ضرورت احیای مناسبات ایران و مصر با تکیه بر اشتراکات تاریخی و فرهنگی
اقتصاد ایران: قم- رئیس سابق دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در قاهره بر ضرورت احیای مناسبات ایران و مصر با تکیه بر اشتراکات تاریخی و فرهنگی تاکید کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، ناصر کنعانی صبح یکشنبه در دومین نشست علمی-راهبردی مناسبات علمی و فرهنگی ایران و مصر با تأکید بر ضرورت تقویت مناسبات میان ایران و مصر، اظهار کرد: ارتباطات تاریخی، علمی، دینی و سنتی میان دو کشور، همچنین تبادل نخبگان و اساتید در مجامع علمی و به ویژه پیوندهای حوزه علمیه قم و دانشگاه الازهر، زمینههای مستحکمی برای توسعه روابط دوجانبه فراهم کرده است.
وی با اشاره به موانع موجود در مسیر ارتقای روابط تهران-قاهره گفت: متأسفانه برخی ملاحظات سیاسی به ویژه از سوی مصر و همچنین نقشآفرینی بازیگران منطقهای و قدرتهای فرامنطقهای، مانع از شکلگیری ثبات در مناسبات و ارتقا سطح روابط دیپلماتیک تا سطح سفارت شده است.
کنعانی با بیان اینکه برخی نهادهای حاکمیتی در مصر به عنوان عوامل بازدارنده عمل میکنند، افزود: روابط دیرینه تاریخی و سنتی دو کشور تحت تأثیر عملیات روانی رسانههای مغرض و سلطه نظام سلطه جهانی، در حاشیه قرار گرفته است. وی تبیین پیوندهای تاریخی ایران و مصر در محافل علمی و رسانهای را راهکاری مؤثر برای تقویت روابط دوجانبه دانست.
این دیپلمات همچنین خاطرنشان کرد: علاوه بر اراده دولتها، بخشهای فرهنگی، علمی، دینی و مذهبی میتوانند نقشآفرینی مؤثری در ارتقای سطح مناسبات ایران و مصر ایفا کنند.
کنعانی با اشاره به پیشینه تبادلات علمی و فرهنگی میان دو کشور گفت: آموزش فناوریهای سنتی همچون حفر قنات و روشهای آبیاری، حضور ادیبان و شاعران ایرانی در مصر و همچنین چاپ نخستین نشریات ایرانی در این کشور، بخشهایی از تعاملات پربار گذشته به شمار میرود.
وی تأکید کرد: با بهرهگیری از این اشتراکات علمی و تاریخی و توسعه حضور متقابل نخبگان، میتوان مسیر گسترش روابط دو کشور را هموار ساخت. کنعانی همچنین از دولت مصر خواست با عبور از ملاحظات سیاسی، رویکردی مثبت نسبت به تقویت مناسبات با جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کند.
روابط تهران و قاهره طی دو مقطع به دلایل سیاسی دچار گسست شده است
رئیس سابق دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در قاهره با اشاره به تحولات تاریخی روابط دوجانبه افزود: روابط تهران و قاهره طی دو مقطع به دلایل سیاسی دچار گسست شده است؛ نخست، در دوران پهلوی که به دنبال همپیمانی شاه با رژیم صهیونیستی، جمال عبدالناصر تصمیم به قطع روابط با ایران گرفت و دوم، در پی پیروزی انقلاب اسلامی، که جمهوری اسلامی ایران به دلیل امضای قرارداد کمپ دیوید و به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی توسط مصر، روابط خود را با این کشور قطع کرد.
کنعانی با بیان اینکه مصر باید در جبهه مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی قرار گیرد، گفت: ایران و مصر به عنوان دو قدرت اقتصادی مهم در منطقه میتوانند از طریق توسعه همکاریهای اقتصادی، جایگاه منطقهای خود را ارتقا بخشیده و قدرت مانور بیشتری در تحولات منطقهای کسب کنند.
در پایان این نشست، شماری از اساتید علوم سیاسی و مطالعات منطقهای با طرح پرسشهایی، دیدگاهها و دغدغههای خود پیرامون موضوع را با ناصر کنعانی در میان گذاشتند.