موانع کمال انسان از نگاه امیرالمؤمنین (ع)
اقتصاد ایران: شهرکرد-معاون تهذیب مدرسه علمیه امامیه شهرکرد با استناد به معارف حکمت سوم نهجالبلاغه به تبیین عوامل و موانع رشد و کمال انسان از نگاه حضرت پرداخت.
حجتالاسلام والمسلمین روحالله جمشیدی در گفتگو با خبرنگار مهر، با پرداختن به مضامین نورانی حکمت سوم نهجالبلاغه امیرالمؤمنین (ع) که فرمودند «الْبُخْلُ عَارٌ، وَ الْجُبْنُ مَنْقَصَةٌ، وَ الْفَقْرُ یُخْرِسُ الْفَطِنَ عَنْ حُجَّتِهِ، وَ الْمُقِلُّ غَرِیبٌ فِی بَلْدَتِهِ»، اظهار کرد: امام (ع) در این حکمت پندآموز به دو نوع فقر باطنی و فقر ظاهری اشاره دارند و میفرمایند که بخل، ننگ و ترس، نقصان است و تنگدستی، زبان مردم زیرک را از بیان حجتش بر بندد و بینوا در شهر خود غریب است.
معاون تهذیب مدرسه علمیه امامیه شهرکرد با ذکر اینکه بُخل و ترس از مصادیق فقر باطنی هستند، ادامه داد: حضرت در نامه ۵۳ خطاب به مالک اشتر، بخل و ترس را دو صفت جدای از هم معرفی میکنند که ریشه مشترک دارند.
جمشیدی بیان کرد: امام (ع) ریشه هر دو صفت ناپسند را سوءظن و بدگمانی نسبت به خداوند متعال میدانند یعنی این دو صفت حکایت از فقر معنوی انسان دارند.
وی با استناد به معارف قرآنی و تأکید خداوند بر انفاق، افزود: خدا وعده میدهد که هرگاه انسان انفاق کند من جایگزین میکنم، اما انسان بخیل و ترسو این وعده را نپذیرفته و به یاری خدا اعتماد ندارد لذا از پا گذاشتن در میدان انفاق حذر میکند.
جمشیدی با تصریح اینکه انسانهای بخیل یا ترسو سرانجام تلخی دارند، گفت: امام (ع) میفرمایند که بخل ننگ است یعنی موجب روسیاهی انسان میشود چرا که بخیل از پرداختن حق افرادی که باید از دارایی او بهرهمند شوند، خودداری میکند تا جایی که گاه خانواده انسان بخیل، آرزوی مرگش دارند تا به حق خود برسند.
این مدرس حوزه علمیه چهارمحال و بختیاری با تأکید بر اینکه مردم انسان بخیل را بیارزش میدانند، اظهار کرد: انسان بخیل به جای آنکه دنیا را در خدمت خودش بگیرد، در خدمت دنیا قرار گرفته است.
جمشیدی با بیان اینکه انسان ترسو نیز در زندگی خود کمبودهای فراوانی احساس خواهد کرد، افزود: چنین انسانی از گرفتن حق خودش وحشت دارد و انسان از این دو صفت رذیله که حاکی از حقارت و فقر معنوی و باطنی است، باید به خدا پناه ببرد.
مصادیق فقر ظاهری
وی در خصوص فقر ظاهری مورد اشاره امیرالمؤمنین (ع) در حکمت سوم، بیان کرد: حضرت میفرمایند که تهیدستی مرد زیرک را در برهان کُند میسازد و انسان تهیدست در شهر خودش نیز غریب است. تهیدستی در زمینه مالی یا اجتماعی و … وقتی با فقر معنوی همراه شود، زبان انسان را میبندد.
جمشیدی ادامه داد: اگر دوستان و دشمنان کشور نخواهند با ما کنار بیایند با خوداتکایی و تکیه بر داخل هم میتوان امور کشور را به پیش برد. بر همین اساس، دلسوزان نظام اسلامی به ویژه رهبر معظم انقلاب به مسئولان سیاسی مملکت توصیه میکنند اول پایههای اقتصادی و نظامی را در مملکت قوی کنید، سپس وارد دیپلماسی شوید.
معاون تهذیب مدرسه علمیه امامیه شهرکرد با تأکید بر اینکه کشوری با یک اقتصاد فروریخته و قدرت دفاعی و نظامی ضعیف حرفی برای گفتن در عرصه دیپلماسی ندارد، افزود: در چنین حالتی زبان ما در دیپلماسی کُند و زبان طرف مقابل ما زبانش باز خواهد بود و هر امتیازی را بخواهد میتواند بگیرد.
جمشیدی اظهار کرد: امروز میبینیم که بدخواهان ایران اسلامی خواهان فقر و تهیدستی ما و تعطیلی صنعت موشکی و صنعت هستهای و … هستند و قائلند هرگاه نیاز شد ما از شما دفاع میکنیم.
وی با تصریح اینکه وقتی صنعت نظامی یک کشور تعطیل شود امنیت آن به دست دیگران خواهد افتاد، افزود: چنین کشوری زبانش بسته خواهد بود و باید تن به خواستههای دیگر کشورها بدهد.
جمشیدی در پایان با تأکید بر اینکه از دچار شدن به فقر و تهیدستی باید به خدا پناه ببریم، گفت: این فرموده امام علی (ع) که هر فقیری در شهر خودش هم غریب است کاملاً روشن است با این توضیح که انسان فقیر حتی از جانب بستگان خودش هم طرد میشود اما انسان ثروتمند همواره در مرکز توجه اطرافیان است.