راه اندازی تالار دوم بازار ارز برای رفع تعهد ارزی
اقتصاد ایران: رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، از راهاندازی تالار دوم در بازار جدید ارز بهمنظور تسهیل در فرآیند رفع تعهد ارزی صادرکنندگان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر، محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران ضمن اشاره به راهاندازی تالار دوم در بازار جدید ارز، اظهار کرد: سازمان توسعه تجارت ایران، بانک مرکزی و دستگاههای دیگر بهدنبال طراحی سازوکاری هستند که به نفع صادرکننده باشد و ارز خود را در اختیار واردکننده قرار بدهد.
بر اساس اعلام سازمان توسعه تجارت، وی گفت: سال گذشته بازاری موسوم به بازار توافقی ارز داشتیم و در آنجا صادرکنندگان و واردکنندگان میتوانستند ارز خود را با یکدیگر مبادله کنند؛ این مهم تحت عناوینی مانند استفاده از ارز دیگران در واردات رخ میداد و از آنجاییکه به شکل توافقی بین صادرکننده و واردکننده این مبادله ارز انجام میگرفت عنوان بازار توافقی برای این بخش از بازار ارز به کار گرفته شد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به راهاندازی مرکز مبادلهای ارز از سوی بانک مرکزی در زمستان سال گذشته، گفت: بازار توافقی ارز با راهاندازی مرکز مبادلهای ارز کار ویژه خود را از دست داد و امکان استفاده مستقیم ارز صادرکننده برای واردکننده از بین رفت و این موضوع مورد اعتراض قرار گرفت و به نظر میرسید ریشه عدم بازگشت ارز با این موضوع نسبت و ارتباط داشت زیرا صادرکنندگان بر این باور بودند که در بازار توافقی شرایط بهتری برای آنها فراهم بود.
او با اشاره به درخواست سازمان توسعه تجارت ایران از بانک مرکزی برای بازگشت شرایط بهتر برای صادرکنندگان افزود: در جلسات سازمان با بانک مرکزی این قول گرفته شد که تالار دومی با اسم، مکانیزم و روش متفاوتی راهاندازی شود؛ به بیان دیگر بازار جدید دیگر، بازار توافقی نخواهد بود و تفاوتهایی با این بازار خواهد داشت چراکه بانک مرکزی میخواهد بر فرایند انتقال ارز در این بازار کنترل داشته باشد و مطمئن باشد بهصورت واقعی ارز میان صادرکننده و واردکننده ردوبدل میشود و خواسته صادرکننده که ارز خود را به واردکننده بدهد تحت نظارت بانک مرکزی انجام میگیرد.
دهقان دهنوی اظهار کرد: سازمان توسعه تجارت ایران، بانک مرکزی و سایر دستگاهها تلاش دارند که تغییرات دیگری در بازار ایجاد کنند که مطلوبیتهای بیشتری برای صادرکنندگان ایجاد کند هماکنون این طرحها در مرحله بررسی و پیشنهاد است. اما با تصویب آنها بخش دیگری از مشکلات صادرکنندگان حل خواهد شد؛ به بیان دیگر سازمان توسعه تجارت ایران، بانک مرکزی و دستگاههای دیگر بهدنبال طراحی سازوکاری هستند که به نفع صادرکننده باشد و ارز خود را در اختیار واردکننده قرار بدهد و هم از سویی احتیاطها و ملاحظات بانک مرکزی در آن لحاظ شود.