روی کار آمدن «ترامپ کوچک» در انگلیس؛ تثبیت جایگاه راستگرایان افراطی
اقتصاد ایران: روی کار آمدن شخصیتی که ناظران بینالمللی، سیاستهای او را شبیه به ترامپ میدانند، احزاب سنتی انگلیس را به چالش و درگیری با یکدیگر کشانده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، پایگاه خبری الجزیره در مقالهای به بررسی انتخابات پارلمانی در انگلیس پرداخته و نوشت که راستگرایان انگلیسی برای اولین بار موفق شدند رویکرد سنتی دو حزبی که از چندین دهه پیش بر روند سیاسی انگلیس خیمه انداخته بود را تغییر دهند و جایگاه خود را در انتخابات محلی انگلیس به عنوان حزب سوم تثبیت کنند.
حزب راستگرای اصلاح به ریاست نایجل فاراژ موفق شد با کسب بیشترین کرسیها، جایگاه اول را در این انتخابات به دست بیاورد. جالب اینکه این حزب در مناطقی بیشتر کرسیهای خود را به دست آورد که حیاط خلوت حزب حاکم به شمار میرفت و از بیش از ۴۰ سال پیش تاکنون، حزب کارگر اکثریت کرسیهای آن را در اختیار خود گرفته بود. این موضوع در برخی مناطق تحت حاکمیت حزب محافظهکار نیز دیده شد و به این ترتیب حزب اصلاح موفق شد دهها کرسی در انتخابات محلی این کشور به دست آورده و ریاست دو شورای محلی را در اختیار بگیرد.
دستاوردهای حزب راستگرای اصلاح در این انتخابات به پارلمان نیز کشیده شد و این حزب موفق شد دو کرسی پارلمانی را در انتخابات فرعی و موازی که برگزار شد، به دست آورد تا به این ترتیب تعداد کرسیهای خود را به عدد ۵ برساند.
فاراژ با کسب این پیروزی همچنان به انتقادات خود از طبقه سیاسی حاکم بر انگلیس ادامه داده و این نتایج را پایان دوره احزاب دوگانه در بیش از یک قرن گذشته تاکنون دانست و وعده داد که این حزب در انتخابات پارلمانی آینده نیز پیروز خواهد شد.
آژانس رسانهای بیبیسی ضمن ارائه آمار مربوط به این انتخابات، اعلام کرد که برای اولین بار است که یک حزب غیر از محافظهکاران و حزب کارگر بیشترین تعداد آراء را در انتخابات ملی به دست میآورد. مجموع آرایی که حزب اصلاح در این انتخابات به دست آورده، حدود ۳۰ درصد است؛ در حالی که مجموع آراء به دست آمده توسط حزب محافظهکار و کارگر کمتر از ۵۰ درصد است.
با پیروزی راستگرایان افراطی حزب اصلاح در انگلیس، جدال بین دو حزب سنتی محافظهکار و کارگر همچنان ادامه پیدا کرده و آنها هر کدام یکدیگر را به نقش داشتن در روی کار آمدن حزب اصلاح متهم میکنند.
در همین رابطه «کر استارمر» رهبر حزب کارگر به شکست در این انتخابات تلاش کرد انتخابات محلی را کم اهمیت جلوه داده و آن را نشان دهنده نارضایتی عمومی از سیاستهای دولت معرفی نکند. وی گفت که عزم خود را برای انجام اصلاحات سیاسی که طی ماههای گذشته انجام داده، بیشتر خواهد کرد.
«کیمی بادینوش» رئیس حزب محافظه کار نیز به شکست در این انتخابات اذعان کرده و در عین حال تاکید کرد که تلاش خواهد کرد حزب محافظه کار را برای بازگرداندن اعتماد رأی دهندگان و کرسیهای از دست رفته مورد بازنگری قرار دهد.
روزنامه فایننشال تایمز در این رابطه نوشت که پیروزی حزب اصلاح ممکن است حزب کارگر را به در پیش گرفتن سیاستهای راستگرایانه تر بکشاند تا بتواند محبوبیت فاراژ را به نفع خود کاهش دهد.
تأثیر ترامپ در انتخابات انگلیس
نایجل فاراژ معتقد است که حزب وی به تدریج درصدد در اختیار گرفتن کرسیهای حزب محافظهکار برخواهد آمد تا مهمترین جریان سیاسی معارض در کشور باشد. وی تاکید کرد که طرح سیاسی وی بیش از دیگران توانسته نظر رأی دهندگان را به خود جلب کند.
«کامل حواش» عضو سابق حزب کارگر معتقد است که تغییر مزاج رأی دهندگان به سمت راستگرایان افراطی تنها در نتیجه فشار روز افزون نسبت به ضعف عملکرد احزاب سنتی انگلیس صورت نگرفته، بلکه توانمندی شخصیتی نظیر فاراژ نیز بر جلب نظر افکار عمومی تأثیرگذار بوده است.
این فعال سیاسی هشدار داد که عرصه سیاسی در انگلیس نیز به سمت تکرار تجربههای قبلی در اروپا پیش میرود که در آنها راستگرایان افراطی روی کار آمدهاند و موازنههای انتخاباتی و سیاسی را تغییر دادهاند.
وی خاطرنشان کرد که فاراژ تلاش دارد از الگوی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در عرصه سیاسی انگلیس استفاده کند و همین رویکرد را در تبلیغات خود در پیش گرفته بود.
فاراژ از مدتها پیش حامی سرسخت ایده خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بود و احزاب سیاسی متعددی را در این رابطه تأسیس کرده بود. وی از محبوبیت بالایی در میان افکار عمومی سفید پوستان راستگرا برخوردار است، چرا که سیاستهای خصمانهای را در قبال مهاجران و اقلیتها در پیش گرفته است.
جنگ قدرت در انگلیس
روزنامه گاردین معتقد است که روی کار آمدن حزب راستگرای افراطی در انگلیس نتیجه روند طولانی فرقه گرایی حزبی است.این روزنامه میافزاید که راستگرایان حزب اصلاح تنها برندگان این تحول نیستند، بلکه سهم حزب دموکراتیک لیبرال نیز در این انتخابات بیشتر شده واین حزب در لیست احزاب در انتخابات محلی در جایگاه دوم قرار گرفته است.
«دیوید استفان» استاد سیاستهای عمومی در دانشگاه ناتینگهام در گفتگو با الجزیره تاکید کرد که حزب کارگر باید انتظار چنین مجازاتی را میکشید، چرا که افکاری عمومی از سیاست های آن ناراضی است. حزب کارگر ترجیح داده بود در این شرایط، آمریکا را راضی نگه دارد و هزینههای نظامی خود را افزایش داده و سیاستهای اجتماعی سختگیرانهای را به طبقات اجتماعی شکننده جامعه انگلیس تحمیل کند.
این کارشناس انگلیسی میافزاید که حزب کارگر نباید انتظار داشته باشد که مردم سیاستهای اقتصادی سختگیرانه ای که باعث محدودیت اوضاع معیشتی آنها شده را به بهانه تقابل با هرج و مرج به وجود آمده در نتیجه سیاستهای دولت محافظهکار در این کشور طی ۱۴ سال گذشته بپذیرند.
نمایندگان چپ گرای حزب کارگر نیز کر استامر را مسئول این شکست میدانند و معتقدند که سیاستهای سختگیرانه دولت وی باعث خشم عمومی مردم شده است.
راستگرایان افراطی در بوته آزمایش
نتایج انتخابات محلی انگلیس، سیاستهای حزب اصلاح وابسته به راستگرایان افراطی انگلیس را طی سالهای آینده در بوته آزمایش قرار خواهد داد. برخی کارشناسان معتقدند که این حزب از یک جریان ریشهای راستگرا که گفتمان خود را مبتنی بر حمله به طبقات سنتی سیاسی و مخالفت با مهاجران قرار داده، به حزبی تبدیل خواهد شد که به دنبال اداره امور کلی انگلیس خواهد رفت.
نایجل فاراژ رئیس این حزب نیز آمادگی خود را برای در پیش گرفتن سیاستهای تاثیرگذارتر در مدیریت شوراهای محلی اعلام کرده که به نظر میرسد شبیه سیاستهای ایلان ماسک میلیاردر برای جلوگیری از هدف رفت اموال و هزینههای دولتی است.
«کامل حواش» معتقد است روی کار آمدن این حزب باعث نگرانی اقلیتهای مسلمان و مهاجر و حامیان آرمان فلسطین در انگلیس شده است.
«اقبال محمد» نماینده مستقل پارلمان انگلیس در گفتگو با الجزیره تاکید کرد که حزب اصلاح چالشهایی در زمینه مدیریت اوضاع عمومی و کنار گذاشتن اختلافات شدید داخلی و عدم شایسته سالاری سیاسی دارد.
به نظر میرسد این حزب نیز با الگو گرفتن از رویکرد ترامپ سیاستهای سختگیرانهای نسبت به شرایط عمومی و سیاسی در انگلیس از خود نشان دهد. در هر حال رویکرد و فعالیتهای این جریان زیر ذره بین قرار داد و باید دید این حزب میتواند مطالبات کسانی که به آن رأی دادهاند را برآورده کند یا نه؟