بحران فرونشست در تهران؛چاههای عمیق راهحل تکراری مدیریت آب
اقتصاد ایران: مقام مسئول وزارت راه با اشاره به تشدید فرونشست در جنوب تهران هشدار داد: بهجای اصلاح مصرف آب، با حفر چاههای عمیق دوباره مشکل تأمین آب را حل میکنیم، این رویکرد، پایتخت را به مرز بحران رسانده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، علی بیتاللهی رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به ریسک فرونشست و آسیبپذیری خانههای مردم، مخازن سوخت و مستحدثات بسیار حساس که بر اثر نشست مورد تنش قرار گرفتهاند، اظهار کرد: در این شرایط، دور باطلی که از تکوین تهران در ذات آن بوده، ادامه دارد. سد کرج را داشتیم، جمعیت زیاد شد و آب کم آمد، سد لتیان را ساختیم.
وی ادامه داد: در ادامه، سد لار، سد ماملو، و از سد طالقان آب میآوریم. دوباره آب کم آوردهایم، چاههای متعددی حفر میشود. همینطور دور باطل افزایش جمعیت و تأمین آب تکرار میشود.
وی افزود: الان اعلام شده است که احتمالاً طبق پیشبینیها قرار است در تابستان چند حلقه چاه عمیق در تهران حفر شود. رویکرد غلط مدیریتی ما، مدیریت تأمین آب بوده و نه مدیریت مصرف آب. این رویکرد ما را به جای بدی میبرد.
وی تصریح کرد: تمرکز جمعیت باید توزیع همگن داشته باشد. در 10 نقطه به شعاع 100 کیلومتری در تهران، اصفهان، مشهد، شیراز و... کانون تمرکز جمعیت، 40 درصد جمعیت ایران متمرکز شده است.
رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بیان کرد:سرزمین ما بسیار گسترده است و ذخایر متعددی داریم. ساحلی به نام مکران داریم که کشورهای دنیا آرزوی چنین ساحلی را دارند؛ بسیار تُنُک، با تراکم جمعیتی ناچیز. لب دریا، هیچگونه هزینهای برای تأمین آب از دریا متحمل نمیشویم.
بیتالهی افزود: در دل فلات مرکزی و در جاهایی که آبخوان و محیط زیست با پتانسیل محدود داریم، این همه جمعیت را اسکان دادهایم. برای تأمین نیاز به آب شرب، سبزیجات، میوه، گوشت و... نیازهای غیرمستقیم به این محیط تحمیل میشود. وقتی در جنوب تهران در طول 60 کیلومتر و پهنای 30 کیلومتر، بزرگترین پهنه فرونشست را داریم و اخیراً از سال گذشته این نرخ فرونشست بیشتر شده است، میخواهیم دوباره برای تأمین آب، چاه حفر کنیم.
وی تصریح کرد: رویکرد باید مدیریت مصرف آب باشد. بهعنوان کارشناس، از مردم شریف ایران دعوت میکنم صرفهجویی کنند تا حداقل چاه حفر نشود. فرونشست خیلی در حال توسعه است؛ در معینآباد ورامین، کشاورزی هم نمیتواند آبیاری کند. آب داخل شکافها میشود و آن سمت مزرعه، آب نمیرود.
وی تاکید کرد: از اینرو، کار ریشهای و بنیادی آن است که جمعیت در اقصا نقاط کشور توزیع همگن داشته باشد. مشکل فقط در تهران نیست؛ در اصفهان، مشهد، شیراز هم مشکل داریم.
انتهای پیام/