خطر انقراض گیاهان کوهی در کهگیلویه؛ تیشه به ریشه طبیعت!
اقتصاد ایران: یاسوج- تیشه به ریشه گیاهان کوهی و دارویی در کهگیلویه و بویراحمد باعث شده برخی از گونهها در خطر انقراض قرار گرفته اند.
به گزارش خبرگزاری مهر، گروه استانها-سید فرشاد رجایی فر: هر ساله در پایان فصل زمستان و آغاز فصل بهار و روئیدن گیاهان کوهی و دارویی در کهگیلویه و بویراحمد برداشت آنها توسط برخی از مردم آغاز میشود.
برداشتهایی که زمانی برای فقط برای امرار معاش مورد بهره برداری قرار میگرفت، اما در دو دهه اخیر رنگ تجاری به خود گرفته است.
تیشه به ریشه گیاهان کوهی در کهگیلویه و بویراحمد
در فصل بهار برخی از مردم با در دست داشتن ابزار آلات کشاورزی مانند کلنگ و تیشه این گیاهان کوهی و دارویی را از ریشه در میآورند، اقدامی که باعث میشود دیگر نتوانند رویش داشته باشند.
موضوعی که به برداشتهای بی رویه گیاهان کوهی و دارویی منجر شده است، گیاهانی که هر کدام از آنها به نوعی فرهنگ و تاریخ کهگیلویه و بویراحمد را نشان میدهند.
بر اساس آمارها مراتع استان کهگیلویه و بویراحمد رویشگاه ۲ هزار و ۲۰۰ گونه گیاهی است که از این تعداد ۴۸۰ گونه گیاهی کاربرد دارویی و غذایی را دارد.
فروشندگان این گیاهان مرتعی میگویند، درآمدی ندارند و به اجبار برای امرار معاش اقدام به برداشت و فروش آنها میکنند.
خطر انقراض ۲۳ هزار گونه گیاهی در کهگیلویه و بویراحمد
یک کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: برداشتهای بی رویه باعث شده ۲۳ هزار گونه گیاهی کهگیلویه و بویراحمد در معرض خطر انقراض قرار گیرد.
سیده مرضیه غلامی افزود: این ریشه کنیها و برداشتها سبب شده که برخی از گیاهان همچون، «بن سرخ»، «بیلهر»، «تره»، «جاشیر» خوراکی، «کرفس» کوهی، «آنغوزه» و «باریجه» رویشی دیگر نداشته باشند.
وی ادامه داد: با این برداشتهای بی رویه و تاراج طبیعت، نفوذ پذیری خاک هم کاهش یافته و با هر بارش بارانی، سیلاب به راه افتند.
۴۰ قرقبان برای حفاظت از عرصه و مراتع کهگیلویه و بویراحمد کافی نیست
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد هم در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: ۴۰ قرقبان در این استان وجود دارد که برای نمیتوانند کل استان را پوشش دهند.
سرهنگ ابراهیم جانی نسب افزود: بوته کنی گیاهان در معرض انقراض دارویی مانند بیلهر، جاشیر و بن سرخ ممنوع است.
وی با اشاره به اینکه جریمه هر بوته گیاهان دارویی کمیاب یک میلیون و ۲۰ هزار ریال است، ادامه داد: بر اساس قانون مجازات اسلامی هرگونه عملیات تخریب منابع طبیعی و یا حمل غیرمجاز گیاهان دارویی، خوراکی و صنعتی بدون مجوز جرم محسوب میشود.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: در صورت مشاهده بوته کنی گیاهان به ویژه کمیاب مرتعی مانند بیلهر، جاشیر و بن سرخ خاطیان پس از تشکیل پرونده به مراجع قضائی معرفی میشوند.
وی بر لزوم مشارکت مردم در صیانت از گونههای گیاهی، دارویی و حفظ طبیعت تاکید و اضافه کرد: روند تخریب منابع طبیعی باعث محروم ماندن نسلهای آینده از بسیاری از گیاهان خوراکی و دارویی میشود.
حال باید دید کهگیلویه و بویراحمدی که ۵۱۹ هزار و ۲۳۶ هکتار مساحت مراتع آن است میتواند با برنامه ریزی و اقدامات پیشگیرانه جلوی تاراج و انقراض گیاهان مرتعی و دارویی را بگیرد تا نسل بعد هم بتواند از آن استفاده کند.