تثبیت شکست نتانیاهو در نظرسنجیهای اسرائیلی
اقتصاد ایران: جدیدترین نظرسنجی روزنامه معتبر معاریو بار دیگر نشان از شکست بنیامین نتانیاهو در انتخابات آتی رژیم صهیونیستی دارد که قرار است در سال ۲۰۲۶ برگزار شود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، بر اساس آخرین نظرسنجی معاریو که توسط مؤسسه تحقیقاتی لازار، به ریاست دکتر مناخم لازار با همکاری شرکت Panel4All انجام شده، تغییرات قابل توجهی در ساختار سیاسی اسرائیل در حال وقوع است. به این ترتیب اگر امروز در سرزمینهای اشغالی انتخابات برگزار شود در صورت عدم رقابت حزب جدید نفتالی بنت، نخست وزیر پیشین این نتایج رقم خواهد خورد:
- لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو: 21 کرسی (کاهش 2 کرسی نسبت به نظرسنجی پیشین)
- یسرائیل بیتنو به رهبری آویگدور لیبرمن: 16 کرسی (افزایش 1 کرسی)
- بلوک دولت به رهبری بنی گانتس: 16 کرسی (افزایش 1 کرسی)
- دموکراتها به رهبری یائیر گولان: 15 کرسی (کاهش 2 کرسی)
- یش عتید به رهبری یائیر لاپید: 13 کرسی (افزایش 1 کرسی)
- قدرت یهودی به رهبری ایتامار بن گویر: 9 کرسی (کاهش 2 کرسی)
- شاس به رهبری آریه درعی: 9 کرسی (کاهش 1 کرسی)
- یهودیت متحد توراه: 7 کرسی (بدون تغییر)
- خَداش – تعال به رهبری ایمن عوده: 5 کرسی (بدون تغییر)
- رعم به رهبری منصور عباس: 5 کرسی (بدون تغییر)
- صهیونیسم مذهبی به رهبری بتصلائل اسموتریچ: 4 کرسی (افزایش از 0)
- بلد به رهبری سامی ابوشحاده با 1.6٪ همچنان زیر حد نصاب انتخاباتی
مهمترین یافته این نظرسنجی تضعیف قابل توجه بلوک نتانیاهو است. بر خلاف هفتههای اخیر، حزب صهیونیسم مذهبی این بار از حد نصاب انتخاباتی عبور میکند، اما علیرغم این موفقیت، دو حزب اصلی بلوک حاکم – یعنی لیکود و قدرت یهودی - هر کدام با کاهش دو کرسی مواجه شدهاند. در مجموع، ائتلاف نتانیاهو به 50 کرسی کاهش یافته، در حالی که اپوزیسیون بدون احزاب عربی 60 کرسی در اختیار دارد و احزاب عرب نیز با 10 کرسی بدون تغییر ماندهاند.
در واقع در این سناریو ائتلاف حاکم به رهبری نتانیاهو و احزاب مذهبی و راست افراطی فاصله زیادی از تشکیل کابینه بعدی رژیم صهیونیستی دارند و شکست سختی را متحمل خواهند شد. از سوی دیگر اما احزاب اپوزیسیون نیز در خوشبینانهترین سناریو بدون کمک احزاب عربی، ممکن است موفق به تشکیل یک کابینه اقلیتی شوند که از زمان تشکیل متزلزل خواهد بود و با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم خواهد کرد، اما در صورت پذیرفته شدن حزب رَعم به رهبری منصور عباس در ائتلاف و یا بستن توافق «رأی اعتماد و حمایت» تشکیل چنین ائتلافی هم قابل تصور است.
سناریوی ورود نفتالی بنت
نظرسنجی معاریو همچنین سناریوی ورود نفتالی بنت به صحنه سیاسی را بررسی کرده است. در این سناریو، اپوزیسیون به رهبری بنت با شش کرسی تقویت میشود و به 66 کرسی میرسد، در مقابل جناح حامی بیبی از کف دادن 6 کرسی دیگر از 50 به 44 کرسی تنزل میکند. در این سناریو نتایج جزئی به این شرح خواهد بود:
- بنت 2026: 26 کرسی (بدون تغییر نسبت به نظرسنجی قبلی)
- لیکود: 19 کرسی (کاهش یک کرسی)
- دموکراتها: 11 کرسی (کاهش یک کرسی)
- یسرائیل بیتنو: 11 کرسی (افزایش یک کرسی)
- یش عتید: 10 کرسی (افزایش یک کرسی)
- قدرت یهودی: 9 کرسی (کاهش یک کرسی)
- شاس: 9 کرسی (بدون تغییر)
- بلوک دولت: 8 کرسی (افزایش یک کرسی)
- یهودیت متحد توراه: 7 کرسی (بدون تغییر)
- خداش - تعال: 5 کرسی (بدون تغییر)
- رعم: 5 کرسی (بدون تغییر)
- صهیونیسم مذهبی: زیر حدنصاب
- بلد: زیر حدنصاب
دیدگاهها درباره مذاکرات هستهای ایران
این نظرسنجی همچنین از صهیونیستهای شرکت کننده درباره مذاکرات هستهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا سوال پرسیده است. در مجموع 61 درصد شرکت کنندگان نسبت نتیجهبخش بودن به این مذاکرات بدبینی ابراز کرده اند؛ 41٪ معتقدند مذاکرات به نتیجهای نخواهد رسید و وضعیت فعلی ادامه خواهد یافت و 20٪ فکر میکنند که شکست منجر به جنگ خواهد شد. تنها 19٪ باور دارند که مذاکرات موفق خواهد بود و توافق هستهای جدیدی امضا خواهد شد و نهایتاً 20٪ دیگر اظهار بیاطلاعی کردهاند.
چشمانداز توافق آزادسازی اسیران اسرائیلی
سوال دیگر در این نظرسنجی به موضوع اسیران اسرائیلی مستقر در غزه اختصاص پیدا کرده و از صهیونیستها پرسیده شده که آیا احتمال دستیابی به یک توافق در کوتاه مدت را جدی میدانند یا خیر؟
36 درصد نسبت به چنین احتمالی خوشبین هستند، 40 درصد معتقدند چنین توافقی ممکن نخواهد بود و 24 درصد نیز گزینه نمیدانم را برگزیده اند.
دستهبندیهای سیاسی درباره پاسخ به این سوال اثر چشمگیری داشته است به طوری که در میان هواداران ائتلاف نتانیاهو 43 درصد به تحقق توافق آزادی اسیران خوشبین هستند و 38 درصد بدبین، اما در میان هواداران اپوزیسیون 26 درص خوشبین و 50 درصد بدبین هستند.
این نظرسنجی که در تاریخ 29-30 آوریل 2025 انجام شد و 510 تن در آن شرکت کردند (که همگی از میان یهودیان و عربهای 18 سال به بالا بودند). ضریب خطا در این نظرسنجی 4.4 درصد بوده است.
این نظرسنجی نشاندهنده تغییرات مهمی در فضای سیاسی اسرائیل است، این تغییر جدی عبارت از «تثبیت شدن شکست نتانیاهو» در نظرسنجیهای اسرائیلی و عدم وجود چشمانداز مطلوب برای بازگشت وی به سطح پیشین محبوبیت است. اتفاقی که با حضور احتمالی نفتالی بنت در رقابتها بیش از پیش تشدید خواهد شد. همچنین دیدگاههای ساکنان سرزمینهای اشغالی در مورد مسائل مهمی چون مذاکرات هستهای ایران و توافق آزادسازی اسیران اسرائیلی مستقر در غزه به شدت دچار چنددستگی است. این امر نیز نشان میدهد که جامعه صهیونیستی درباره این موضوعات هنوز چشمانداز روشنی ندارد؛ از یکسو درباره بهترین انتخاب ممکن مطمئن نیست و از سوی دیگر پیشبینی روشنی هم از روند تحولات آتی ندارد.
انتهای پیام/