کوچ عشایر بویراحمد؛ از فرسودگی تانکرهای آبرسان تا تسهیلات خرید علوفه
اقتصاد ایران: یاسوج- این روزها عشایر کهگیلویه و بویراحمد با کوچ به مناطق ییلاقی با چشمههای خشک و یا کم آب مواجه شده که نیاز به آبرسانی با تانکر دارند.
به گزارش خبرنگار مهر، گروه استانها: در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ با کاهش ۴۹ درصدی بارندگیها، فصل بهار و تابستان سختی برای کهگیلویه و بویراحمد را به ارمغان آورده است.
همین عامل باعث شد که اکثر عشایر از مناطق قشلاقی زودتر از موعد یعنی قبل از ۶ اردیبهشت اقدام به کوچ کنند و مشکلاتی را برای اراضی ملی و پوشش گیاهی به وجود بیاورند.
۴۰ درصد چشمههای مناطق عشایری خشک یا کم آب شده اند
امسال ۴۰ درصد چشمهها در ییلاقی و قشلاقی خشک و یا کم آب شدهاند و نیاز به آبرسانی با تانکر برای جامعه عشایری را بیشتر کرده است.
به گفته متولیان در کهگیلویه و بویراحمد ۱۲ هزار خانوار عشایری وجود دارد که در مناطق ییلاقی این استان میزبان بخش دیگری از عشایر سایر استانها اعم از خوزستان، اصفهان و فارس است که باید خدمت رسانی به آنها به قوت انجام شود.
یکی از مشکلات بسیار مهمی که عشایر این استان با آن دست و پنجه نرم میکنند موضوع خشک شدن چشمه و درهها و آبرسانی و تسهیلات برای خرید علوفه است.
۹۵ درصد عشایر به مناطق ییلاقی کوچ کردند
در این رابطه مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: تاکنون ۹۵ عشایر به مناطق ییلاقی این استان کوچ کردند که بیشترین جمعیت آنها در شهرستان بویراحمد است.
صادق فاتحی اعم مشکلات عشایر در این استان را موضوع آبرسانی عنوان کرد و افزود: در شهرستان بویراحمد متأسفانه مکان آبدهی برای آبگیری و آبرسان به عشایر وجود ندارد که میطلبد شرکت آبفا در این زمینه تدبیری بیاندیشد تا بتوانیم مشکلات این قشر را رفع کنیم.
فقط ۴ تانکر برای آبرسانی داریم
وی با بیان اینکه ۲۲ تانکر آبرسان در امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد، تصریح کرد: از این تعداد میتوان گفت فقط ۴ تانکر کارایی لازم را دارند و مابقی فرسوده و از کار افتاده هستند.
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه در دولت گذشته خرید ۳۰ تانکر آب رسان از طریق مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت برای این استان مصوب شد، تاکید کرد: ۱۰ تانکر آن وارد استان شده و هیچ گونه منبع ذخیره آب ندارند.
وی با بیان اینکه ۲۰ تانکر دیگر وارد استان نشدهاند، یادآور شد: مراحل تانکر گذاری و کارهای اداری آنها ماهها طول میکشد و از سازمان مدیریت و برنامه ریزی، استاندار و سایر دستگاهها انتظار میرود در این زمینه توجه بیشتری به عشایر داشته باشند.
فاتحی در بخش دیگری از سخنانش به رفع تصرف ایل راههای عشایر در این استان اشاره کرد و افزود: از سال ۱۳۹۲ استعلامات از امور عشایر انجام و خوشبختانه جلوی بسیاری از تصرفها گرفته شد.
وی با بیان اینکه نزدیک به ۴ هزار ایل راه عشایر در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد، تصریح کرد: امسال به علت کاهش بارندگی آنچنان جادههای عشایر مسدود نشدند و هر چند دستگاههای سنگین راهداری در حال بازگشایی هستند.
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد به تسهیلات خرید علوفه برای جامعه عشایر نیز اشاره و تاکید کرد: از بانکهای عامل انتظار میرود تا همکاری لازم را برای ضمانتهای بانکی با عشایر انجام دهند.
وی اضافه کرد: اگر عشایر به صورت زنجیروار ضامن همدیگر در بانکها شوند میتوانند از تسهیلات بانکی استفاده کنند که این همکاری بانکهای عامل را میطلبد.
تأمین امنیت عشایر با گشتهای رضویون
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۵ گروه گشت رضویون شامل پاسداران و بسیجیان عشایر کهگیلویه و بویراحمد، امنیت عشایر در زمان کوچ را تأمین میکنند.
سرهنگ سعدالله خیزات افزود: با بیان اینکه عشایر کهگیلویه و بویراحمد تا چند روز دیگر با گذر از مناطق سخت گذر قشلاقی به مناطق ییلاقی وارد میشوند، ادامه داد: سپاه عشایر این استان برنامه ریزی برای تأمین امنیت و همچنین توزیع بستههای معیشتی را برای حمایت از جامعه عشایری در نظر گرفته است.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج عشایر کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه ۱۴۰ گروه جهادی عشایری در این استان وجود دارد، تصریح کرد: از این تعداد، ۳۵ گروه جهادی در زمان کوچ عشایر کار توزیع بستههای معیشتی و خدمات رسانی به این قشر را انجام میدهند.