آثار تلاشها و رهنمودهای رهبر انقلاب در حرکت قرآنی کشور
اقتصاد ایران: حفظ قرآن از منظر علمای دین، نه صرفاً یک عمل عبادی، بلکه یک رویکرد تمدنی و تربیتی است. این نگاه عمیق، نشان میدهد که برنامهریزی برای گسترش حفظ قرآن باید همراه با فهم، عمل، و تربیت قرآنی باشد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، حفظ قرآن کریم جایگاهی ویژه در فرهنگ اسلامی داشته است و علما و بزرگان دین آن را نه تنها عبادتی عظیم، بلکه ابزاری برای تعمیق فهم دینی، تقویت تقوا و زمینهساز تخلق به اخلاق قرآنی دانستهاند. در طول تاریخ اسلام، علمای شیعه و سنی بر ارزش بینظیر حفظ قرآن تأکید ورزیده و آن را جزء وظایف مهم امت اسلامی تلقی کردهاند.
حفظ قرآن را جدی بگیرید
توصیههای مقام معظم رهبری درباره حفظ قرآن، نکته بسیار مهمی در بیانات ایشان است. ازجمله میفرمایند: مردم مسلمان ایران باید حفظ قرآن را جدی بگیرند و آن را به عنوان سرمایهای بزرگ در زندگی خویش به کار گیرند. این شرف بزرگی است که آیات الهی برای همیشه در ذهن و دل شما ماندگار باشد، ما به قرآن نیاز داریم… من از نوجوانها خواهش میکنم که قدر سنین فراگیری و حفظ را که الان در آن هستند بدانند و قرآن را حفظ کنند. نوجوانان باید قرآن را حفظ کنند تا معارف آن در سینهها نفوذ پیدا کند.
(قرآن کتاب هدایت ص 43)
آیت الله العظمی خامنهای در جای دیگر تأکید فرمودند: شما جوانان و نوجوانانی که قرآن را فرا میگیرید، این را بدانید که یک ذخیره مادامالعمر برای اندیشیدن و فکر کردن را برای خودتان فراهم میکنید. این چیز بسیار با ارزشی است. ممکن است در سنین جوانی، معانی و معارف عمیقی را از آیات قرآن استنباط نکنید و نتوانید درست بفهمید- فقط چیزهای سطحی و اندکی از معارف را بفهمید- اما به موازات بالا رفتن سطح معلومات و پیشرفت علمی، هر چه علم شما بیشتر بشود، از آیات قرآن که در حافظه شما و در ذهن شماست، بیشتر استفاده میکنید. حضور قرآن در ذهن انسان، نعمت بسیار بزرگی است. فرق است بین کسی که برای مطلبی، بارها آیات قرآن و فهرستهای قرآنی را جستجو میکند تا ببیند در این باره آیهای وجود دارد یا نه، با آن کسی که آیات قرآن در ذهن اوست، قرآن در دل اوست، آیات قرآن جلوی چشم اوست؛ نگاه میکند، آنچه را که هر بخشی از معارف اسلامی به آن نیاز دارد، از قرآن استنباط و استخراج میکند و روی آن فکر و تامّل میکند و از آن استفاده میبرد. انس با قرآن در دوران کودکی و نوجوانی تا دوران جوانی، یک نعمت بسیار بزرگ است. البته این مقدمه است؛ آشنایی با الفاظ و ظواهر قرآن، گام اوّل است؛ اما گامِ اوّلِ لازم. اگر دانش پژوهان دینی و قرآنی، این قدم را برندارند، قدمهای بعدی دشوار و گاهی هم ناممکن خواهد شد.
بیانات رهبر در دیدار جمعی از حافظان و قاریان قرآن نونهال و نوجوان کشور در 28 شهریور 1380)
رهبر معظم انقلاب همچنین فرمودند: مسأله حفظ را خیلی جدّی بگیرید. متأسفانه ما و بچههایمان، حفظ قرآن نداریم. بگذارید یک خرده جلو برویم و در سطح کشور مسأله حفظ قرآن را گسترش بدهیم؛ آن گاه حرفی نداریم که در موقع سربازی، حافظان قرآن را معاف کنیم. البته ما نباید این طور بگوییم که حافظ قرآن معاف است؛ چون مسأله سربازی در این جا، غیر از سربازی در مصر است. سربازی در این جا، مثل قرآن خواندن است و جهاد فی سبیل الله است. جهاد فی سبیل الله با قرآن خواندن، عدلین هستند؛ اینها از هم جدا نیستند.
(بیانات در مراسم تودیع با قاریان قرآن: استاد شحات محمّدانور و استاد محمّد بسیونی اول اسفند 1369)
حفظ قرآن خیلی آسان است
آیت الله بهجت(ره) در بیانی فرمود: قرآن را حفظ کنیم تا همیشه با ما باشد و ما با او باشیم، به قرآن تحصّن بکنیم و آن را وسیله حفظمان در فتن و شدائی دنیا قرار بدهیم. (به سوی محبوب ص 71)
این عبد صالح خدا در جای دیگری تأکید کرد: قرآن را حفظ کنید نتیجه حفظ قرآن قابل توصیف نیست. قاعدتاً حفظ قرآن خیلی آسان است و تکرار هم لازم ندارد: «سهل الله حفظه لامته» خداوند، حفظ قرآن را بر امت رسول خدا (ص) آسان نموده است. ولی ابقا و نگهداری از آن تکرار لازم دارد، زیرا که فرمود: «تعاهدوا هذا القرآن، فإنّه وحشی.» قرآن را تکرار کنید، که زود از خاطر می رود. (در محضر حضرت آیت الله بهجت ص 115)
آیت الله بروجردی (ره) هم در این باره میفرمود: از حفظ داشتن قرآن توشهای برای انسان است. افسوس بر کسی که از دنیا برود و توشهای نداشته باشد. (زندگی آیت الله بروجردی ص 165)
قرآن را در سینه حامل باشید
آیت الله معرفت حفظ قرآن را لازمه زندگی میدانست: امروزه همانند دوره صدر اسلام حفظ قرآن در سینهها یکی از ضروریات جامعه اسلامی به شمار میرود و اساساً حاکمیت قرآن در صورتی است که تک تک افراد جامعه از آیات مربوطه به هر حادثه و پیشآمد آگاهی داشته و مستحضر باشند.
او بر ضرورت عمل به قرآن تأکید میکرد: قرآن را در سینه حامل باشند، نه آنکه صرفاً در نوشتهها و در محفظه کتابخانهها باشد. خلاصه حفظ و ضبط و قرائت صحیح قرآن یکی از واجبات شرعی است در همه زمانها به ویژه در عصر حاضر و در سایه حکومت عدل اسلامی. وفق الله تعالی الحاملین للقرآن العاملین به.
آثار تلاشها و رهنمودهای رهبر انقلاب در حرکت قرآنی کشور
آیت الله حسنزاده آملی هم درباره حفظ قرآن مینویسد: حقیقت امر این است که از همان ابتدا عشق عجیبی به دیوان شعرا و نیز نظم و شعر داشتم. روی این ذوق، همان وقت، تمام دوبیتیهای بابا طاهر را حفظ بودم و تمام رباعیات خیام را و اکثر غزلیات حافظ را، همین طور دیگران را. ای کاش از همان وقت کسی به من میگفت که آقا به جای اینکه اینها را حفظ کنی، شروع کن به حفظ قرآن و الان این حسرت برای من به جای مانده است که این عشق و علاقهای که به دواوین (دیوانهای) شعرا داشتم، کاش در حفظ قرآن به کار میبردم. (میراث ماندگار ص 563)
ایشان درباره نهضت قرآنی در حفظ قرآن میگفت: نهضت قرآنی که به برکت انقلاب اسلامی در میهن اسلامی ما آغاز گشته است، مرهون خون هزاران شهید و تلاش خادمان دلسوز قرآن کریم میباشد. در این میان تلاشها و رهنمودهای مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنهای دام ظله العالی به عنوان پرچمدار این نهضت مبارک، تأثیر بسزایی در اوجگیری و به بار نشستن حرکت قرآنی در کشور داشته است.
انتهای پیام/