توصیههایی برای موفقیت در امتحان نهایی/ دروس سخت در ابتدا
اقتصاد ایران: رئیس مرکز ارزشیابی وزارت آموزشوپرورش با اشاره به توصیههای کلیدی به دانشآموزان برای امتحانات نهایی گفت: دانشآموزان حتما راهنمای عمل و بستههای یادگیری را مطالعه کنند تا با ذهنی آشنا در امتحانات نهایی حضور یابند.
محسن زارعی، رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، گفت: مصوبه اخیر کنکور که از سوی رئیس جمهور به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شد، دارای سه بند بود که بند اول آن مربوط به پایه یازدهم و تأثیر مثبت 6 درس در کنکور 1404 است.
وی افزود: این 6 درس در پایه یازدهم به صورت نهایی برگزار خواهد شد و اثر سوابق تحصیلی در کنکور برای این دروس مثبت است. یعنی برای کنکور 1404 دو نمره کل برای هر داوطلب تولید میشود؛ یکی نمرهای که فقط از پایه دوازدهم حاصل میشود و دیگری نمرهای که از تجمیع پایه یازدهم و دوازدهم به دست میآید، هر کدام که بالاتر باشد، ملاک عمل قرار میگیرد.
تأثیر قطعی 6 درس پایه یازدهم در کنکور 1405
رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش ادامه داد: در سال 1405، 6 درسی که امسال در پایه یازدهم نهایی شدهاند، تأثیر قطعی در کنکور خواهند داشت. یعنی دیگر دو نمره کل تولید نمیکنیم، بلکه تنها یک نمره کل برای هر داوطلب تولید میشود که حاصل جمع نمرات پایههای یازدهم و دوازدهم است.
وی تأکید کرد: این نمره کل، چه به نفع داوطلب باشد و چه به ضررش، ملاک عمل قرار میگیرد البته در پایه یازدهم فقط همان 6 درس ملاک است، اما در پایه دوازدهم تمام دروس لحاظ میشود.
امتحانات نهایی پایه یازدهم در روزهای زوج
زارعی درباره زمان امتحانات نهایی گفت: برنامه امتحانات نهایی پایه دوازدهم از 28 اردیبهشت با تعلیمات دینی آغاز میشود و تا 22 خرداد ادامه دارد. امتحانات پایه یازدهم نیز از دوشنبه 29 اردیبهشت آغاز شده و تا 19 خرداد ادامه خواهد داشت. روزهای فرد برای دوازدهم و روزهای زوج برای یازدهم برنامهریزی شده تا تداخلی ایجاد نشود. این برنامه به دانشآموزانی که میخواهند ترمیم نمره انجام دهند یا در امتحانات دو پایه شرکت کنند، نیز کمک خواهد کرد.
دروس سنگین در ابتدای امتحانات
وی افزود: همچنین سعی کردیم دروس سنگینتر در ابتدای جدول قرار گیرند تا دانشآموزان آمادگی بیشتری داشته باشند و با انرژی بیشتری بتوانند مطالعه کنند.
زارعی تأکید کرد: همچنین فاصله زمانی در نظر گرفتهشده بهگونهای است که دانشآموزان پایههای یازدهم و دوازدهم تداخلی در امتحانات خود نخواهند داشت و افرادی که برای ایجاد سابقه تحصیلی و ترمیم اقدام میکنند، میتوانند دروس هر دو پایه را با هم انتخاب کنند.
بسته شدن درهای حوزه امتحان از ساعت 7.20
رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش درباره ساعت برگزاری امتحانات نهایی گفت: شروع فرآیند آزمون از ساعت 7 صبح است و آزمون رأس ساعت 7.30 برگزار میشود. درهای حوزه رأس ساعت 7.20 بسته میشود و بعد از آن هیچ دانشآموزی اجازه ورود نخواهد داشت.
زارعی ضمن توصیههایی به دانشآموزان و مدارس در روزهای باقی مانده تا امتحانات نهایی گفت: توصیه ما به مدارس این است که ارزشیابی صرفاً به معنای آزمونگرفتن نیست. از زمان باقیمانده تا امتحانات نهایی باید برای آموزش و جمعبندی استفاده شود، نه صرفاً آزمون. در این مسیر، راهنمای عمل امتحانات نهایی که شامل اهداف هر درس، سطح شناختی مورد انتظار، بارمبندی دقیق و… روی سایت مرکز ما و سایت سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی بارگذاری شده و در دسترس است.
دانشآموزان حتما بستههای یادگیری و راهنمای عمل را مطالعه کنند
وی درخصوص آمادهسازی دانشآموزان برای امتحانات نهایی گفت: دانشآموزان باید بدانند که از هر فصل کتاب درسی، کدام مباحث قرار است مورد ارزشیابی قرار بگیرد بهمنظور ملموستر کردن این موضوع، بستههای یادگیری با همکاری گروههای آموزشی تولید شده است که بهطور خاص در آن گفته میشود در این درس منظور از این مباحث چیست. این بستهها به دانشآموز کمک میکند تا آمادگی پیدا کند و با نوع سوالات امتحانات نهایی آشنا شود و دیگر برایش ناآشنا نباشد.
زارعی متذکر شد: بستههای یادگیری نیز در حال آمادهسازی نهایی است و به زودی در سایت مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش و سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی منتشر خواهد شد.
رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش تأکید کرد: منظور از این فرآیند پرداختن به نمونه سوالات نیست، بلکه هدف این است که دانشآموز بداند کدام مفاهیم را باید یاد بگیرد تا بتواند به سوالات امتحانات نهایی به خوبی پاسخ دهد بنابراین از دانشآموزان میخواهم که از این فرصت آموزشی استفاده کنند و حتماً به مدرسه و کلاس درس مراجعه کنند. بهترین محیط برای آموزش، همینجا است و هیچ نیازی به کلاسهای خصوصی یا کتابهای کمک آموزشی نیست.
زارعی افزود: چارچوب طراحی سوالات کاملاً بر اساس کتاب درسی و اهداف برنامه درسی است و این را به همه طراحان میگوییم که از این چارچوب عدول نکنند.
رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش افزود: تأکید ما این است که دانشآموز نیازی به کتاب کمکدرسی و کلاس خصوصی ندارد. اگر کتاب کمکدرسی مفهومی و مکمل کتاب درسی باشد، قابل قبول است، اما اگر مبتنی بر کلیدواژهها و تکنیکمحوری باشد، آسیبزاست. البته راهنمای عمل و بستههای یادگیری دقیقاً مکمل کتاب درسی هستند و چارچوب امتحانات نهایی در آنجا تولید شده است.
وی ادامه داد: دانشآموزان به جای استفاده از کتابهای کمک آموزشی، بهتر است به بستههای یادگیری تولید شده مراجعه کنند زیرا این بستهها کاملاً رایگان هستند و منابع بهتری برای آمادگی در امتحانات نهایی فراهم میکنند.
امتحانات شبه نهایی در سه درس
زارعی درباره امتحانات شبهنهایی گفت: امتحانات شبهنهایی با هماهنگی معاونت آموزش متوسطه و دبیرخانهها برگزار میشود تا دانشآموز با فضای آزمون نهایی آشنا شود. آزمونها از 10 اردیبهشت آغاز میشود و از هر رشته سه درس انتخاب شده است. البته زمان ایدهآل این آزمونها پایان اسفند بود، ولی به دلایلی با تأخیر مواجه شد.
وی درباره طراحی سوالات امتحانات نهایی بیان کرد: طراحان موظف به رعایت کامل راهنمای عمل و چارچوب طراحی هستند و نمیتوانند سلیقهای عمل کنند. همه اهداف برنامه درسی، سطوح شناختی، بارمبندی و… باید در طراحی رعایت شود. بعد از آزمون نیز راهنمای تصویری تصحیح منتشر میشود و در صورت دریافت بازخورد یا مشاهده ایراد، مداخله انجام میشود. گاهی نیز سوال حذف میشود. اگر طراح چند بار خارج از چارچوب عمل کند، کنار گذاشته میشود.
سه امتحان کشوری در پایه نهم
زارعی درباره امتحانات کشوری پایه نهم گفت: در پایه نهم نیز آزمون هماهنگ کشوری در سه درس ریاضی، فارسی و علوم برگزار میشود، مشابه سال گذشته. آزمونها به ترتیب در روزهای 4، 7 و 11 خرداد خواهد بود.
وی با اشاره به انتقادات سال گذشته افزود: اگرچه هیچ سوالی خارج از کتاب نبود، اما بعضی دبیران و دانشآموزان با سبک سنجش عملکردی آشنا نبودند. امسال با تولید راهنمای عمل، بستههای یادگیری و برگزاری دورههای آموزش معلمان تلاش شده تا این ناآشنایی برطرف شود.
انتهای پیام/