رونمایی از پیکر قهرمان دریاها در چابهار
اقتصاد ایران: با هدف پاسداشت حماسههای مردمان بلوچ، آیین رونمایی از پیکر «دریاسالار میر همل جیئند کبیر»، اثر استاد حسن یادگارزاده، در ساحل دریای چابهار برگزار میشود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، امروز نهم اردیبهشت 1404، ساحل جزیره چابهار میزبان رویدادی فرهنگی و غرورآفرین خواهد بود. مراسم رونمایی از پیکر «دریاسالار میر همل جیئند کبیر»، ساختهی استاد حسن یادگارزاده، به همت شهرداری چابهار و با حضور مسئولان، هنرمندان، فرهیختگان و مردم فرهنگدوست بلوچ برگزار میشود.
این پیکر با ارتفاع 11 متر، نگاهی نمادین به پیامآوری، همبستگی و صلح دارد و نمایی باشکوه از پایمردی ملت ایران در کرانهی دریای مکران را به تصویر میکشد. هدف از برگزاری این آئین، پاسداشت رشادتها و ایستادگیهای مردم بلوچ در برابر استعمارگران است؛ رشادتهایی که نام «میر همل» را در تاریخ این سرزمین ماندگار ساخته است.
میر همل، قهرمانی از دیار بلوچستان، در روزگاری که پرتغالیها به بهانهی تجارت، پای استعمار را به سواحل این سرزمین باز کردند، پرچم ایستادگی را برافراشت. روایتهای مکتوب و نقلهای کهن از پیران زمانه، حکایت از فرمانروایی او بر بخشهای وسیعی از سواحل بلوچستان دارد؛ مردی که با لنجهای خود در آبهای خلیج فارس و آفریقا به تجارت میپرداخت و با درایت، امور سرزمینش را سامان میداد.
روزگار زندگی میر همل همزمان با سلطنت شاه طهماسب صفوی بود. در آن ایام، پرتغالیها که در آغاز با نقاب تاجران به منطقه وارد شده بودند، بهتدریج چهرهی واقعی استعمارگری خود را نمایان ساختند. زیادهخواهیها و خونریزیهایشان، خشم و انزجار مردم را برانگیخت. همل جیهند با آگاهی از این ظلم، مردم را گرد هم آورد و به مقابله با استعمارگران پرتغالی پرداخت. او توانست دست آنها را از دریای مکران کوتاه کرده و نفوذشان را در خلیج فارس محدود سازد.
هرچند پرتغالیها با بهرهبرداری از آشوبهای داخلی، قراردادی با شاه طهماسب منعقد کردند و نفوذشان را در خلیج فارس رسمی جلوه دادند، اما همل، با ارادهی خللناپذیرش، عرصه را بر آنها تنگ کرد و پس از اخراجشان، صلح و امنیت را به منطقه بازگرداند.
سرنوشت اما برگی تلخ برای این قهرمان رقم زد. روزی که میر همل با همراهانی اندک و بدون تجهیزات کافی برای سیاحت به دریا رفت، طوفانی ناگهانی مسیر لنج او را تغییر داد و او را به دام گشتهای دریایی پرتغالی انداخت. استعمارگران که این بار میر همل را در چنگ خود میدیدند، دست به نیرنگ زدند: یا ازدواج با زنی پرتغالی یا مرگ! اما پور جیهند، این قهرمان نستوه، ذلت را نپذیرفت. او سرافرازانه گزینهی مرگ را برگزید و در نبردی نابرابر، جان خود را فدای آرمانهایش کرد.
امروز، با نصب پیکر باشکوه او در ساحل چابهار، یاد و راهش بار دیگر در دلهای مردم این سرزمین زنده میشود؛ پیامی از استقامت، آزادی و عشق به میهن، در کنار امواج دریای مکران.
انتهای پیام/