جزئیات طرح امارات و عربستان برای پایان جنگ در نوار غزه

اقتصاد ایران: در حاشیه حضور دونالد ترامپ در منطقه طرح جدیدی تحت عنوان ابتکار عمل امارات و عربستان و با حمایت رئیس جمهور آمریکا در زمینه دستیابی به آتش بس در نوار غزه پیش از پایان سفرش به منطقه در حال بررسی است.

- اخبار بین الملل -

به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، روزنامه یسرائیل هیوم در گزارشی به نقل از منابع آگاه خبر داد، ترامپ در حال پیشبرد طرحی است که به ابتکار عمل امارات عربی متحده و عربستان برای پایان جنگ در نوار غزه شهرت یافته است.

منابع آگاه اعلام کردند که این طرح در برگیرنده آزادی اسرا، خلع سلاح حماس، عقب نشینی اسرائیل و بازسازی نوار غزه تحت نظارت بین المللی است.

دانی زاکین نویسنده این گزارش تاکید کرد، شاید این مهمترین مسئله‌ای باشد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا آن را با رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مورد بررسی قرار داد و ممکن است منجر به پایان جنگ در نوار غزه و کنار زدن مانع اصلی در مقابل طرح بزرگ وی یا همان توافق قرن برای تشکیل و سامان دادن به نظم نوین خاورمیانه‌ای است که منجر به راه‌حل بلند مدتی برای کشمکش اسرائیلی فلسطینی می‌شود.

یک مسئول عالی‌رتبه از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در توصیف این ابتکار عمل هم آن را با هدف پایان دادن به جنگ در غزه توصیف کرد که در آن چارچوب‌های کلی سازش فراگیر منطقه‌ای هم لحاظ شده است.

در پشت پرده در حال حاضر مذاکرات گسترده‌ای با اسرائیل و طرف‌های دیگر با هدفی که برای ترامپ بسیار حایز اهمیت است، در جریان است چون ترامپ می‌خواهد که آتش بس پیش از پایان سفرش به منطقه محقق شود.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است، در اسرائیل هم این اطلاعات در حال انتشار است که اگر آتش بس محقق شود، رئیس جمهور آمریکا با نتانیاهو هم دیدار خواهد کرد، این در حالی است که موضوع آتش بس اصلی‌‌ترین دستور کار گفتگوهای ویتکاف فرستاده ویژه آمریکا با نخست وزیر اسرائیل بود و هیئت اسرائیلی اعزامی به دوحه نیز این مسئله را مورد بررسی قرار داد.

کلیات این طرح از چند ماه پیش بر روی میز مذاکرات قرار داشت، اما انتخاب ترامپ تصمیمش برای انجام اولین سفر دوره ریاست جمهوری‌اش به منطقه خلیج فارس منجر به سرعت بخشیدن به آن شد و سلسه تماس‌ها و رایزنی‌‌هایی در این زمینه انجام گرفت.

چند پیش نویس هم بین طرف‌های ذیربط تاکنون رد و بدل شده است در حالی که افراد ذیربط این امر از جمله یکی از دیپلمات‌های شورای همکاری خلیج فارس آن را ابتکار عمل برای دستیابی به جایزه صلح نوبل توصیف می‌کنند.

این ابتکار عمل از سوی بزرگترین دوست اسرائیل در منطقه خلیج فارس یعنی امارات متحده عربی مطرح شده است و محمد بن زاید رئیس امارات و برادرش عبد الله وزیر خارجه آن را پیگیری می‌کنند.

شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد عربستان هم به این ابتکار عمل پیوسته و تمامی ثقل خود را برای پیشبرد آن قرار داده است، فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان هم چارچوب‌های کلی آن را حدود یک ماه پیش در واشنگتن توضیح داده است.

به نوشته یسرائیل هیوم مشارکت این دو کشور می‌تواند برای تل‌آویو بسیار مهم باشد زیرا بر خلاف قطر و مصر، این دو کشور بیشتر با خواسته‌های اسرائیل موافق هستند.

اخبار رسیده حکایت از آن دارند که در جلساتی که بین رئیس جمهور ترامپ و هیئت همراهش و بن سلمان و دستیارانش انجام گرفت، مسئله این ابتکار عمل هم مطرح شد و مورد بررسی بیشتر قرار گرفت، وزیر خارجه عربستان هم در این را بطه اعلام کرد، دو طرف بر اهمیت پایان دادن به جنگ و آزادی اسرا تاکید کردند، این‌ها کلمات کلی است که بیانگر توافق اصولی بر سر چارچوب‌های آن است.

براساس روایت این رسانه عبری زبان جزئیات این توافق پیشنهادی به شرح ذیل است:

  1. آتش بس فورا و براساس طرح ویتکاف آغاز می‌شود، طی چند روز کوتاه نیمی از اسرا آزاد می‌شوند و مذاکرات در رابطه با پایان کامل جنگ آغاز می‌شود.
  2. در جریان مذاکرات حماس تمامی اسرای اسرائیلی را آزاد و تمامی اجساد را هم تحویل می‌دهد، در مقابل اسرائیل هم اسرای فلسطینی را در چارچوب توافقی که تاکنون هم اجرایی شده بود، آزاد می‌کند، همچنین ورود کمک‌های بشر دوستانه به ساکنان نوار غزه از سر گرفته می‌شود.
  3. اسرائیل عملیات نظامی خود را به طور کامل در نوار غزه به پایان می‌رساند، بعد از یک دوره انتقالی و دریافت تضمین‌های امنیتی، عقب نشینی به پشت مرزهای (قبلی) انجام می‌گیرد.
  4. حماس تمام سلاح‌های خود را به یک طرف عربی تسلیم می‌کند، از موشک تا سلاح‌های سبک همگی تسلیم می‌شوند، رهبران عالی‌رتبه نظامی حماس و جهاد اسلامی و بقیه گروه‌های مقاومت هم نوار غزه را ترک می‌کنند.
  5. اردوگاه‌های مسکونی برای اسکان موقت اهالی غزه ایجاد و زمینه خروج از نوار غزه هم با اولویت بیماران و مجروحین فراهم می‌شود.
  6. به محض اعلام پایان جنگ، کار بازسازی نوار غزه آغاز می‌شود، مدیریت این امر به یک کمیته عربی آمریکایی محول می‌شود.
    مسئولین غیر نظامی، مهندسان و کارمندان اقتصادی هم نمایندگی فلسطینیان را عهده دار می‌شوند.
  7. تشکیلات خودگردان موافقت خود را با این طرح اعلام خواهد کرد، اما بعداز انجام اصلاحات بنیادین در ساختار خود وارد این فرایند خواهند شد، فرایندی که حدود 10 سال به طول خواهد انجامید.
  8. مسئله حفظ امنیت و ممانعت از تجدید حملات علیه اسرائیل هم در چند مرحله و به شکل پلکانی به اجرا در می‌آید، ابتدا یک نیروی بین المللی، عربی و فلسطینی مسئولیت این امر را به عهده گرفته و به موازات آن کار خلع سلاح حماس را هم انجام می‌دهد، در حالی که امکان بازگشت برخی از نیروهای جزء امنیتی فعال در پلیس تحت امر حماس هم به این ساختار فراهم می‌شود.کشور آمریکا , کشور امارات متحده عربی , نوار غزه , رژیم صهیونیستی (اسرائیل) ,

در چارچوب اصلاحات پیشنهادی، اماراتی‌ها مصرانه به دنبال تغییر سیستم آموزشی فلسطینی برای تغییر حقیقی و پالایش آن از گفتمان ضد اسرائیلی است، امری که قبل از این در سیستم آموزشی عربستان هم انجام گرفته و قرار است ریاض و ابوظبی مستقیما آن را عهده دار شوند.

اما در مقابل این ابتکار عمل مشکلات و چالش‌های هم پیش روی خود دارد.

از نگاه این رسانه عبری زبان، به طور حتم کشورهای شورای همکاری و ایالات متحده مشکلات و دشواریی‌‌هایی که نتانیاهو در ساختار ائتلافی خود دارد را درک می‌کنند، اما عربستانی‌ها همچنان بر خواسته اصلی خود برای سازش یعنی جدول زمان بندی شده مشخصی برای برپایی دولت فلسطینی پافشاری می‌کنند.

براساس روایت یسرائیل هیوم، در داخل دولت آمریکا هم کساین هستند که خواهان اجرایی شدن راه‌حل معروف به طرح ترامپ سال 2020 هستند که در آن بر برپایی تدریجی دولت فلسطینبر 70 درصد از کرانه باختری و برسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر 30 درصد باقی مانده آن هستند.

اما این طرح با مخالفت عربستان و اکثر کشورهای عربی مواجه است و آنها از ابتکار سعودی برای برپایی دولت فلسطین بر مرزهای 1967 تاکید دارند.

در سایه این خواسته بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بر دو راهی سختی قرار می گیرد، چون اگر تصمیم به همراهی با این روند شود، به احتمال قریب به یقین متحدان راستگرای خود را از دست خواهد داد و سقوط ائتلاف به معنای ورود به گردونه انتخابات زودرس خواهد بود، گرچه پیش بینی می‌شود او از حمایت مخالفان فعلی ائتلاف برای تشکیل ائتلاف جدید بهره‌مند خواهد شد.

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ