پشت صحنه داوری جشنواره فیلم فجر و یک توصیه برای فرخنژاد
اقتصاد ایران: عزتالله ضرغامی در برنامه «هفت» به داوری جشنواره فیلم فجر، خشونت در سینما و انتقاد از محافظهکاری نهادهای حکومتی پرداخت و در عین حال به حمید فرخنژاد هم توصیهای کرد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، عزتالله ضرغامی، وزیر سابق میراث فرهنگی و مدیر پیشین صداوسیما، در گفتوگویی صریح با برنامه تلویزیونی «هفت»، از خاطرات خود در دوران مدیریت، تجربه داوری جشنواره فیلم فجر و برخی تصمیمهای جنجالیاش در حوزه سینما گفت. او تأکید کرد که «حکومت باید سینما را به رسمیت بشناسد» و از هنرمندانی که پس از وقایع 1401 کشور را ترک کردهاند، اما اکنون پشیماناند، نیز حمایت کرد.
در این گفتوگو که با حضور بهروز افخمی در شامگاه جمعه 5 اردیبهشت برگزار شد، ضرغامی ضمن ادای احترام به پیشکسوتان برنامه «هفت» از جمله جیرانی، گبرلو و لطیفی، به دوران حضور خود در صداوسیما و تأثیرگذاری سینما در جامعه پرداخت و گفت: «هیچ حوزهای به اندازه سینما قدرت اثرگذاری ندارد.»
او با بازگویی خاطراتی از تصمیمات جنجالی گذشتهاش، گفت که درباره برخی آثار، از جمله مربای شیرین و آدمبرفی اشتباه کرده است: «در آن زمان تصور میکردم این آثار نقدهای تند سیاسی دارند، اما امروز نظرم عوض شده. حالا میگویم، باید شجاعت اعتراف به اشتباه را داشته باشیم.»
نقد به سلیقهگرایی در مدیریت فرهنگی
ضرغامی با انتقاد از حاکم شدن سلیقههای شخصی بر تصمیمات فرهنگی گفت: «نقد با سلیقه فرق دارد. امروز برخی تصمیمگیران، سلیقه شخصی را ملاک قرار میدهند. حتی مقام معظم رهبری هم گاهی نظر شخصیشان را جدا از سیاستهای کلی بیان میکنند، اما برخی همهچیز را به نام ایشان تمام میکنند.»
او تأکید کرد که سیاستگذاران باید مطابق خواست عمومی مردم عمل کنند: «سینما باید زبان مردم باشد، نه ابزاری برای اعمال نگاههای تنگنظرانه.»
درباره خشونت، فیلمهای ترسناک و خطوط قرمز
در بخشی از گفتوگو، به موضوع خشونت در سینما پرداخته شد. ضرغامی توضیح داد که خشونت اگر بهصورت اغراقآمیز و شکنجهگونه باشد، مخاطب را پس میزند، اما در ژانرهایی مانند جنگی یا حماسی، میتواند طبیعی باشد. او فیلمهایی مانند تروی، طالع نحس 1 و مرگجویان را مثال زد و گفت: «من شخصاً به فیلمهای ترسناک علاقهمندم، اما نوع بیان و مدیریت آن مهم است.»
«سفر سنگ»، «بچههای آسمان» و ارزش محتوا و فرم
ضرغامی در تمجید از فیلم سفر سنگ به کارگردانی مسعود کیمیایی، آن را اثری با نمادهای مذهبی قوی دانست و گفت که بهرغم حضور بازیگرانی که در آن زمان ممنوعالفعالیت بودند، اجازه پخش آن را داده است. همچنین بچههای آسمان را یکی از ده فیلم برتر تاریخ سینمای ایران معرفی کرد و افزود: «گاهی برخی آثار، برچسب سیاهنمایی میخورند در حالیکه نگاه انسانی دارند.»
روایتهایی از پشت صحنه داوری جشنواره فجر
ضرغامی که یکی از شش داور جشنواره چهلوسوم فیلم فجر بود، این دوره را یکی از موفقترین جشنوارهها دانست و گفت: «در این دوره، 32 فیلم داستانی و 4 انیمیشن دیدیم که در نهایت 14 فیلم موفق به دریافت سیمرغ شدند.»
او با اشاره به بحثهای پرچالش اما سازنده در جلسات داوری، به مثالهایی از انتخابها اشاره کرد: «مثلاً نوید پورفرج برای گوزنهای اتوبان دیپلم افتخار گرفت. در مورد بازیگران مثل شهاب حسینی، امین حیایی و مصطفی زمانی هم بحثهای فراوانی داشتیم.»
او گفت فیلم رها در 6 بخش نامزد شد و جایزه بهترین فیلم اول را گرفت. همچنین گفت: «برخی معتقد بودند مریلا زارعی شایسته دیپلم افتخار بود، اما تصمیم گرفتیم فقط یک جایزه داده شود و آن هم به فریبا نادری برای بازی متفاوتش در شوهر ستاره.»
حمایت از هنرمندان، انتقاد از محافظهکاری نهادهای حکومتی
ضرغامی صراحتاً از هنرمندانی که آینده را پیشبینی میکنند دفاع کرد و گفت: «وقتی دهنمکی رسوایی را ساخت، خود نیروهای حزباللهی فیلم را کوبیدند! من دفاع میکنم از هنرمندی که خطر را میبیند. نهادهای حکومتی باید از فیلم اجتماعی نترسند.»
او به تجربه ساخت فیلمهای ارزشی هم اشاره کرد و گفت: «امروز نهادهایی مثل سوره، اوج، فارابی و انجمن دفاع مقدس فیلمهای خوبی ساختهاند، اما هنوز درباره فیلمهای اجتماعی دستشان میلرزد.»
توصیهای صریح به فرخنژاد
در بخش پایانی برنامه، ضرغامی خطاب به حمید فرخنژاد گفت: «شما بازیگر بزرگی هستید. اشتباه کردید که رفتید، اما اگر برگردید و بگویید اشتباه کردم، ببینید حاکمیت چه برخوردی با شما خواهد داشت. ما باید نسبت به بچههای خودمان، حتی آنها که خارج از کشورند، حساس باشیم.»
در ستایش سینما و اعتراف به گذشته
ضرغامی با اشاره به فیلمهایی که در گذشته توقیف شده بودند، گفت: «فیلمهایی مثل بانو یا آدم برفی را با دید امروز باید نگاه کرد. من اشتباه کردم که آن زمان مانع نمایش آنها شدم. امروز میگویم اگر اثری خوب است، حتی با وجود برخی ایرادات، باید اجازه پخش یابد.»
او تأکید کرد: «سینما باید قانونمند باشد. نه اینکه هر مدیری با سلیقه شخصی تصمیم بگیرد. من زمانی وارد شدم که بحران بود. قواعد را شفاف کردیم و بودجه سینما را جدا کردیم. نوسازی تجهیزات را آغاز کردیم و به هنرمندان در استانها میدان دادیم.»
انتهای پیام/