ساخت ورزشگاه زیتون زنجان ۲۰ ساله شد؛ اصرار بر تکمیل یک اشتباه
اقتصاد ایران: زنجان- ساخت ورزشگاه ۱۵ هزار نفری زنجان در حالی سال ۸۴ در دامنه کوه گاوازنگ آغاز شد که امروز در آستانه ۲۰ سالگی همچنان ناتمام باقیمانده و کارشناسان مکانیابی آن را هم اشتباه می دانند.
خبرگزاری مهر-گروه استانها: در شمالی ترین نقطه شهر زنجان، در دامنه کوه گاوازنگ سال ۸۴ کلنگ احداث ورزشگاه ۱۵ هزار نفری شهر زنجان در حالی به زمین زده شد که حتی در آن مقطع زمانی نیز بسیاری از کارشناسان افق روشنی برای سرانجام و بهره وری این مجموعه متصور نبودند.
پروژه ورزشگاه ۱۵ هزار نفری زنجان که در شمال شهر زنجان احداث شده اکنون در مراحل پایانی خود قرار دارد اما همین مراحل پایانی نیازمند ۳۵۰ میلیارد تومان اعتبار است. این پروژه که در سال ۸۴ کلنگ زنی شده در زمینی به مساحت ۶۰ هزار و ۶۰۶ متر مربع در حال تکمیل شدن بوده که باید دید به انتظار ۲۰ ساله مردم زنجان پایان خواهد داد؟.
شاید همان شور و حال دهه ۸۰ فوتبال زنجان باعث شده بود که ساخت یک ورزشگاه در زنجان آغاز شود که تکمیل آن میتوانست امیدها را هر چه بیشتر در دل ورزش دوستان و فوتبالیها زندهتر کند. رفته رفته که از آغاز ساخت ورزشگاه زیتون زنجان گذشت قولهای مسئولان یکی پس دیگری محقق نشد تا اینکه در حال حاضر دو دهه از آغاز ساخت این ورزشگاه در شمال زنجان گذشته است.
مکان یابی غلط و محلی برای حیف و میل بیت المال
وجود ورزشگاه قدیمی و تاریخی امجدیه که در صورت بهسازی و ترمیم با اختصاص اعتبار به مراتب کمتر از آنچه طی بیش از دو دهه برای ساخت و البته مرمت ورزشگاه بهره برداری نشده ۱۵ هزاری نفری زیتون، میتوانست شهر زنجان را برای سالها از افزودن زمین فوتبال مسابقاتی بی نیاز کند.
همچنین زمین چمن کارگران و انقلاب هم زمینهای فوتبالی هستند که میتوانند برای شهری که تیمی در لیگهای مطرح فوتبال ندارد، در صورت مدیریت صحیح مطلوب باشد.
مکانیابی غلط تنها نمونهای از ایرادات ساخت در این طرح بزرگ است، واقع شدن این پروژه در دامنه کوه گاوازنگ یعنی سردترین، بادگیرترین و البته برف گیرترین نقطه شهر زنجان هیچ دلیلی برای ساخت این پروژه، جز خودرایی و مانور قدرت و اعتقاد نداشتن به کارشناسی مسئولان وقت استان در سال ۸۴ ندارد.
نادر بلباسی رئیس هیئت فوتبال استان زنجان ۲۷ مهرماه سال ۱۴۰۲ در گفتگویی تاکید کرد: جانمایی این پروژه غلط بوده و سبب حیف شدن بیت المال شده است. هزینه نگهداری این استادیوم بسیار بالاست و به خاطر سرد بودن آب و هوای منطقه در بسیاری از ماههای سال در آنجا امکان فوتبال بازی کردن نیست.
بلباسی با بیان اینکه طبق گفته مسئولان فوتبال کشور، امکان فوتبال در لیگ برتر با چمن مصنوعی نیست و به زودی در دیگر لیگهای کشور نیز این موضوع اجرا خواهد شد، عنوان کرده بود: متأسفانه با اینکه این استادیوم آماده نشده اقدام به زدن چمن مصنوعی آن هم بدون زیرسازی شده که چمن طبیعی از زیر رشد کرده و سبب خراب شدن چمن مصنوعی نیز شده است.
شهید آیت الله ابراهیم رئیسی روز ۱۶ دی ۱۴۰۲ و در جریان دومین سفر استانی خود به زنجان با بازدید از پروژه معطل مانده ورزشگاه ۱۵ هزار نفری زنجان، سه دستور برای تسریع در اجرای آن را صادر کردند
ساخت ورزشگاه ۱۵ هزار نفری شهر زنجان که توسط پیمانکاران تعیین شده از سوی سازمان ساخت، تجهیز و نوسازی اماکن ورزشی تا سال ۱۴۰۲ انجام میشود با دستور رئیس جمهور شهید رئیسی به اداره کل ورزش و جوانان استان زنجان واگذار شد.
شهید آیت الله ابراهیم رئیسی روز ۱۶ دی ۱۴۰۲ و در جریان دومین سفر استانی خود به زنجان با بازدید از پروژه معطل مانده ورزشگاه ۱۵ هزار نفری زنجان، سه دستور برای تسریع در اجرای آن را صادر کردند.
وی در این بازدید، دستور داد ضمن واگذاری عملیات احداث ورزشگاه از وزارت ورزش و جوانان به استان و جذب و تأمین اعتبار مورد نیاز برای تکمیل آن، این پروژه حداکثر تا پایان شهریور ۱۴۰۳ تکمیل و آماده بهرهبرداری شود.
ورزشگاه نیمه تمامی که ۷۰ درصد آن بازسازی شد
آنچه از ویژگیهای متمایز کننده شهر زنجان با سایر نقاط کشور هست بازسازی و مرمت پروژههای هست که هنوز افتتاح نشده همان چیزی که ۲۲ آبان ماه سال گذشته مدیرکل ورزش و جوانان زنجان در دیدار با نماینده ولیفقیه در استان به آن اشاره کرد و گفت: با تخصیص اعتبارات و اقدامات صورت گرفته، حدود ۷۰ درصد ورزشگاه ۱۵ هزار نفری شهر زنجان نوسازی شد.
عملیات احداث ورزشگاه ۱۵ هزار نفری شهر زنجان با ۶۰ هزار و ۶۰۶ متر مربع زیربنا در سال ۸۴ با مسؤولیت شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور آغاز شد.
در کنار پروژه پتروشیمی زنجان، این ورزشگاه یکی از شناخته تر ین پروژههای عمرانی نیمهکاره این استان است که مردم سالهاست منتظر به ثمر نشست آن هستند که دولتهای مختلفی را از سال ۸۴ تاکنون به خود دیده است.
با اینکه استان زنجان دارای صنایع پرسودی همچون سرب و روی، حوزه برق و … است اما فوتبال در این استان آنچنان که باید در حوزه زیرساخت و حمایت از تیمهای لیگ برتری و سایر سطوح موفق نبوده است.
شاید اگر تمام صنایع مهم در استان سهم خود از مسئولیتهای اجتماعی را پرداخت میکردند، ما اکنون شاهد ثمر دهی ورزشگاه ۱۵ هزار نفری زیتون در زنجان بودیم که سالهاست بلاتکلیف مانده است.
برای اطلاع از آخرین وضعیت این پروژه به سراغ جواد بازرگان مدیرکل ورزش و جوانان استان زنجان رفتیم. با اینکه وی قرار است در روزهای آینده جا به جا شود و جای خود را به مدیرکل جدید بدهد اما در حال حاضر مطلعترین فرد نسبت به وضعیت پروژههای ورزشی در استان است.
بازرگان با بیان اینکه پیمانکار پروژه کارهای مربوط به تکمیل پروژه را انجام میدهد، گفت: اعتبارات مورد نیاز این پروژه قرار است از اعتبارات دولتی و همچنین مولدسازی تأمین شود.
مدیرکل ورزش و جوانان استان زنجان افزود: کارهای مربوط به مولدسازی انجام شده و با صدور سندهای تک برگ کارها در این خصوص در حال انجام است.
ورزشگاه ۱۵ هزار نفری زنجان برای تکمیل نیازمند ۳۵۰ میلیارد تومان اعتبار است که باید از محل درآمد برخی منابع همانند مولدسازی تأمین شود
وی با اشاره به اعتبار مورد نیاز ورزشگاه ۱۵ هزار نفری زنجان تاکید کرد: این پروژه برای تکمیل نیازمند ۳۵۰ میلیارد تومان اعتبار است که باید از محلهای ذکر شده تأمین شود.
بازرگان در خصوص مولدسازی که قرار است انجام شود، گفت: بالاتر میدان بسیج زنجان یعنی زمینهای کنار چمن مصنوعی با تغییر کاربری و تبدیل به کاربری تجاری شده و مولدسازی انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه این پروژه از مطالبات سالهای متمادی مردم زنجان است، اظهار کرد: با برطرف شدن مشکلات اعتباری این پروژه به مرحله بهره برداری و افتتاح خواهد رسید.
هیچ مخالف توسعه فضاهای ورزشی نیست، ولی آنچه امروز استان زنجان و بخصوص شهر زنجان بعد از ۲۰ سال با آن مواجه است حیف و میل بیت المل برای پروژه ورزشی که نه مکان یابی درست شده و در گذشته نه در هزینه کردها و انتخاب پیمانکار دقت نظر صورت گرفته است.
این پروژه تنها محلی برای سو استفاده و حیف و میل بیت بیت المال برای برخی مدیران که از محل طولانی شدن پروژه و تعامل مالی با پیمانکار به دستاوردهای خوبی در حوزه مالی دست یافتهاند، شده است.
ورزشگاه ۱۵ هزار نفری زیتون زنجان، نماد یک کار غیرکارشناسی محض و اصرار بر اشتباه از سوی گروهی است که هیچ اعتقادی به سیستم مدیریت و برنامه ریزی و کار کارشناسی نداشته و امروز با گذشت ۲۰ سال این اشتباه باید به ناچار تکمیل شود تا چهره نازیبای یک پروژه نیمه تمام از صفحه زنگار گرفته صدها پروژه نیمه تمام زنجان پاک شود.