رسوایی در اسلام آباد؛ حجاج پاکستانی همچنان بلاتکلیف
اقتصاد ایران: اقدام وزارت امور مذهبی پاکستان در انتقال اشتباه پول حجاج این کشور به حساب عربستان در اوپک بجای وزارت حج سعودی، به رسوایی تمام عیار در این کشور تبدیل شده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، اقدام وزارت امور مذهبی پاکستان در انتقال اشتباه پول حجاج این کشور به حساب عربستان در اوپک بجای وزارت حج سعودی، نه تنها به رسوایی تمام عیاری در این کشور تبدیل شده بلکه عاملی در سرگردانی حدود 60 هزار زائر پاکستانی نیز شده است.
مقات سازمان حج پاکستان حدود 50 میلیون ریال سعودی (معادل 13.3 میلیون دلار) که توسط 67 هزار حاجی پاکستانی برای سفر حج پرداخت شده بود را به اشتباه به حسابی نامربوط واریز کردند.
آنطور که سعودی ها خبر داده اند، پول به حساب بانکی نمایندگی این کشور در سازمان کشورهای صادرکننده نفت – اوپک در وین واریز شده درحالی که می بایست به حساب وزارت حج عربستان واریز می شد.
این اشتباه با واکنش های تندیدر اسلام آباد همراه بوده به عنوان مثال، «ملک محمد عامر دوگار»، رئیس کمیته امور مذهبی پاکستان، با اشاره به لزوم بررسی فوریو بازپسگیری وجوه گفت:این اتفاق یکی از بزرگترین رسواییهای تاریخ کشور است.
همچنین «سردار محمد یوسف»، وزیر امور مذهبی پاکستان، با ابراز تاسف و وعده بازگشت سریع وجوه،تصریح کرد: 10 هزار سهمیه اضافی از عربستان اخذ شده و مذاکرات برای تخصیص مکانهای بیشتر ادامه دارد.
این اشتباه وزارت امور مذهبی پاکستان ممکن است سفر حج دهها هزار پاکستانی، از جمله اتباع دو تابعیتی در اروپا و آمریکا که از طریق پلتفرم «راه مکه» ثبتنام کردهاند، را به خطر بیندازد.
پلتفرم راه مکهکه توسط سعودی برای حجاج هفت کشور مراکش، اندونزی، مالزی، پاکستان، بنگلادش، ترکیه، و ساحل عاج طراحی شده تا طی آن کلروند پذیرش حجاج کشورهای مذکور به صورت غیرحضور و الکترونیکی خواهد بود. این روند با گرفتن اطلاعات بیومتریک حجاج، پرداخت ها، صدور ویزا به صورت الکترونیکی(بدون دخالت سفارت عربستان) شروع می شود. همچنین در چهارچوب این طرح مراحل گذرنامهای در فرودگاه کشورهای مبدا تکمیل میشود و چمدانها بر اساس برنامه حمل و نقل و اسکان در عربستان کدگذاری می شود. چمدان حجاج بطور مستقیم از هواپیما به اتوبوسهای حجاج(بدون تشریفات فرودگاهی) منتقل میشود تا به محل اسکان در مکه و مدینه منتقل کنند.
عربستان برای اجرای این طرح امسال هیأتی 45 نفری به اسلامآباد و کراچی اعزام کرده اما احتمالا با ماجرای انتقال اشتباه پول ها ممکن است، پلتفورم جاده مکه هم به مشکل خواهد خورد.
این در شرایطی است که بسیاری از متقاضیان همچنان در بلاتکلیفی به سر میبرند، زیرا اپراتورهای خصوصی تنها 23 هزار از 89 هزار سهمیه اختصاصیافته را پر کردهاند و مقامات پاکستانی، آنها را به عمدی بودن تاخیرها متهم میکنند. عربستان سعودی امسال 179,210 سهمیه حج به پاکستان اختصاص داد که نیمی از آن به بخش خصوصی واگذار شد. پس از تحویلگیری سیستم ثبتنام آنلاین حج توسط عربستان (برای کشورهایی مانند آمریکا و انگلیس)، بسیاری از پاکستانیهای مقیم خارج مجبور به ثبتنام از طریق پورتال پاکستان شدند که اکنون با تهدید لغو سفر مواجهاند.
در این رابطه دوگار تاکید کرد: اگر حج انجام نشود، باید پول مردم بازگردانده شود و سود احتمالی این وجوه نیز بررسی شود.
این رسوایی حتی پای نخست وزیر را هم به وسط کشیده و شهباز شریف از بروز بحران در اعزام حدود 67 هزار زائر پاکستانی به مناسک حج 2025 ابراز نگرانی عمیق کرد و دستور داد تا مقامات ذیربط برای حل این مسئله، تمام تلاش خود را بهکار گیرند.
وی در جلسهای سطح بالا که با حضور وزیر فدرال امور مذهبی، اعضای کمیته دائمی سنای پاکستان در امور مذهبی، و نمایندگان انجمن برگزارکنندگان حج پاکستان (HOAP) برگزار شد، تصریح کرد که این بحران برای کشور «مایه شرمساری» است و باید با اقدام فوری و قاطع، جلوی محروم شدن هزاران نفر از انجام این فریضه الهی گرفته شود.
نخستوزیر ضمن تأکید بر اهمیت موضوع، اطمینان داد که شخصاً موضوع را با مقامات سعودی در میان خواهد گذاشت تا با دریافت موافقت عربستان، زمینه اعزام زائران در قالب سهمیه بخش خصوصی فراهم شود.
به هرحال حج 1446 در اسلام آباد تحت تاثیر اشتباه عجیب بروکراتیک قرار گرفته که ممکن است منجر به تبعات سیاسی شود.