال اخیر کشورمان ۱۱ سال نسبت به میانگین پیرتر شده و این رقمی چشم گیر است و این نرخ میانگین است و در بسیاری نقاط حتی نرخ بیشتر هم خواهد بود.
اولویت اصلی کشور
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها بر روی مقوله جمعیت تاکید دارند و برای نخستین بار این موضوع را هشدار دادند آن هم زمانی که کسی نمیدانست چه خطری کشورمان را تهدید میکند، تاکید داشت: اولویت اصلی هم در بخش سلامت و هم در بخشهای دیگر، مقوله جمعیت است.
امامیان با بیان اینکه در قانون جوانی جمعیت همه دستگاههای تکلیف دارند و تنها ۲۲ ماده آن مرتبط با وزارت بهداشت میشود و مابقی بندها باید از سوی ارگانهای دیگر به صورت جدی دنبال شود ابراز داشت: نرخ باروری یا همان تعداد باروری زوجین در طول عمرشان باید بالای ۲.۱ باشد و این عدد حد جایگزینی است به این معنی که اگر نرخ باروری ۲.۱ باشد جمعیت جایگزین میشود و کمتر از آن قطعاً کاهش جمعیت رخ خواهد داد در آخرین آمار کشورمان این رقم ۱.۴۴ است و برای شاهرود و میامی این رقم ۱.۴۳ است.
وی با بیان اینکه نرخ باروری در شاهرود و میامی مانند میانگین کشوری بسیار پایین است و این یعنی جمعیت رو به کاهش گذاشته است، افزود: نیاز به کار بیشتر در حوزههای مختلف به خصوص فرهنگی و اقتصادی داریم نباید این موضوع را فراموش کنیم که اگر نرخ باوری به ۱.۹ برسد در سال ۱۴۸۰ جمعیت کشور به نصف امروز میرسد و اگر نرخ باروری بیش از ۲.۴ باشد کاهش جمعیت رقم نمیخورد لذا ما در آینده با تداوم شرایط کنونی حتی برای سادهترین کارها هم نیروی کار نخواهیم داشت.
آمار تکان دهنده
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با بیان اینکه وضعیت کنونی بسیار نگران کننده است، تاکید کرد: ما برای جبران فرصت کمی داریم و اگر در سالهای پیش رو کارهای جدی را صورت ندهیم، در آینده به مشکلات اساسی برخواهیم خورد و این نیاز دارد که به مردم اطلاع رسانی شود و در این بخش بتوانیم آگاهی رسانی کنیم.
امامیان با بیان اینکه با روند کنونی نرخ جمعیتی کشورمان از ۱۴۱۰ منفی خواهد شد یعنی تعداد مرگ و میر از تعداد زاد و ولد بیشتر میشود، تاکید کرد: همین الان در برخی استانهای کشورمان برای مثال گیلان رقم خورده و نرخ رشد جمعیتی شأن منفی شده و برای شاهرود و میامی هم به زودی رقم خواهد خورد.
وی با بیان اینکه آمارهای جهانی و پیش بینیهایی که برای ایران رقم خورده نیز همین موضوعی را تصدیق میکند و از سال ۲۰۵۰ جمعیت کشورمان سقوط خواهد کرد، گفت: سالمندی (افراد بالای ۶۵ سال) روز به روز در حال رشد است تا جایی که امروز ۹ درصد جمعیت سالمند هستند و در سال ۲۰۵۰ این رقم به ۳۰ درصد میرسد و این یعنی جمعیت سالمند کشور را فرا میگیرد.
شرایط بد است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با بیان اینکه متوسط سن جامعه ایران همین حالا هم از ۲۲.۴ به ۳۲.۴ رسیده است، گفت: در استان سمنان ۱۴.۲ درصد از جمعیت بالای ۶۰ سال سن دارند همچنین میزان ازدواج نیز در شاهرود و میامی تابعی از استان سمنان نصف شده است به نحوی که نرخ ازدواج از ۱۰.۶ در سال ۹۲ به ۵.۶ در سال ۱۴۰۳ کاهش یافته است.
امامیان با بیان اینکه هم نرخ مجردی ما در شاهرود و میامی مانند دیگر نقاط کشور بسیار بالا رفته و هم نرخ زاد و ولد کاهش پیدا کرده است یعنی یا جوانان ازدواج نمیکنند و یا اگر کنند ترجیح میدهند که فرزند نداشته باشند یا در بهترین حالت یک فرزند داشته باشند، گفت: اگر میخواهیم جمعیت کشورمان فقط ثابت نگه داشته شود یعنی در سالهای پیش رو کم نشود هر زوج باید ۲.۱ فرزند در طول عمرشان بیاورند در صورتی که در استان سمنان این رقم ۱.۴۳ است.
وی با بیان اینکه ما در استانی که زندگی میکنیم همچنین با بحران ازدواج هم مانند فرزند آوری روبرو هستیم، افزود: سمنان کمترین میزان نرخ ازدواج را در بین استانهای کشور با ۳.۳ ازدواج در هزار نفر دارد و این اصلاً آینده روشنی را برای استان ترسیم نمیکند.