یوناما و ادعای نقشه راهی برای تعامل چندجانبه در افغانستان
اقتصاد ایران: هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان اعلام کرده است که با هدف ایجاد تعامل چندجانبه در افغانستان، در حال رایزنی با تمامی ذینفعان، از جمله طالبان و دیگر بازیگران افغان است.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) در جدیدترین اظهارات خود اعلام کرده است که در حال توسعه «طرح موزاییک» است که بهعنوان یک نقشهراه برای تعامل چندجانبه در افغانستان طراحی شده است.
به گفته «استیفان اسمیت» سخنگوی یوناما، این طرح بهمنظور پاسخگویی به نیازهای فوری مردم افغانستان و بازسازی ارتباطات بینالمللی این کشور، بهویژه در زمینههای حقوق بشر و تعهدات بینالمللی تنظیم شده است.
اسمیت در گفتگو با آمو تأکید کرد تعامل یوناما با طالبان که بهعنوان حاکمان افغانستان شناخته میشوند، هیچگونه بهرسمیت شناختن رسمی آنها بهعنوان دولت افغانستان را بهدنبال ندارد و تصمیمگیری درباره بهرسمیت شناختن طالبان تنها در صلاحیت کشورهای عضو سازمان ملل است.
در این راستا، طرح موزاییک یوناما شامل دو محور اصلی است. اول، ایجاد گروههای کاری برای پاسخگویی به مشکلات فوری مردم افغانستان مانند مبارزه با مواد مخدر و تقویت بخش خصوصی. دوم، تلاش برای پرداختن به مسائلی که مانع از بازگشت افغانستان به جامعه بینالمللی شدهاند، نظیر پایبندی به قوانین بینالمللی و حقوق بشر.
این طرح پس از انتشار ارزیابی مستقل «فریدو سینیرلی اوغلو» فرستاده ویژه سازمان ملل به افغانستان در نوامبر 2023 تدوین شده است. در آن ارزیابی، بازگشت افغانستان به جامعه جهانی و خاتمه خشونتها بهعنوان اهداف کلان پیشبینی شده بود.
با این حال، منابع دیپلماتیک غربی گفتهاند که این طرح ممکن است روند قبلی ارزیابی اوغلو را نادیده گرفته باشد. یکی از دیپلماتها اعلام کرده که یوناما بهطور جداگانه طرح جدیدی را پیش گرفته که در واقع بر اساس مشورتهای جدید با تمامی ذینفعان بهویژه طالبان و گروههای دیگر شکل گرفته است.
همچنین منابعی گفتهاند که طالبان در مذاکرات خود با سازمان ملل خواستار رفع تحریمها، دسترسی به نمایندگیهای سیاسی و پولهای مسدودشده خود هستند. در مقابل، جامعه جهانی از طالبان خواسته تا دولت فراگیر تشکیل دهد، حقوق بشر را رعایت کرده و با گروههای تروریستی مبارزه کند.
یوناما در پاسخ به پرسشها تأکید کرده که این طرح با مشورت گسترده با ذینفعان مختلف، شامل گروههای طالبان و سایرین از جمله نهادهای مدنی، تدوین شده است.
انتهای پیام/