به گزارش سلامت نیوز به نقل از اطلاعات، جزیره« هرمز» بهعنوان رنگینکمان خلیجفارس به سبب وارد شدن آسیب ها توسط گردشگران در تعطیلات نوروز ، دوستداران طبیعت را به این نتیجه رسانده است که حضور در این جزیره زیبا نیازمند آموزشهای پیش از سفر است ،درغیر این صورت اکوسیستم هرمز با میلیونها سال فرایند زمینشناسی ، در خطر جدی قرار خواهد گرفت.
سواحل زیادی در سراسر جزیره هرمز وجود دارد و «الهه نمک» نمونه بارز تنوع بالای خاک در این جزیره است که به دلیل وجود خاکهای رنگی زیبایی منحصر بفردی دارد اما این روزها جزیره هرمز نه فقط به سبب طبیعت فوقالعاده، بلکه به دلیل پویش خودجوش «بازگرداندن خاک نقرهای» در کانون توجه قرار گرفته است.
اخیرا برخی گردشگران جزیره هرمز با برداشتن و تخریب خاکهای رنگی، این اثر طبیعی و جاذبه گردشگری را مخدوش کردهاند.البته با وجود این که حیات ساکنان محلی به افزایش گردشگری وابسته است، اما باید بپذیریم افزایش بیش از حد ظرفیت بازدیدکنندگان، منابع طبیعی را هم تهدید میکند.
اجرای فوری طرح سهمیهبندی ورود گردشگران با همکاری سازمان بنادر و دریانوردی، محیط زیست و بخش خصوصی، تقویت نیروی نظارتی با استفاده از جوامع محلی بهعنوان «نگهبانان داوطلب محیط زیست» و همچنین تبدیل پویش بازگشت خاک به برنامه ملی با مشارکت هنرمندان و رسانهها برای ترویج فرهنگ احترام به طبیعت از جمله راهکارهای پیشنهادی در این زمینه است.
جزیره هرمز بدون متولی است
حبیب مسیحی تازیانی رئیس اداره محیط زیست هرمزگان در این باره می گوید: برداشت حتی مشت اندکی از این خاک، به اکوسیستم منحصر به فرد جزیره آسیب وارد می کند ؛ این خاکها حاصل میلیونها سال فرآیند زمینشناسی هستند که بازیابی آن ها غیرممکن است.
وی ادامه می دهد: رنگ خاک نتیجه ترکیبی از مواد معدنی، شرایط شیمیایی و بیوشیمیایی، وجود مواد آلی، فعالیتهای میکروبی و تأثیرات جوی است و این عوامل به تنهایی یا به طور ترکیبی میتوانند رنگهای متنوع و زیبایی را در خاکها ایجاد کنند.
ایمان هادی مسئول طبیعت گردی سازمان حفاظت محیط زیست کشور هم می گوید: جزیره هرمز بدون متولی است و بر همین اساس باید برای آن یک مدیریت یکپارچه تعیین شود.
وی تاکید می کند: باید نهاد، سازمان یا منطقه آزاد هر کدام که میتواند موثر باشد، مدیریت هرمز را بر عهده بگیرد، اگرچه بخش زیادی از جزیره آسیب دیده و از میان رفته است ولی باز هم ظرفیتهایی در آن وجود دارد که باید حفظ شود. این مکان جزو مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست نیست و ما فقط می توانیم در این زمینه نامهنگاری کنیم اما نمی توانیم ماموران خود را به آنجا ببریم هرچند یک پاسگاه کوچک در هرمز داریم.
صداقت سالارحسینی فرمانده یگان حفاظت بندر شهید باهنر و شرق هرمزگان هم از کشف بیش از ۴۰کیلوگرم خاک و سنگ جزیره هرمز توسط ماموران این یگان در بندر شهیده فاطمه نیک خبر داد.
وی اظهار داشت: با توجه به ممنوعیت برداشت خاک و سایر اجزای طبیعت جزیره هرمز، ماموران یگان حفاظت بندر شهیده فاطمه نیک، نسبت به این مساله با جدیت و حساسیت بیشتری برخورد میکنند.
وی ادامه داد: در این زمینه، با وجود تبلیغات گسترده در روزهای گذشته مبنی بر آسیب نرساندن به طبیعت و خودداری از برداشت خاک، صدف و سایر موارد از جزیره هرمز باز هم شاهد بیتفاوتی برخی از گردشگران بودیم.