«رسانه» ابزار اصلی در جنگ شناختی است
اقتصاد ایران: شیراز-تولیت حرم شاهچراغ(ع)با بیان اینکه «رسانه»ابزار اصلی در جنگ شناختی است،گفت:در اتاق جنگ شناختی طراحی پیام و اثرگذاری آن در حوزه سیاسی،اعتقادی، اخلاقی و نظامی با ابزار رسانه انجام می شود.
به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم کلانتری صبح جمعه در جلسه جهاد تبیین در حرم شاهچراغ (ع) با گرامیداشت شهید مرتضی مطهری گفت: ایشان بزرگترین تبیینگر عرصه جهاد تبیین طی چند دهه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بودند که با سخنرانی، تألیف کتاب و پاسخگویی به شبهات و سوالات متعدد در حوزه مباحث دینی، نسل جوان آن دوره را به درستی آگاه کردند.
وی با بیان اینکه در دنیای جدید، مدل و نوع جنگها و درگیریها و نزاعها میان دولتهای متخاصم با گذشته تفاوتهای بسیاری پیدا کرده است، ادامه داد: یک روز جنگها در منطقهای محدود و با سلاحهای ابتدایی انجام میشد و آثار مخرّب آن نیز بسیار محدود بود؛ اما در دنیای جدید، هم حوزههای جنگ تغییر کرده است، هم سلاحها به کلی دگرگون شدهاند و هم تلفات از نوع دیگری است، گرچه اهداف جنگ فرق چندانی نکرده و آن همان از پا درآوردن دولت و ملّت رقیب است.
تولیت حرم شاهچراغ (ع) با اشاره به موضوع جنگ شناختی افزود: جنگ شناختی اصطلاح جدیدی است که سابقه زیادی در ادبیات دولتها و ملتها ندارد و از حوزه جدیدی از جنگ نرم و نزاع و درگیری در دنیای جدید پرده بر میدارد. البته جنگ شناختی و کار کردن بر روی ذهن افراد، از قرون وسطی وجود داشته و ادامه پیدا کرده است.
حجت الاسلام کلانتری گفت: جنگ شناختی همیشه وجود داشته است زیرا انسان غربزده در باطن او هیچ چیزی وجود ندارد، یعنی تمام دستگاههای شناختی او تعطیل میباشد ولی در ظاهر اینگونه نشان نمیدهد و همه او را دانشمند و اندیشمند میدانند.
وی با اشاره به آیه ۱۸ سوره بقره ادامه داد: این آیه نشاندهنده این است که در آن زمان هم جنگ شناختی وجود داشته است؛ گوش، زبان و چشم ابزار ادراک ما هستند که راه را برای شناخت باز میکنند.
تولیت حرم شاهچراغ (ع) افزود: جنگ شناختی، جنگ و درگیری در فضای ذهن، فکر، ادراک و شناخت، به منظور اخلال در فرایند تفکّر و رسیدن به شناختهای درست، تشکیک در آگاهیهای پیشین و ایجاد تضاد در اندیشههای مورد قبول شهروندان جامعه هدف میباشد.
حجت الاسلام کلانتری گفت: در جنگ شناختی، ذهن انسان، اولین و اصلیترین میدان نبرد است و نخستین نتیجه آن این است که انسان را به نگاه و بینش غلط میکشاند و در شناخت حقایق و واقعیتهای پیرامون خود به خطا میبرد.
وی با اشاره به این نکته که جنگ شناختی یکی از انواع جنگ نرم است، ادامه داد: جنگ نرم یعنی طراحی و بهرهگیری هدفمند از تبلیغات و دیگر اقدامات، که هدف اصلی طراحان آن اثرگذاری و نفوذ در باورها، اعتقادات، عواطف، احساسات، تمایلات و رفتار ملت و دولتهای متخاصم بهمنظور دستیابی به اهداف ایدئولوژیک و ملی است.
تولیت حرم شاهچراغ (ع) افزود: در میدان جنگ شناختی، از تیر، تفنگ، تانک، موشک و بمبافکن و انفجار و خونریزی خبری نیست. در این میدانگاه، فکرها، القائات شبه علمی، مقالهها، خبرها، تحلیلها، گزارشها چون گلولههای آتشین عمل میکنند.
حجت الاسلام کلانتری گفت: در اتاق جنگ شناختی طراحی پیام و اثرگذاری آن در حوزه سیاسی، اجتماعی، اعتقادی، اخلاقی و حتی نظامی است که حرف اول را میزند. در این جنگ نیز ابزار اصلی «رسانه» است.
وی ادامه داد: تردیدی نیست که اصلیترین ابزار رسانه در جنگ شناختی، فضای مجازی است که با تأسف باید گفت در کشور ما این فضای حساس، رها میباشد، اگر نگوییم که صد در صد تحت مدیریت دشمنان کشور و ملّت است.
تولیت حرم شاهچراغ (ع) تصریح کرد: فضای مجازی باید مدیریت شود و قانون خاص خودش را داشته باشد، نه اینکه آن را رها کنیم، که این خود برای کشور سم مهلک میباشد و انتظار این است که مجلس شورای اسلامی که مملو از نیروهای انقلابی است، در این مورد یک فکر اساسی بدون ترس از هیاهوها کند.