نخستین سامانه فضاپایه سارپلاریمتری ایران تا۱۴۰۷ساخته میشود
اقتصاد ایران: پژوهشگاه فضایی ایران در حال ساخت نخستین سامانه فضاپایه پلاریمتری کشور است که پیشبینی میشود تا سال ۱۴۰۷ تکمیل و روی ماهوارهها نصب شود. مراحل اولیه نسخه هواپایه این سامانه با نصب بهروی پهپاد انجام شده و تصاویر با کیفیت بالایی را ثبت کرده است.
به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، پژوهشگاه فضایی ایران در سالهای گذشته موفق به طراحی و ساخت نخستین سامانه تصویربرداری رادار دهانه مصنوعی پلاریمتری (ISRC-PSAR) کشور شدند؛ سامانهای پیشرفته که با تکیه بر دانش فنی بومی توسعه یافته است و قابلیتهای گستردهای در مدیریت بحران و پایش بلایای طبیعی فراهم میکند.
در حوزه سنجش، دو شاخه اصلی تصویربرداری و راداری وجود دارد. فناوری راداری بهدلیل انعطافپذیری بالا و عدم وابستگی به نور محیط و شرایط جوی، نسبت به سامانههای اپتیکی مزیت دارد، بهعنوان مثال، در مواقع بحرانی مانند وقوع سیل که پوشش ابری مانع تصویربرداری اپتیکی میشود، سامانههای راداری میتوانند بدون محدودیت، تصاویر دقیقی از منطقه ثبت کنند، این ویژگی، ابزاری حیاتی برای مدیریت بحران و پایش بلایای طبیعی فراهم میسازد، اطلاعات نیز بهسرعت منتقل میشود و این امکان را فراهم میآورد که بهترین تصمیم در کوتاهترین زمان ممکن اتخاذ شود.
سامانه تصویربرداری ISRC-PSAR که توسط متخصصان پژوهشگاه فضایی ایران توسعه یافته، مؤثرترین ابزار تصویربرداری راداری با کیفیت و حد تفکیک (رزولوشن) بالاست. این سامانه بهروی سکوهای متحرکی مانند هواپیما و پهپاد نصب میشود و میتواند با تشکیل تصاویر همزمان در پلاریزاسیونهای مختلف HH ،HV ،VH و VV یک تصویر راداری رنگی ایجاد کند. این تصاویر اطلاعات بسیار کاملتری نسبت به تصاویر خاکستری سامانههای SAR تکپلاریزه در اختیار قرار میدهد.
سامانه ISRC-PSAR مزایای متعددی دارد که از جمله آنها میتوان به قابلیت کارکرد در تمام ساعات شبانهروز و تحت شرایط جوی مختلف مانند آفتابی، ابری، بارانی و حتی گردوغبار اشاره کرد.
این فناوری کاربردهای گستردهای را پوشش میدهد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربردهای نظامی
- مدیریت حوادث مترقبه از جمله زلزله، خشکسالی، سیل و طوفان
- فعالیتهای زمینشناسی نظیر اکتشاف معادن، شناسایی گسلها و مطالعات باستانشناسی
- کشاورزی و منابع طبیعی شامل دستهبندی پوشش گیاهی، پایش محصولات و کشاورزی دقیق
- فعالیتهای نقشهبرداری شامل کاداستر، GIS و برنامهریزی شهری.
فرآیند توسعه این محموله از گام هواپایه آغاز شده است؛ بدین معنا که نمونه اولیه سامانه روی پهپاد نصب و آزمایش شده و موفق به ثبت تصاویر با کیفیت بالا شده است که پیشتر منتشر شده است. پس از موفقیت در مرحله هواپایه، توسعه نسخه فضاپایه در دستور کار قرار گرفته است و پیشبینی میشود طی دو تا سه سال آینده این محصول نهایی و روی ماهوارهها نصب شود.
پژوهشگاه فضایی ایران کنار توسعه سامانههای ماهوارهای و انتقال به مدار، بهطور همزمان فناوریهای مرتبط با سنجش فضایی را نیز پیش میبرد. فناوری راداری توسعهیافته در این پژوهشگاه، علاوه بر کاربردهای فضایی، در زمینههای کشاورزی، اکتشاف معادن، پایش راهها و سایر کاربردهای عمودی (Vertical) نیز قابل بهرهبرداری است.
این دستاورد ارزشمند، گامی مهم در جهت افزایش توانمندیهای بومی کشور در حوزه سنجش از دور و ارتقاء استقلال فناوری فضایی بهشمار میرود.
انتهای پیام/+