زارعی: تنش بین ترکیه و رژیم اسرائیل در سوریه تشدید میشود
اقتصاد ایران: کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره تنش بین ترکیه و رژیم اسرائیل در سوریه گفت: هر چند گفتگوهایی صورت میگیرد اما این گفتگوها قادر نیست تحولی در ایدئولوژیهای دو طرف به وجود بیاورد، بنابراین حتی اگر در مذاکرات توافق صورت بگیرد باز هم شاهد تنش خواهیم بود.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی 8 می( پنجشنبه 18 اریبهشت) برای دیدار با الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان و نیز دیدار با جامعه یهودیان آذربایجان به باکو خواهد رفت.
در گفت و گویی با سعد اله زارعی، کارشناس مسائل بین المللی به ابعاد و زوایای مختلف این سفر پرداختیم. مشروح این گفت و گو به شرح ذیل است:
تسنیم: با توجه به قطعی شدن سفر نتانیاهو به آذربایجان، اهداف وی از این سفر چیست؟
زارعی: از مدتها قبل تنش امنیتی بین رژیم صهیونیستی و دولت ترکیه بر سر حدود نفوذ امنیتی-نظامی ترکیه در سوریه از یک طرف و عملیاتهای رژیم صهیونیستی به سوریه از طرف دیگر محل مناقشه جدی بین ترکیه و رژیم اسرائیل بود.
این تنش در مواردی منجر به اقداماتی از سوی رژیم صهیونیستی شد که تجدید نظرهایی از سوی دولت ترکیه در خصوص سطح دخالتهای نظامی در سوریه راه شاهد بودیم و در یک مورد هم پس از آن که اسرائیلیها تهدید کردند در صورتی که ترکیه بخواهد در منطقهای در شمال حمص و نقاط دیگری در منطقه جزیره سوریه و یا در اطراف دمشق تحرک نظامی داشته باشد با حمله قطعی اسرائیل به آن مواضع مواجه می شود که بعد از اون وزیر خارجه ترکیه طی مصاحبه اعلام کرد که ما خواهان تنش با اسرائیل نیستیم و میخواهیم به یک فرمول همکاری در خصوص مسائل امنیتی سوریه دست پیدا کنیم.
همزمان با این تحولات نتانیاهو در سفری به واشنگتن موضوع تنش با ترکیه را مطرح کرد و از سوی دونالد ترامپ موظف شد که به جای اقدامات یک طرفه، گفتگوهایی را با دولت اردوغان داشته باشد و پس از آن صحبت بر سر مذاکرات بین دولت اردوغان و دولت نتانیاهو در یک سرزمین ثالث یعنی جمهوری آذربایجان شد و گفتگوهای کارشناسی هم به انجام رسید اما در عین حال پس از گفتگوهای کارشناسی یا فنی بین دو طرف ما شاهد افزایش تنش بین اسرائیل و ترکیه در محیط سوریه بودیم و نشان داد که آن گفتگوها نتوانسته درگیری را کنترل کند.
به همین جهت با دعوت دولت آذربایجان نتانیاهو و اردوغان بنا دارند که دیداری در باکو داشته باشند و بتوانند در آنجا به یک فرمولی دست پیدا کنند.
تسنیم: به نظر شما آیا تضاد بین رژیم اسرائیل و ترکیه درباره سوریه جدی تر خواهد شد؟
زارعی: در اینجا دو سه نکته وجود دارد نکته اول این هست که آتش سوزیهای گسترده در اسرائیل احتمالاً مانع این میشود که برنامه تنظیم شده سفر در وقت خودش اجرا شود و ممکن است با تاخیر در این جلسه مواجه شویم و نکته دیگه هم این هست که مهم در پرونده سوریه تضاد شدید دیدگاهی بین اسرائیل و ترکیه است.
ترکها خواهان استقرار یک دولت وابسته به خود در کل جغرافیای سوریه هستند به شکلی که یک دولت مرکزی با سرکوب اقلیتها بتواند قدرتی در راستای منافع ترکیه در آنجا شکل بدهد و ترکیه بتواند در یک فضای آرام یک حکومت اخوانی را در نهایت طی یک پروسه مثلاً 10 تا 15 ساله بر سوریه حکمفرما کند.
این در حالی است که اسرائیلیها وجود یک دولت مذهبی وفادار به انگیزههای اسلامی را با امنیت و منافع خودشان در تضاد میدانند و از طرف دیگر یک سوریه قدرتمند دارای دولت مرکزی مقتدر را هم مخالف منافع ملی خودشان و امنیت ملی خودشان ارزیابی میکنند.
به همین جهت هر چند گفتگوهایی صورت میگیرد اما این گفتگوها قادر نیست که تحولی در ایدئولوژیهای ترکیه و اسرائیل به وجود بیاورد، بنابراین حتی اگر در مذاکرات توافق صورت بگیرد باز هم ما حتماً شاهد تنشهای دوباره بین این دولتی که تلاش میکند با نادیده گرفتن حقوق ملت سوریه دولتی مطابق با ایدئولوژی خودشان را حاکم کنند، خواهیم بود.
تسنیم: به نظر شما اسرائیل میتواند از مقاومت در سوریه آسوده خاطر باشد؟ بحث مقاومت چقدر میتواند تاثیرگذار باشد؟
زارعی: این موضوع یک بحث جدایی است که طبیعتاً یکی از نگرانیهای اصولی رژیم صهیونیستی، باز تولید مقاومت در سرزمین سوریه است. به همین جهت هم اسرائیلیها طی چند نوبت اعلام کردند که اینکه گفته میشود ایران نفوذش را در سوریه از دست داده یک ادعای اغراق آمیز است و نشان دهنده این است که به هر حال اسرائیل علی رغم سقوط دولت بشار اسد از بازخیزی مقاومت در این سرزمین ایمن نیست.
انتهای پیام/