سندرم شیرخشک؛ بحران پنهان در سایه یارانه و سوءمصرف؟

اقتصاد ایران: در حالی‌ که آمار تولید شیرخشک افزایش چشمگیری داشته، گزارش‌ها از کمبود آن در بازار همچنان ادامه دارد؛ پدیده‌ای که برخی آن را «سندرم مصرف شیرخشک» می‌نامند و ناشی از مصرف بی‌رویه، قاچاق و ضعف سیاست‌گذاری در توزیع است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر،در حالی که میزان تولید و تخصیص ارز برای شیرخشک در کشور افزایش یافته، همچنان خبرهایی از کمبود آن به گوش می‌رسد. این تناقض، دکتر سجاد اسماعیلی، معاون برنامه‌ریزی اداره کل امور فرآورده‌های طبیعی، سنتی، مکمل و شیرخشک را به این پرسش واداشته که: «آیا ما دچار سندرم مصرف شیرخشک شده‌ایم؟»

او در یادداشتی با اشاره به تجربه یک‌سال‌ونیمه‌اش در حوزه تأمین شیرخشک، از ناهماهنگی‌های عجیب بین عرضه، تقاضا و سیاست‌های حمایتی گلایه کرده است. برای نمونه، در حالی که نرخ موالید در کشور کاهش داشته (از بیش از یک میلیون تولد در سال ۱۴۰۰ به کمتر از آن در ۱۴۰۳)، میزان تولید شیرخشک رگولار از ۵۴ میلیون به ۷۲ میلیون قوطی رسیده است.

همزمان، میزان ارز ترجیحی مصرف‌شده برای تأمین این محصول از ۵۴ میلیون دلار به ۱۱۵ میلیون دلار رسیده که نشان‌دهنده افزایش قابل توجه حمایت دولتی است. با این وجود، بازار هنوز هم با گزارش‌هایی از کمبود روبه‌روست، که نشان می‌دهد مصرف شیرخشک در کشور به مرحله‌ای خارج از کنترل نزدیک شده است.

اسماعیلی سه راهکار برای کنترل وضعیت فعلی پیشنهاد داده است:

۱. بازگشت به تغذیه طبیعی با شیر مادر:
به گفته او، تغذیه با شیر مادر نه تنها بهترین روش برای سلامت کودک است، بلکه از بروز بیماری‌های مزمن در بزرگسالی مانند دیابت و بیماری‌های خودایمنی جلوگیری می‌کند. اما برای موفقیت در این زمینه، نیاز به همکاری گسترده بین معاونت بهداشتی، ستاد ملی جمعیت و سایر نهادها وجود دارد.

۲. اتصال سامانه‌ها برای رصد دقیق نیاز واقعی:
پیشنهاد شده سامانه‌های بهداشتی با سامانه «تیتک» سازمان غذا و دارو متصل شوند تا بر اساس اطلاعات واقعی از مراکز درمانی، تنها افرادی که واقعاً به شیرخشک نیاز دارند، سهمیه دریافت کنند.

۳. اصلاح سهمیه‌بندی شیرخشک بر اساس سن کودک:
در شرایط فعلی، هر کودک زیر دو سال می‌تواند تا ۲۰ قوطی شیرخشک در ماه دریافت کند. اما این میزان، بدون در نظر گرفتن سن یا نیاز واقعی تعیین شده و زمینه سوءاستفاده و قاچاق معکوس به کشورهای منطقه را فراهم کرده است. اسماعیلی پیشنهاد می‌دهد این سهمیه‌ها بر اساس سه گروه سنی (۰ تا ۶ ماه، ۶ تا ۱۲ ماه، و بالای یک سال) بازبینی و اصلاح شود.

او همچنین به قیمت پایین شیرخشک یارانه‌ای اشاره کرد که با در نظر گرفتن یارانه‌های ارزی و بیمه‌ای، هر قوطی با قیمت حدود ۱۳۰ تا ۱۷۰ هزار تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسد؛ قیمتی که بسیار پایین‌تر از کشورهای منطقه است و باعث افزایش انگیزه قاچاق معکوس شده است.

در پایان، اسماعیلی تأکید می‌کند که اگر اقدامی فوری برای مدیریت این روند انجام نشود، حتی با تولید صد میلیون قوطی شیرخشک نیز کشور با کمبود مواجه خواهد بود.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ