افزایش بیسابقه هزینههای نظامی در سطح جهان
اقتصاد ایران: گزارش موسسه صلح سیپری نشان میدهد که هزینههای نظامی جهانی در سال ۲۰۲۴ برای دهمین سال متوالی افزایش یافته و بیشترین رشد سالانه از پایان جنگ سرد با پیشتاری آمریکا را ثبت کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه پاسایر نویه پرسه، گزارس موسسه صلح سیپری نشان می دهد که هزینههای نظامی جهانی برای دهمین سال متوالی به ویژه در اروپا و خاورمیانه افزایش چشمگیری داشته است.
بر اساس این گزارش، همه کشورها روی هم رفته حدود 2.72 تریلیون دلار (تقریباً 2.38 تریلیون یورو) برای ارتش خود هزینه کردند. با احتساب تورم، این رقم 9.4 درصد بیشتر از سال 2023 بود و بیشترین افزایش سالانه از پایان جنگ سرد در سال 1991 بوده است.
بر اساس ارزیابی های این موسسه این افزایش به ویژه در اروپا و خاورمیانه چشمگیر بوده است که میتوان آن را با جنگهای اوکراین و نوار غزه و همچنین درگیری نظامی بین رژیم صهیونیستی و حزبالله در لبنان توضیح داد.
این بررسی نشان می دهد که آلمان 88.5 میلیارد دلار (تقریباً 77.6 میلیارد یورو) برای ارتش خود هزینه کرده است و برای اولین بار از زمان اتحاد مجدد، از سایر کشورهای اروپای مرکزی و غربی جلوتر است. در سطح جهانی، آلمان پس از ایالات متحده آمریکا که در رتبه اول قرار دارد، در رتبه چهارم قرار گرفته و چین و روسیه به ترتیب در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.
با افزایش 28 درصدی هزینههای نظامی آلمان در مقایسه با سال قبل، بودجه ویژه ارتش این کشور که در سال 2022 تصویب شد، تأثیر خود را نشان داد. با این وجود، جمهوری فدرال با 1.9 درصد، همچنان با هدف ناتو مبنی بر سرمایهگذاری 2 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) در امور دفاعی فاصله دارد.
با این همه سازمان صلح سبز از افزایش هزینههای نظامی آلمان به شدت انتقاد کرده است. توماس بروئر، کارشناس صلح این سازمان در این باره گفت: به جای سرمایهگذاری فوری در آموزش، حفاظت از آب و هوا یا امنیت اجتماعی، کشورهایی مانند آلمان همچنان خود را بدهکار میکنند تا بودجههای دفاعی خود را به مبالغ هنگفتی افزایش دهند. وی افزود: این امر منجر به یک مارپیچ تسلیحاتی جدید میشود که بیاعتمادی بین کشورها ایجاد میکند و در نتیجه به ناامنی فزاینده منجر میشود.
گزارش موسسه سیپری نشان میدهد که همه کشورهای اروپایی - به استثنای مالت - هزینههای نظامی خود را در سال 2024 افزایش دادهاند. روسیه با 149 میلیارد دلار (تقریباً 131 میلیارد یورو) بیشترین هزینه را برای ارتش خود کرده است. این رقم معادل 7.1 درصد از تولید ناخالص داخلی روسیه است.
اوکراین که مورد حمله روسیه قرار گرفته ، 64.7 میلیارد دلار (تقریباً 56.7 میلیارد یورو) برای این امر هزینه کرد. با 34 درصد، اوکراین کشوری در سراسر جهان بود که بیشترین سهم از تولید ناخالص داخلی خود را صرف تجهیزات نظامی خود کرده است.
ایالات متحده آمریکا هم که سالها رهبر بلامنازع هزینههای نظامی بود، 37 درصد از هزینههای نظامی جهان را با 997 میلیارد دلار (874 میلیارد یورو) به خود اختصاص داد. بر اساس این گزارش، بخش قابل توجهی از بودجه ایالات متحده برای نوسازی قابلیتهای نظامی و زرادخانه هستهای آمریکا اختصاص داده شده است.
چین هم هزینههای نظامی خود را هفت درصد افزایش داد که نشاندهنده سه دهه رشد بیوقفه در هزینههای نظامی این کشور است. طبق این گزارش، چین حدود 314 میلیارد دلار (تقریباً 275 میلیارد یورو) را از جمله صرف توسعه قابلیتهای جنگ سایبری و زرادخانه هستهای خود، کرده است.
بر اساس ارزیابی انستیتو سیپری در حالی که یازده عضو ناتو به هدف این ائتلاف مبنی بر صرف حداقل 2 درصد از تولید ناخالص داخلی خود برای امور دفاعی در سال 2023 دست یافتند، 18 عضو از 32 عضو ناتو در سال 2024 به این هدف رسیدند. به گفته جید گیبرتئو ریکارد، محقق این انستیتو افزایش سریع هزینهها در بین اعضای اروپایی ناتو را میتوان با تهدید مداوم روسیه و خروج احتمالی ایالات متحده از این اتحاد توضیح داد.
طبق گزارش انستیتو سیپری، هزینههای نظامی در خاورمیانه هم به طور کلی افزایش یافته است، اما تنها رژیم صهیونیستی و لبنان افزایش قابل توجهی را ثبت کردهاند. هزینههای رژیم صهیونیستی با 65 درصد افزایش، بزرگترین افزایش از زمان جنگ شش روزه در سال 1967، به 46.5 میلیارد دلار (تقریباً 41 میلیارد یورو) رسیده است - افزایشی که مربوط به جنگ جاری در نوار غزه و درگیری فزاینده با حزبالله در جنوب لبنان است.
گزارش سالانه انستیتو سیپری در مورد هزینههای نظامی جهانی، جامعترین مجموعه دادهها از این نوع محسوب میشود. محققان صلح این موسسه گزارش خود را بر اساس دادههای رسمی دولت ها در مورد بودجههای دفاعی و سایر منابع و آمارها تهیه میکنند - بنابراین، ارقام به طور سنتی با ارقام ارائه شده توسط ناتو و کشورهای مختلف متفاوت است. سیپری همچنین هزینههای پرسنلی، کمکهای نظامی و تحقیق و توسعه نظامی را در بر میگیرد.
انتهای پیام/