ماجرای روایات متناقض تماس چین و آمریکا درباره تعرفهها
اقتصاد ایران: طی هفته گذشته، مذاکرات تعرفهای میان چین و آمریکا به یک وضعیت مبهم و پرابهام تبدیل شده که در آن هر یک از طرفین روایت متفاوتی از آن را ارائه میدهد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بارها تاکید کرده است که آمریکا و چین درباره تعرفهها در حال گفتوگو هستند. وی حتی روز جمعه (25 آوریل) ادعا کرد که با شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، تماس تلفنی داشته است.
اما سفارت چین در آمریکا روز گذشته در واکنش به ادعای ترامپ اعلام کرد: این ادعاها «کاملاً برای ایجاد سردرگمی» مطرح شده و دو طرف هیچ گونه مذاکره یا رایزنی درباره تعرفهها نداشتهاند، چه برسد به دستیابی به توافق!
به گفته یکی از منابع آگاه چینی، ترامپ با این اظهارات به دنبال دو هدف است: اول، ایجاد این تصور که مذاکرات پیشرفت داشته تا تصویر «همهتوان» خود را در سیاست داخلی آمریکا حفظ کند؛ دوم، در مذاکرات با سایر کشورها امتیازگیری بیشتری داشته باشد.
به گفته این منلع، چین نیز با انکار مکرر این ادعاها نمیخواهد به ترامپ این فرصت را بدهد.
ترامپ روز چهارشنبه (23 آوریل) نیز در کاخ سفید به خبرنگاران گفت که دولت آمریکا به طور فعال در حال مذاکره با چین است و امید به دستیابی به توافقی «منصفانه» دارد. او همچنین ادعا کرد که هر روز مستقیماً با پکن تماس دارد و افزود که کاهش تعرفهها به رفتار چین بستگی دارد.
با این حال، وزارت بازرگانی و وزارت امور خارجه چین روز پنجشنبه (24 آوریل) به طور همزمان اعلام کردند که هیچ مذاکرهای با آمریکا در جریان نیست و در عین حال تاکید کردند که در صورت لزوم، آماده مبارزه خواهند بود، ولی درب گفتوگو را نیز باز گذاشتند.
سخنگوی وزارت بازرگانی چین، در نشست خبریاین وزراتخانه همچنین قاطعانه وجود هرگونه مذاکره را رد کرد و گفت که اخبار مربوط به پیشرفت مذاکرات «بیاساس» است. گوآ جیاکون، سخنگوی وزارت خارجه چین، نیز گزارشهای مربوط به وجود مذاکره را «اخبار جعلی» خواند.
بر اساس گزارشی از فاکس نیوز، ترامپ روز پنجشنبه در کاخ سفید مجدداً مدعی شد که «امروز صبح جلسهای برگزار شد»، اما از افشای این که چه کسانی در این جلسه حضور داشتند خودداری کرده و گفت: «بعداً ممکن است این را بگوییم.»
همچنین در مصاحبه ترامپ با مجله «تایم» که روز جمعه منتشر شد، او مدعی شد شی جینپینگ با وی تماس تلفنی داشته است. اما وقتی خبرنگار پرسید تماس چه زمانی برقرار شده، ترامپ پاسخ نداد و تنها گفت: «او تماس گرفت. فکر نمیکنم این نشاندهنده ضعف او باشد.»
شی اینهونگ، استاد روابط بینالملل دانشگاه خلق چین، نیز در مصاحبهای تحلیل کرد که اظهارات ترامپ بیشتر برای مخاطبان داخلی آمریکاست و ارتباطی با چین یا سایر کشورها ندارد.
به گفته او، هدف ترامپ از اعمال تعرفههای بالا و تلاش برای جلوگیری از رکود اقتصادی آمریکا، در تعارض با یکدیگر است، بنابراین ترامپ ناگزیر است این تصویر را ایجاد کند که در حال مذاکره با چین است تا نگرانیها درباره اقتصاد داخلی را کاهش دهد.
در نهایت، درباره اینکه آیا هیچ گونه تماسی بین چین و آمریکا وجود داشته یا خیر، شی اینهونگ معتقد است که احتمالا هیچ سطحی از تماس رسمی یا مخفیانه با مجوز دولت وجود نداشته باشد.
وی همچنین خاطرنشان کرد که ترامپ معمولاً اظهارات خود را بدون دقت بیان میکند و با وجود برخی نشانههای نرمش از سوی آمریکا، تعرفهها هنوز کاهش نیافتهاند و ترامپ خودش هم احتمالاً به این «ترفندها» امید چندانی ندارد.
بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایتهای وزارت دارایی و بانک مرکزی چین، لَن فوآن، وزیر دارایی چین، و رئیس بانک مرکزی چین، پان گونگشنگ، روزهای 23 و 24 آوریل در نشست وزرای دارایی و روسای بانکهای مرکزی گروه 20 (G20) در واشنگتن حضور داشتند.
به گفته منابع چینی، در طی این نشست، گرچه آمریکا خواهان برقراری تماس بوده، اما فاقد کانال ارتباطی مؤثر بوده و در نتیجه تماس سطح بالایی بین دو کشور برقرار نشده است.
با این وجود و بنابر گزارشات رسانههای آمریکایی، ترامپ در حال بررسی کاهش عمده تعرفههای چین است و ممکن است این تعرفهها را به حدود 50٪ تا 65٪ کاهش دهد، هرچند هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده است.
به گفته کارشناسان، این عقب نشینی ترامپ از اعمال تعرفههای نجومی، میتواند بهنوعی نشاندهنده تلاش ترامپ برای متقاعد کردن چین برای آمدن به میز مذاکره باشد، چرا که در صورت مذاکره این دو کشور بسیاری از کشورهای دیگر نیز احتمالا بلافاصله پیشنهاد مذاکرات دو جانبه با آمریکا را مطرح کنند، که این اتفاق به خودی خود برای شخص دونالد ترامپ میتواند محبوبیت قابل توجهی در داخل این مشور به ارمغان بیاورد.
انتهای پیام/