نگاهی به مجموعه «بزرگراه همت»؛ مستندی در ستایش اراده مردم
اقتصاد ایران: مدیر گروه مستند شبکه افق و تهیهکننده سابق «بزرگراه همت» میگوید: مجموعهمستند «بزرگراه همت» حس مسئولیت اجتماعی را تقویت میکند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مجموعه مستند «بزرگراه همت» بهتهیهکنندگی محمدصادق بکتاشیان و کارگردانی محمدرضا محب آلعبا که هر هفته شنبهشب از شبکه افق روی آنتن تلویزیون میرود، مجموعهای 52قسمتی است که در هر قسمت با یکی از فعالان فرهنگیاجتماعی همراه میشود و زندگی و فعالیتهای آنها را به تصویر میکشد. تلاش برای نشان دادن همت آدمهایی که دست روی دست نمیگذارند و هرکدام در هر نقطهای که هستند، برای بهبود زندگی جمعی قدمی برمیدارند، آن چیزی است که «بزرگراه همت» بدان توجه دارد.
اباذر صالحیان، مدیر گروه مستند شبکه افق و تهیهکننده سابق «بزرگراه همت» درباره نقش خود در فصل جدید این مجموعه، گفت: چهار فصل قبلی این کار را تهیهکنندگی کردم؛ اما در فصل پنجم، چون مدیر گروه مستند شبکه افق شده بودم، رسماً نمیتوانستم در سمت قبلی باشم. البته همچنان همراه کارم و توجه ویژهای به آن دارم. محمدصادق بکتاشیان، تهیهکننده اجرایی این برنامه است و من بر محتوا و سیاستگذاری کار نظارت دارم.
آنها که بیتفاوت نیستند
وی در توضیح اولویت انتخاب موضوعات این برنامه گفت: آنچه در «بزرگراه همت» برای انتخاب موضوعات برایمان اهمیت دارد، نوع نگاه به آنهاست؛ نکته این است که من بهعنوان عضوی از جامعه چه تأثیری بر محیط اطرافم دارد و اگر مشکل و گرهی در جامعه اطرافم پیش آید، خودم آن را مرتفع میکنم و منتظر نمیمانم که کسی دیگر بیاید و آن را برای من برطرف کند؟
وی ادامه داد: رسالت این برنامه فرهنگسازی برای گسترش خیر جمعی و برداشتن باری از مشکلات از سوی مردم برای خود مردم است. برای نمونه، وقتی دختری در یک روستا به این نتیجه برسد که چرا روستایشان کتابخانه ندارد و تلاش کند بهصورت خودجوش و با وجود تمام دردسرها، نیاز مردمش را برطرف کند، این دختر در محدوده روستای خودش اثرگذار بوده است، پس ما به آن توجه میکنیم. به کارهایی ازایندست توجه داریم؛ کارهایی با ابعاد بسیار بزرگتر را هم مد نظر داریم. همچنان که در یکی از برنامهها با عنوان «رفاقت هایتک» دو جوان مهندس را نشان دادیم که در حیطه تأمین قطعات پالایشگاهها فعال بودند و به خودکفایی کشور کمک میکردند. آنها عملاً در سطح دنیا معروف شدهاند و ایران را به این نقطه رساندهاند که بتواند نیازش را در حوزه پالایشگاهها برطرف سازد.
برداشتن باری از دوش مردم بهدست مردم
صالحیان تأکید کرد: درنتیجه، وسعت اثرگذاری این دو جوان بهاندازه کل کشور و حتی فراتر از آن بود. نکته این است که ما در «بزرگراه همت» به این وسعت و کمیت توجه نداریم و نفس و نوع نگاه افراد برایمان حائز اهمیت است. درحقیقت، آدمهایی که ما به تصویر میکشیم، کسانیاند که متوجه شدهاند باری روی زمین است و تصمیم گرفتهاند کمر همت ببندند و آن را از زمین بردارند. این نوعِ نگاه و فرهنگسازی ملاک اصلی ما در انتخاب موضوعات است.
وی ادامه داد: بعضی قسمتهای «بزرگراه همت» - که تاکنون حدود 120 قسمت از آن پخش شده است- در جشنوارههای مختلف برگزیده شده و جوایزی را کسب کردهاند. ما در تولید این آثار با حدود 25 کارگردان کار کردهایم؛ کارگردانهایی که مختص تهران نبودند و بعضاً بومی همان منطقهای بودند که دربارهشان فیلم ساختهایم.
مدیرگروه مستند شبکه افق در توضیح چگونگی انتخاب موضوعات این مجموعه بیان کرد: وقتی به استانی میرویم، فعالان اجتماعی منطقه مشخصاند. ضمن اینکه یکی از مراکزی که با آن کار میکنیم، بنیاد «خاتمالاوصیا» است که اساساً وظیفهاش ساماندهی موضوعاتی از این قبیل است. در ورود به هر استان، به فعالان منطقه مراجعه میکنیم و کارمان را توضیح میدهیم. آنها هم آدمهایی را که میشناسند، معرفی میکنند و به همین ترتیب، به شبکههای بومی مختلف وصل میشویم. شناسایی موضوعات در ابتدا کمی سخت است؛ اما در ادامه مسیر، تسهیل میشود.
صالحیان در توضیح مشکلات تولید «بزرگراه همت» اظهار کرد: این امر با توجه به اینکه کل ایران را پوشش میدهد و تنوع جغرافیایی متنوعی دارد، کارمان را سخت میکند. تلاشمان این بوده که از تهران و مراکز استانها دور شویم و نشان دهیم که این نوع نگاه همتافزا در همهجا، ازجمله در روستایی دورافتاده هم وجود دارد و صرفاً در کلانشهرها نیست.
وی ادامه داد: تولید مستند، کار سختی است؛ چراکه به تصویر کشیدن حقیقت مستلزم صرف زمان و وقت گذاشتن برای آن است. افراد باید اعتماد پیدا کنند تا جلوی دوربین راحت باشند. بعضاً مسیرها ناهموار و صعبالعبورند یا وضع آبوهوا کار را دشوار میکند. ازسویدیگر، متأسفانه مستند آن جایگاه راستینش را ندارد. اینها همگی مشکلات ما در تولید این مجموعه بوده است.
یک دست صدا ندارد
این مستندساز در پاسخ به این سؤال که علت نامگذاری این برنامه چه بوده است، گفت: علت نامگذاری این برنامه، توجهش به موضوع همت و کوشش و استعارهای از آن است که راهمان برای رسیدن به یک هدف و دستاورد بزرگ، جمعی است و انفرادی نیست.
صالحیان با بیان اقبال مردم به موضوعات خاص در این برنامه عنوان کرد: در طول این پنج فصل، داستانهای دلنشینی در حوزههای مختلف داشتهایم و برخی از این موضوعات در فضای عمومی جامعه بسیار جذاب بودهاند، مثلاً در موضوع غذای سالم، مستند فردی در یزد را ساختیم که محصولات ارگانیک تولید میکرد، با این نگاه که سبد غذای مردم را بهبود ببخشد. یا پیرمردی بهنام عمو قدیری در یزد که برای معلولان اشتغالزایی میکرد؛ چون خودش فرزندی با نیازهای ویژه داشت و این فرد مشکلشان را درک میکرد. مردم این برنامهها را بسیار دوست داشتند.
این تهیهکننده ادامه داد: اساساً موضوعاتی که در حوزههای آموزش و تعلیموتربیت کودکان و مباحث کارآفرینی بودهاند و داستان همه کسانی که موضوع یا روایتی جذاب داشتهاند، با اقبال مردمی مواجه بودهاند. شبکه افق بعد از شبکه مستند بیشترین میزان حجم تولیدات مستند را دارد و هیچ شبکهای به این اندازه مستند تولید نمیکند.
صالحیان در انتها یادآور شد: فصل پنجم «بزرگراه همت» هفتهای یک قسمت، شنبهها ساعت 21:30 تا اواخر تابستان از شبکه افق پخش میشود و فعلاً صحبتی درباره ساخت فصل ششم این برنامه مطرح نشده است.
انتهای پیام/