چرا فقط از سهچهار شاعر شعر خوانده میشود؟؛ اینفلوئنسرها و شعر غیرموثق
اقتصاد ایران: امید صباغ نو میگوید کتاب «از زبان هم روزگاران» شامل ۱۶۹ شعر عاشقانه، با این دغدغه تدوین شده است که مخاطبان را با شاعران جوان آشنا کند و منبع خوبی برای مجریان و اینفلوئنسرهای ادبی باشد.
امید صباغ نو در گفتگو با خبرنگار مهر درباره کتاب «از زبان هم روزگاران» گزیده شعر عاشقانه، گفت: من قبلاً این تجربه را داشتم. سال ۹۳ برای اولینبار با نشر شانی چنین کاری را انجام دادیم؛ کتابی به نام «۶۹ حس مشترک» که الآن هم در نشر شانی موجود است. آن کتاب شامل ۶۹ غزل عاشقانه از ۶۹ شاعر جوان اسمورسمدار و شناختهشده بود.
صباغ نو ادامه داد: سال بعدش کتابی به نام «۷۰ حس عاشقانه» منتشر کردیم که در آن از هفتاد شاعر جوان معاصر که در آن موقع کتاب نداشتند، شعر منتشر کردیم. بعد از آن خوردیم به کرونا و شرایط اجتماعی مختلف و انتشار این نوع کتابها دچار یک وقفه ده ساله شد. سال گذشته با همت بهزاد نجفی مدیر نشر ایهام قرار شد چنین کتابی را بعد از ده سال تکرار کنیم که نتیجه آن کتاب «از زبان هم روزگاران» است.
شعرهای عاشقانه شاعران جوان در «از زبان هم روزگاران»
این شاعر درباره کتاب از زبان هم روزگاران گفت: این کتاب را در شرایطی چاپ میکنیم که شرایط عوض شده و اقبال به مجموعهشعرهای مکتوب کمتر شده است. مخاطبان ترجیح میدهند شعرها را به صورت شنیداری یا تصویری از زبان خود شاعر بشنوند. با اینهمه وجود چنین کتابی حس میشد و ما هم برای اینکه شعرها را انتخاب کنیم، در فضای مجازی فراخوان زدیم و از شاعران خواستیم خودشان برای ما شعر بفرستند. تنها ملاکی که گذاشتیم این بود که شعرها عاشقانه باشند، زبان شعرها زبان معیار باشد و قالبهای غزل و چهارپاره باشند.
وی افزود: در مجموع حدود ۱۶۰ شاعر در زمان تعیینشده، یعنی از ۱۵ تیر تا ۱۵ شهریور، برای ما شعر ارسال کردند. ما شروع به گزینش کردیم و شعرها را بر اساس قوت ادبی انتخاب کردیم. البته از بعضی شاعرانی که شعرشان خوب بود دو شعر انتخاب کردیم ولی از اکثر شاعران تنها یک شعر. کوچکترین شاعر این کتاب ۱۷ سال و مسنترین هم حدود ۸۰ سال سن دارند. دو شاعر بالای هفتاد سال داریم و بقیه شاعران زیر ۴۰ سال هستند. بنابراین با یک کتاب جوان روبرو هستیم. این مجموعه به همت نشر ایهام چاپ شده است که روز پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت، در سرای کتاب نمایشگاه از آن رونمایی شد. همچنین تعدادی از شاعران در این جلسه حضور داشتند و به شعرخوانی پرداختند.
کتابی که میتواند منبع مجریان و اینفلوئنسرهای ادبی باشد
صباغ نو با اشاره به استقبال مخاطبان از شعرخوانی بلاگرها در فضای مجازی گفت: الآن در فضای مجازی خیلی از دوستان اینفلوئنسرهای ادبی شدهاند اما متأسفانه شعرها را از منابع غیرموثق انتخاب میکنند. اکثر این شعرها با شعرهای دیگر قاطی شده و در عین حال به بچههای جوان هم پرداخته نمیشود؛ یعنی اغلب شعر شاعران پیشکسوت و قدیمی بازخوانی میشود. من در این کتاب سعی کردم با رعایت تمام اصول اولیه یک شعر خوب، شعرها و شاعرانی را انتخاب کنیم که اگر این کتاب به دست این دوستان فضای مجازی رسید، بتوانند به راحتی از یک منبع موثق با شعر شاعران گمنام آشنا شوند و شعرشان را بخوانند تا مخاطب هم لذت ببرد. چرا فقط از سه چهار شاعر مطرح شعر خوانده شود؟
وی در پایان گفت: امیدوارم این شاعران جوان به واسطه این کتاب به جامعه ادبی معرفی شوند و در این اوضاع آشفته که کتابهای شعر خیلی کم دیده میشوند، مجموعهای از شاعران جوان به مخاطب معرفی شود. شاید کسی نتواند مجموعهشعرهای این ۱۰۰ شاعر را تهیه کند، ولی با تهیه این کتاب میتواند با شعر ۱۶۹ شاعر آشنا شود و اگر شعر آنها را دوست داشت، به دنبال کتاب یا آثار آنها برود.
کتاب «از زبان هم روزگاران» با تیراژ ۵۰۰ نسخه، در ۲۲۲ صفحه و قیمت پشت جلد ۲۵۰ هزار تومان به بازار عرضه شده است.