زنجیره تولید گندم گرفتار بیماری سیاهک

اقتصاد ایران: بیرجند- در زنجیره کاشت گندم تا تهیه آرد و نان عوامل و افراد و دستگاه‌های بسیار موثرند که اگر هریک از آنها به خوبی به وظایف خود عمل نکنند، شرایط طوری پیش می‌رود که امروز درکشور شاهد آن هستیم.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: خداوند گندم این نعمت بزرگ الهی را که قرار بود آدم با آن امتحان شود را آفرید تا قوت قالب انسان‌ها قرار گیرد که برکات بسیاری در آن نهفته است و بی دلیل نیست که در اسلام برای آن در روایات ارزش و احترام بسیاری ائمه اطهار (ع) قائل شده‌اند.

در زنجیره کاشت گندم تا تهیه آرد و نان عوامل و افراد و دستگاه‌های بسیار مؤثر هستند که اگر هریک از آنها به خوبی به وظایف خود عمل نکنند، شرایط طوری پیش می‌رود که امروز در کشور شاهد آن هستیم که با وجود زحمات بسیاری که در طول این زنجیره کشیده می‌شود، همه افراد موجود در مسیر این زنجیره ناراضی هستند.

قطع برق یکی از مشکلات

قطع برق یکی از مشکلاتی است که به دلیل وجود ناترازی انرژی از اولین روزهای برقراری خاموشی چاه‌های کشاورزی به خصوص در زمان دانه گیری گندم سبب ایجاد مشکلاتی در کمیت و کیفیت گندم شده است.

مدیرعامل بنیاد ملی گندم‌کاران کشور درباره وضعیت خاموشی چاه‌های آب کشاورزی در سال جاری به خبرنگار مهر گفت: در نیمه دوم سال گذشته خاموشی برق چاه‌های آب کشاورزی از ساعت ۱۶ آغاز و تا ساعت ۲۱ ادامه داشت که این امر منجر به کاهش ۳۰ درصدی کشت محصولات کشاورزی شد.

علی‌قلی ایمانی خاطر نشان کرد: بر اساس پیگیری‌هایی که تشکل‌های کشاورزی انجام دادند رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در سفری که به استان گلستان داشت، اعلام کرد روز یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ وزیر نیرو مهمان مجلس است تا موضوع تأمین برق چاه‌های آب کشاورزی پیگیری می‌شود.

مدیرعامل بنیاد ملی گندم‌کاران تصریح کرد: خاموشی در استان‌های گرمسیر که کشت را آغاز کرده‌اند در حال اعمال است و برای سایر استان‌ها که کشت خود را آغاز نکرده‌اند فعلاً اعمال نشده است.

ایمانی اظهار کرد: درباره ضرر و زیان‌های ناشی از این خاموشی‌ها به بخش کشاورزی باید بررسی‌های لازم انجام شود.

درخواست اصلاح قیمت گندم

عضو اتاق اصناف کشاورزی کشور هم با بیان اینکه ضرورت دارد تا اصلاح قیمت گندم در سال جاری انجام شود، گفت: شرایط در کشور به گونه‌ای است که هیچیک از افراد زنجیره تهیه نان از انجام این کار رضایت ندارند.

هاشم زاده که نماینده اتاق اصناف کشاورزی استان در اتاق اصناف کشاورزی کشور است، خاطرنشان کرد: در جلسه‌ای که هفته گذشته در مرکز پژوهش‌های مجلس برگزار شد، بعضی از افراد حاضر در این جلسه علت اصلی مشکلات این حوزه را بیشتر ناشی از عدم تولید مناسب گندم در کشور اعلام کردند به طوری که تصور می‌شود که آنها دنبال واردات گندم هستند.

وی با بیان اینکه گندم محصول فوق العاده استراتژیک و محصولی ارزشمند برای چانه زنی در عرصه بین المللی است، خواستار تشکیل شورای قیمت گذاری گندم شد تا بر اساس قانون وظیفه تعیین قیمت گندم را بر پایه معیارهای چهارگانه بر عهده داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه همه گندم کاران استان خواستار اصلاح قیمت گندم در سال جاری هستند، افزود: اصلاح زنجیره تهیه آرد و نان ضروری است و اصلاح حکمرانی شیوه آبیاری گندم و … هم باید مورد توجه قرار گیرد.

خشکسالی متفاوت

هاشم زاده تصریح کرد: خشکسالی سال جاری بسیار متفاوت‌تر از سال‌های دیگر است که نتیجه تلفیق خشکسالی و بارش کم در سال جاری است و در این راستا خواستار خرید نهادهای دامی مدت دار و استمهال تسهیلات گرفته شده توسط گندم کاران هستیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هم با بیان اینکه ۱۷ هزار متر مربع در سال جاری سطح کشت گندم استان است که تا بهمن شرایط در این خصوص خیلی خوب بود، گفت: در این راستا پیش بینی برداشت ۵۳ هزار تن گندم از این طریق و خرید تضمینی ۲۵ هزار تن گندم در استان را داشتیم که با تغییر شرایط اقلیمی و با توجه به شوری منابع خاکی استان که برای کاهش اثر شوری خاک نیاز به باران است، امسال تنها ۵۹ درصد تولید گندم را در استان خواهیم داشت.

محمد حسین اکبری با بیان اینکه پیش بینی‌ها حکایت از آن دارد که ۲۰ تا ۳۰ درصد خسارت به محصول گندم در بهار بر اثر وزش طوفان‌ها در فروردین را خواهیم داشت، اظهار کرد: سال گذشته ۲۵ هزار تن خرید تضمینی گندم را در استان داشتیم که امسال به ۱۵ هزار تن کاهش خواهد یافت که این موضوع نشانگر وارد شدن خسارت به این محصول استان است که بیمه باید پیش بینی‌های لازم را در این خصوص انجام دهد.

وی در ادامه یادآور شد: این موضوع سبب کاهش عملکرد در این زمینه می‌شود و خرید بین ۱۷ تا ۱۸ هزار تن گندم در سال جاری را سبب خواهد شد.

اکبری در ادامه گفت: از دو هفته آینده برداشت گندم از نهبندان با ۱۳۰ دستگاه کمباین که ۹۰ تا بومی و بقیه از سیستان و بلوچستان هستند، آغاز می‌شود که در این راستا ستاد برداشت گندم تشکیل شده و ۱۶ مرکز خرید گندم در استان وجود دارد که از این تعداد ۱۴ مرکز متعلق به شرکت‌های تعاون روستایی و ۲ مرکز دیگر دولتی است.

وی متذکر شد: گندم از کشاورزانی خریداری خواهد شد که در پهنه بندی ثبت نام کرده و اطلاعات مربوط را کامل کرده باشند و از ۸ صبح تا ۷ بعد از ظهر خرید گندم در مراکز مورد نظر انجام خواهد شد.

به گفته وی سال گذشته سیاهک گندم و دیر پرداخت شدن پول آن از جمله مهم‌ترین مشکلات در این حوزه بود.

قیمت خرید گندم ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان

میثم پیشدادیان مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان هم در این خصوص گفت: قیمت خرید هر کیلو گندم در سال جاری ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان است که سال گذشته ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است.

پیشدادیان خاطر نشان کرد: سال گذشته خرید گندم از نهبندان شروع و در مجموع ۲۵ هزار و ۳۰۳ تن خریداری شد که از نظر وزنی ۳۵ درصد و از نظر ارزشی ۵۸ درصد افزایش داشت.

وی تصریح کرد: همچنین در سال گذشته ۴ هزار و ۳۷ نفر گندم تولید خود را تحویل دادند و در اردیبهشت ۲۲ تن گندم در استان خریداری شد که بیشترین خرید از قاین و کمترین میزان گندم خریداری شده از بیرجند بود.

افت سطح زیر کشت

وی یادآور شد: سطح زیر کشت گندم در سال جاری افت کرده است و از ۱۵ اردیبهشت خرید گندم از نهبندان توسط ۱۶ مرکز خرید گندم شروع می‌شود.

سید محمد رضا هاشمی استاندار خراسان جنوبی هم هفته گذشته در کارگروه خرید تضمینی گندم استان گفت: خراسان جنوبی استانی کم آب است لذا سطح زیر کشت گندم در خراسان جنوبی کم است و امسال هم با توجه به کاهش بارندگی، کاهش برداشت گندم را خواهیم داشت.

وی خاطر نشان کرد: با توجه به شرایط موجود در استان در صورت امکان باید برای کشت جایگزین در این خصوص برنامه ریزی شود که توسعه گلخانه‌ای گزینه مناسبی در این زمینه شاید باشد.

به گفته وی در سال جاری هر چند قیمت خرید گندم افزایش یافته است، اما باید به موقع مبلغ آن پرداخت شود و در حمل گندم هم باید مراقبت لازم انجام شود تا گندم خریداری شده از کشاورزان در یک مرحله حمل شود.

استاندار هم با بیان اینکه سال گذشته ۲۵ هزار تن گندم از کشاورزان استان خریداری شده است، گفت: امسال با توجه به تغییر شرایط ۱۷ هزار تن گندم از کشاورزان استان خریداری خواهد شد که این موضوع نشانگر کاهش میزان برداشت گندم در خراسان جنوبی است که باید با بررسی‌های لازم در این خصوص، در صورت ضرورت برنامه ریزی برای استفاده از کشت جایگزین مورد توجه قرار گیرد.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ