چرا اتحادیه اروپا به شهروندان ترکیه ویزا نمیدهد؟
اقتصاد ایران: آمار رد درخواست ویزای شهروندان ترکیه برای سفر به کشورهای عضو اتحادیه اروپا به سطح بیسابقهای رسیده و این در حالی است که مذاکرات تکمیل عضویت نیز عملاً متوقف شده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، این روزها بسیاری از روزنامه های و رسانههای ترکیه، بخشی از گلایهها و اعتراضات شهروندانی را منتشر میکنند که با وجود درخواست مکرر، امکان سفر به کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای آنها فراهم نشده است. چرا که از پنج سال پیش، میزان صدور ویزا برای ترکیه ایها، سال به سال کاهش معنی داری پیدا کرده و تاریخ مصاحبه برای مراجعه حضوری افراد نیز، دور و توام با تعلل است.
روزنامه جمهوریت چاپ آنکارا اعلام کرده که در دو سفر اخیر هاکان فیدان وزیر امور خارجه کابینه اردوغان به بروکسل، مراتب اعتراض ترکیه به اتحادیه ابلاغ شده است.
فیدان از آنها خواسته در مورد صدور ویزا برای سفر شهروندان ترکیه به کشورهای عضو اتحادیه اروپا، رفتار تبعیضآمیز و استاندارد دوگانه از میان برداشته شود. اما حالا پارلمان اروپا نیز با انتشار یک گزارش، دفاعیاتی ارائه داده که نشان میدهد صدور ویزا برای شهروندان ترکیه، انتظار و توقعی واقعبینانه نیست و قرار است سخت گیریهای بیشتری نیز مشاهده شود.
اعتراض مقامات ترکیه در شرایطی صورت گرفته که مهمت شیمشک وزیر امور مالی و دارایی ترکیه نیز در دیدار با وزاری اقتصاد کشورهای اتحادیه اروپا، از آنها خواست تا علاوه بر هموار شدن مسیر صدور ویزا، امکان استفاده ترکیه از تعرفههای سطح پایین نیز به وجود بیاید. اما اتحادیه حاضر نشده از این دو پیشنهاد استقبال کند.
توجیه اتحادیه اروپا چیست؟
رسانهها و دستگاههای تبلیغاتی نزدیک به حزب عدالت و توسعه، دلایل کاهش صدور ویزا برای شهروندان ترکیه از سوی اروپا را به مجموعهای از مسائل سیاسی ربط میدهند. به عنوان مثال، اعلام شده که بخشی از برخورد سرد اروپا با ترکیه ایها، به تشویق مقامات رژیم صهیونیستی است.
برخی از جراید نزدیک به اردوغان همچون روزنامه ینی شفق و نشریه ترکیه، اعلام کردهاند که عدم صدور ویزا برای شهروندان ترکیه، ریشه در اسلام هراسی و اسلام ستیزی دارد و اروپاییها در این مورد رفتار و استاندارد دوگانه دارند. اما خود اتحادیه اروپا، توضیحات دیگری دارد.
گزارش ویژه ترکیه که در پارلمان اروپا تدوین شده، به تفصیل به مساله افزایش نرخ رد درخواستهای ویزای شنگن نیز اشاره کرده است.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی پارلمان اروپا، بیش از 1 میلیون نفر از شهروندان ترکیه، در سال 2023 درخواست ویزا ارائه دادهاند. اما در همین حال، 103 هزار نفر از ترکیه ایهایی که صاحب ویزای شنگن شدهاند، همین که پایشان به اروپا رسیده، درخواست پناهندگی کردهاند. در نتیجه مردم ترکیه از دید کشورهای اتحادیه اروپا، در لیست کشورهایی قرار میگیرند که درخواست صدور پناهندگی آنها بسیار بالاست و عملاً به معضل بزرگی برای پرونده ادارات مهاجرت تبدیل میشوند.
نرخ پناهندگی، کاری کرده که درخواست ویزای شنگن با سختگیری بسیار بررسی شود.
رد شدنهای متوالی و زمانهای انتظار طولانی شهروندان ترکیه در درخواستهای ویزای شنگن، موجب گلایه شهروندان از وزارت امور خارجه شده است. اما هاکان فیدان و معاونین او ترجیح دادهاند در این مورد حرفی نزنند.
ناچو سانچز آمور، گزارشگر پارلمان اروپا در امور ترکیه نوشته شده: «متاسفانه وقتی برای شهروندان ترکیه ویزای شنگن صادر میشود، بسیاری از آنها به دنبال سوء استفاده از این سیستم هستند و به همین دلیل، با مشکلات جدی در درخواست ویزا مواجه شدهاند».
پارلمان از کشورهای اتحادیه اروپا خواسته، منابع و ظرفیت خود را در زمینه صدور ویزا افزایش دهند. اما دست کم در مورد شهروندان ترکیه، نه تنها پیشرفتی در کار نیست، سال به سال تعداد ویزاهای صادره کم و کمتر شده است.
طبق دادههای سال 2023 که توسط کمیسر مهاجرت و امور داخلی اتحادیه اروپا اعلام شده، 16.1 درصد از 1 میلیون و 55 هزار و 885 درخواست ویزای شنگن که از ترکیه ارائه شده بود، رد شده است. این نرخ در سال 2022، 15.7 درصد ثبت شد.
به گفته کارشناسان، این افزایش هم به دلیل نقص فنی و هم به دلیل ناامنی سیاسی است. همچنین یک مقام اتحادیه اروپا در گفتگو با پایگاه خبری تحلیل مستقل و غیردولتی تی 24 ترکیه، اعلام کرده که 103000 شهروند ترکیه که در سال 2023 به طور قانونی با ویزای شنگن وارد اروپا شده بودند، بعداً درخواست پناهندگی دادهاند.
همین مقام همچنین تأکید کرد که بسیاری از شهروندان ترکیه که وارد منطقه شنگن شدهاند، با وجود انقضای مدت اقامتشان، اروپا را ترک نکردهاند و آمار آنها در «سطح قابل توجهی» است.
تصور میشود که این وضعیت، سوء ظن به درخواستهای ورودی از ترکیه به کشورهای عضو اتحادیه اروپا را افزایش میدهد و در نتیجه منجر به افزایش نرخ رد درخواستها میشود.
آسوشیتدپرس نیز در یک گزارش مفصل، «از اینکه ترکیه هیچ پیشرفتی در جهت برآورده کردن معیارهای لازم برای آزادسازی ویزا نداشته» عمیقاً ابراز تاسف کرده است.
برای ادامه روند آزادسازی ویزا، ترکیه باید 6 سرفصل مهم باقیمانده از 72 معیار توافقشده با اتحادیه اروپا را برآورده کند.
6 معیاری که هنوز تکمیل نشدهاند به شرح زیر است:
اصلاح قانون مبارزه با تروریسم مطابق با استانداردهای اروپایی.
امضای توافقنامه همکاری عملیاتی با یوروپل.
اجرای توصیههای ضد فساد GRECO.
هماهنگسازی قوانین مربوط به حفاظت از دادههای شخصی با اتحادیه اروپا.
تضمین همکاری مؤثر با کشورهای اتحادیه اروپا در مورد مسائل مربوط به جرم و جنایت.
اجرای توافقنامهی پذیرش مجدد در تمام مفاد آن.
در حالی که پارلمان اروپا بار دیگر تأکید کرد که در صورت تحقق این معیارها توسط ترکیه، از روند معافیت ویزا حمایت خواهد کرد، تأکید کرد که این روند فنی است، نه سیاسی.
گزارش پارلمان اروپا نه تنها به طور جامع به مسئله ویزا، بلکه به روند عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا نیز پرداخته است. در حالی که پسرفتها در حوزههای اساسی مانند حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون به طور ویژه مورد تأکید قرار گرفته، این جمله نیز خطاب به سیاستمداران و شهروندان ترکیه آمده است: هیچ راه میانبری در روند الحاق به اتحادیه اروپا وجود ندارد. ارزشهای دموکراتیک قابل مذاکره نیستند.
انتهای پیام/