جلوگیری از صدور بارنامههای صوری با اجرای کامل «سپهتن» و «سیپاد»
اقتصاد ایران: در میزگردی با حضور حسن مومنی جانشین پلیس راهور فراجا، مصطفی نخعی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورایاسلامی، سید سجاد انوشه معاون امور شهرداریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور و فرهاد مهریاری مدیر کل دفتر ایمنی و ترافیک سازمان راهداری، موضوعات مهم سامانه سپهتن (سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان) و سیپاد (سامانه یکپارچه پایش عملکرد ناوگان حملونقل شهری) بررسی شد.
معاون امور شهرداریهای سازمان شهرداری و دهیاری کشور در این میزگرد بیان کرد ۳۲۰ هزار ناوگان دیزلی درکشور وجوددارد که از این تعداد ۱۱۰ هزار ناوگان بهسامانه سیپاد مجهز است. اما مسئولان چه برنامههایی برای گسترش و استفاده از اطلاعات این طرحها و سامانهها دارند؟
سپهتن سبب کاهش تعداد کشتههای تصادفات شد
در ابتدای این میزگرد، جانشین پلیس راهور فراجا گفت: «بحث مطالعاتی و پژوهشی سامانه سپهتن از سال ۹۱ آغاز شد و در ابتدا بحث ایمنی کنترل و نظارت بر خودروهای حملونقل عمومی بهویژه اتوبوس مطرح بود و پس از پیگیریهای متعدد در سال ۹۵، برای ۱۵ هزار دستگاه اتوبوس عملیاتی و اجرایی شد.»
حسن مومنی ادامه داد: «این سامانه تا سال ۹۸ به کار خود ادامه داد و ما از این سال رضایت کامل بر نظارت اتوبوسها داشتیم. از سال ۹۸ اجرای این سامانه با برخی از مشکلات روبهرو بوده که تلاش برای رفع آنها در حال انجام است. این سامانه کاملا بومی بوده و نیازهای ما را در خصوص کنترل اتوبوسها برطرف میکرد.»
جانشین پلیس راهور فراجا تصریح کرد: «در طول سه سال اجرای این سامانه، شاهد کنترل تصادفات چشمگیر اتوبوسهای برونشهری بودیم؛ بهطوری که تعداد کشتههای تصادفات اتوبوس پیش از اجرای سامانه سپهتن ۱.۶ درصد بوده که بعد از اجرای این سامانه، تعداد کشتهها به زیر نیم درصد رسیده است. متاسفانه عدم قرارداد شرکت مزبور با سازمان راهداری و عدم تامین قطعات این سامانه و ... سبب شد این طرح اجرایی نشود.»
جانشین پلیس راهور فراجا اضافه کرد: «در حال حاضر پلیس برای عملیاتی کردن این سامانه آمادگی کامل دارد. عملکرد این سامانه به این صورت بود که اگر این سامانه روی اتوبوسها نصب میشد، اگر خودرو مورد نظر مرتکب تخلف میشد، قبل از اینکه اتوبوس بهپاسگاه برسد، اطلاعات تخلف به پلیس راه ارسال میشد و با فرد خاطی برخورد میشد.»
جانشین پلیس راهور فراجا بیان کرد: «امیدواریم با پیگیریهای صورتگرفته شاهد نصب مجدد سامانه سپهتن در ناوگان باری و مسافری باشیم؛ چراکه تاثیر بسیار زیادی در کاهش تصادفات جادهای دارد.»
وی بهمساله خودروهای متصل هم اشاره کرد و گفت: «این تجربه در بسیاری از کشورها اجرایی شده و آثار خوبی داشته است. امیدواریم این طرح ابتدا در خودروهای عمومی و پس از آن در خودروهای نوشماره اجرا شود.»
جانشین پلیس راهور فراجا گفت: «این طرح و برنامه در حضور رئیسجمهور ارائه شده و ایشان هم از این طرح استقبال کردهاند که امیدواریم در هیاتدولت
به تصویب برسد.»
با اجرای این طرحها، منافع افراد سودجو به خطر میافتد!
در ادامه این میزگرد مصطفی نخعی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: «از نظر مجلس بهعنوان قانونگذار، اجرای این طرح دارای تکلیف قانونی است که بهسال ۱۳۹۲ برمیگردد و همچنین در بودجه سنواتی سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ مشخصا بهموضوع سپهتن اشاره شده است و در برنامه هفتم توسعه هم تحویل سوخت بهصورت برخط در ماده ۴۶ قانون برنامه هفتم توسعه مشخص شده است.»
مصطفی نخعی ادامه داد: «در اهمیت سامانه سپهتن تردیدی نیست؛ چراکه از نظر ایمنی و نظارت بر حملونقل دارای مزیت بالایی است و همچنین خروجی این طرح بهمدیریت مصرف سوخت کمک میکند. باتوجه به اینکه عملیات قانونی برای این طرح وجود داشته ولی اجرایی نشده و همچنین تکلیف قانون برای این طرح همموجود است، متاسفانه بهدلیل عدم وجود اهتمام لازم در دستگاههای اجرایی و هماهنگی میان دستگاهها این طرح معطل مانده است.»
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: «با وجود آنکه در سالهای گذشته تکلیف قانونی برای راهاندازی سامانههای سپهتن و سیپاد تعیین شده و قانونگذار بستر اجرای آن را فراهم کرده است، متاسفانه به علت کمتوجهی دستگاههای اجرایی و نبود هماهنگی لازم میان آنها، این قانون تاکنون عملیاتی نشده و معطل مانده است.»
مصطفی نخعی بیان کرد: «بهطور متوسط ۱۲۰ میلیون لیتر نفتوگاز و گازوئیل در کشور توزیع میشود که حدود ۵۰ درصد آن (معادل ۶۰ میلیون لیتر) در بخش حملونقل مصرف میشود. بر این اساس صرفهجویی در این بخش بسیار مهم است.» عضو کمیسیون انرژی مجلس شورایاسلامی افزود: «در حال حاضر سازوکار و بستر این طرح موجود است؛ اما در اجرا بهدلیل عدم هماهنگیها مشکلات زیادی داریم. با اجرای این طرح منافع خیلی از افراد سودجو بهخطر میافتد.»
مصطفی نخعی همچنین افزود: «با اجرای کامل دو سامانه سپهتن و سیپاد، جلو بارنامههای صوری نیز گرفته خواهد شد.»
وزارت کشور و سازمان شهرداری؛ متولی سامانه سیپاد
همچنین در ادامه سجاد انوشه، معاون امور شهرداریهای سازمان شهرداری و دهیارهای کشور گفت: «برای بهینهسازی مصرف سوخت ناوگان، دو سامانه سیپاد و سپهتن در قانون پیشبینی شده است. مشخصا سیپاد مسئولیت ناوگان دیزلی درونشهری و سپهتن مسئولیت ناوگان برونشهری را برعهده دارد.»
سجاد انوشه ادامه داد: «وزارت کشور و سازمان شهرداری متولی سامانه سیپاد هستند و از زمانی که این سامانه راهاندازی شده، بهمرور سرعت نصب آن افزایش یافته است.»
معاون امور شهرداریهای سازمان شهرداری و دهیارهای کشور با بیان اینکه سایر ناوگان هنوز به این سامانه نپیوستهاند، گفت: «از طرفی تکالیفی برعهده وزارت نفت است و این وزارتخانه باید برای خرید این سامانه سرمایهگذار پیدا کند؛ اما هنوز در این حوزه سرمایهگذاری داوطلب نشده است.»