کارشناسان منتظر اقدام وزارت راه برای اجرای برنامه هفتم
اقتصاد ایران: یک کارشناس حوزه مسکن گفت: وزیر راه و شهرسازی با وعده اهمیت دادن به قوانین برنامه هفتم توسعه در حوزه مسکن توانست از مجلس شوری اسلامی رأی اعتماد بگیرد و اکنون منتظر اجرای اقدامات هستیم.
به گزارش خبرنگار مهر با گذشت چندین ماه از روی کار آمدن دولت جدید، تنها یک جلسه شورای عالی معماری و شهرسازی در دولت چهاردهم برگزار شده است که این یک جلسه نیز برای بسیاری از کارشناسان حوزه مسکن رضایتبخش نبود. این در حالی است که طبق آمار رسمی فقر مسکن در ایران به بیش از ۵۰ درصد رسیده است و مسکن جز اصلیترین مشکلات مردم شده است. کارشناسان معتقدند این روند نشان از بیبرنامگی وزارت راه و شهرسازی برای حل معضل مسکن دارد. در همین راستا فرشید ایلاتی کارشناس مسکن در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: «خانم مالواجرد با بیان اهمیت به قانون جهش تولید مسکن رأی اعتماد گرفت و شروع به کار کرد. ولی با گذشت چند ماه از روی کار آمدن وزیر راه و شهرسازی، تشکیکهایی نسبت به وزیر و نقش دولت در بحث مسکن حمایتی به وجود آمده است و نگرانیهای زیادی درباره اقداماتی که دولت باید در حوزه مسکن انجام دهد وجود دارد.»
افزایش نگرانی کارشناسان نسبت به اقدامات دولت در حوزه مسکن
فرشید ایلاتی، کارشناس مسکن بیان کرد: «رئیس جمهور و وزیر راه و شهرسازی اعلام کردند که به برنامه هفتم توسعه و قوانین بالا دستی پایبندند. مالواجرد با بیان اهمیت به قانون جهش تولید مسکن رأی اعتماد گرفت و شروع به کار کرد. ولی با گذشت چند ماه از روی کار آمدن وزیر راه و شهرسازی، تشکیکهایی نسبت به وزیر و نقش دولت در بحث مسکن حمایتی به وجود آمده است و نگرانیهای زیادی درباره اقداماتی که دولت باید در حوزه مسکن انجام دهد وجود دارد.»
عدم شفافیت مواضع دولت درباره مسکن حمایتی
ایلاتی افزود: «دولت به طور مستقیم به بیان موضع خود درباره مسکن نمیپردازد، برای مثال این را بیان میکند که ما باید علاوهبر اهمیت به مسکن حمایتی برای دهکهای پایین، به مسکن سایر دهکها و طبقات نیز توجه کنیم. در واقع اما این روند گریز غیرمستقیم دولت از مسئله مسکن است. طبق اصل ۳۱ قانون اساسی نیز تأمین مسکن برای اقشار کمدرآمد در اولویت قرار دارد و کارگران، کشاورزان و روستاییان از اولویت برخوردارند. اما عملکرد کنونی دولت نشان از این دارد که به تعهدات خود ضمن گرفتن رأی اعتماد عمل نمیکند و بین اقدامات دولت و قوانین برنامه هفتم توسعه مغایرت زیادی وجود دارد. دولت باید در سال آینده روند اقدامات خود در حوزه مسکن را اصلاح کند.»
لزوم اعطای زمین برای ایجاد امید در دل خانوارها
وی در ادامه بیان کرد: «بخش زیادی از هزینههایی که در مورد مسکن وجود دارد در خصوص بحث اعطای زمین است. اگر دولت بتواند به درستی زمینهای محتکر شده را به افراد واجد شرایط اختصاص دهد، بخش زیادی از این دغدغههای خانوار در حوزه مسکن کاهش مییابد. اعطای زمین میتواند امید در در خانوادهها ایجاد کند تا آنها مسکن مناسب خود را بسازند. با اعطای زمین در بحث عملکرد اجتماعی نیز تأثیرات مثبتی رقم خواهد خورد. واگذاری زمین بخش بسیار زیادی از گره مشکل مسکن را حل خواهد کرد.»
ایلاتی در انتهای مصاحبه افزود: «در کشور رویکردهای مختلفی درباره مسکن وجود دارد. علاوه بر اهمیت واگذاری زمین، مسئله دیگر توسعه افقی شهرها است. ۴۰ ۵۰ سال یک دیدگاه در کشور مبنی بر توسعه عمودی شهرها حاکم بوده است و اکنون با گذشت این همه سال، تغییر عمودی به افقی حائز اهمیت شده است. تغییر نگاه سیاستگذاران زمان میبرد. برای تغییر افکار جهت واگذاری زمین نیز یک نگاه حاکم بوده است و اکنون تغییر نگاه مقاومتهایی وجود دارد. در این شرایط رسانهها نقش مهمی دارند تا بتوانند با بررسی ابعاد مسئله و بیان اینکه چه فرصتهایی در توسعه افقی شهرها وجود دارد، به تسریع جهت افکار کمک کند.»