چالشهای نفس گیر صنعت مرغداری در خراسان جنوبی؛ مرغدار چشم انتظار حمایت
اقتصاد ایران: بیرجند- افزایش هزینههای تولید باعث شده که فعالان صنعت مرغداری معتقد باشند که دیگر تولید برای آنان به صرفه نیست.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: خراسان جنوبی قطب تولید مرغ و تخم مرغ در شرق کشور است که همواره نیاز بسیاری از استانهای دیگر را نیز تأمین میکند اما در همین قطب تولید مرغداران با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند و معتقدند دیگر تولید برای آنان صرف نمیکند.
فعالان صنعت مرغداری معتقدند که دولت مراقب است که با ابزار تعزیرات و … مرغدار، مرغ را از قیمتی بالاتر عرضه نکند ولی به هزینههای رو به رشد افسار گسیخته در صنعت مرغداری کسی توجه نمیکند و پای درد دل او نمینشیند.
افزایش حقوق کارگری، بالا رفتن قیمت کرایهها
محمد شفیعی از فعالان صنعت طیور خراسان جنوبی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در کشور ما در ماه بین ۱۵۷ تا ۱۶۰ میلیون قطعه جوجه ریزی صورت میگیرد در حالی که نیاز کشور بین ۱۲۵ تا ۱۲۷ میلیون قطعه جوجه ریزی است که این مازاد تولید برای صنعت مرغداری مشکلاتی را به وجود آورده است و در خراسان جنوبی نیز در زمینه تولید این مازاد وجود دارد.
وی بیان کرد: از آنجایی که قوانین در حوزه صادرات مرغ و تخم مرغ ثبات ندارد، نمیتوان بر روی صادرات مازاد نیز تکیه کرد چرا که طرف مقابل در افغانستان، پاکستان و یا عراق میخواهد که او را حدأقل برای یک سال پشتیبانی کنیم و نمیتوان در یک مرحله صادر کنیم و در مقطع دیگر با ممانعت از صادرات رو به رو شویم.
این فعال صنعت طیور در خراسان جنوبی بیان کرد: جوجه یک روزهای که باید به قیمت ۱۸-۱۹ هزار تومان به مرغدار فروخته میشد، به قیمت ۳۸ هزار تا ۴۰ هزار تومان به مرغدار داده شد و ما با افزایش قیمت واکسن، دارو و … نیز رو به رو بودیم.
برنامه ریزی برای بازار مرغ گوشتی وجود ندارد
شفیعی با تأکید بر اینکه به نظر میرسد برنامه ریزی برای تولید مرغ گوشتی و بازار آن وجود ندارد، گفت: به جرأت میتوانم بگویم که تولید کننده در هر کیلو گوشت مرغ تولید کننده بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان ضرر میکند.
وی ادامه داد: در حال حاضر قیمت مرغ زنده در هر کیلو به ۵۸ هزار تومان رسیده است اما برای تهیه کننده حدأقل ۷۸ هزار تومان تمام میشود.
فعال صنعت طیور در خراسان جنوبی گفت: واکسن برای یک مرغداری ۱۰ هزار قطعهای که در گذشته بین ۳۵ تا ۳۸ میلیون تومان بوده در حال حاضر حدود ۱۰۰ میلیون تومان است و در حال حاضر هیچ حمایتی از فعالان این بخش نمیشود.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از مرغداران به بانکهای مختلف بدهکار هستند، یادآور شد: با شوخی گاهی می گویم که ما مرغداران فقط به بانک خون بدهکار نیستیم.
تولید برای مرغدار به صرفه نیست
حمید کمیلی، مدیرعامل تعاونی مرغداران خوسف در گفتوگو با مهر اظهار کرد: در شرایط فعلی باید گفت تولید برای مرغدار به صرفه نیست چرا که کرایههای حمل و نقل ۲۵ درصد و حقوق کارگری ۴۵ درصد و هزینه دارو و واکسن بیش از دو تا سه برابر افزایش یافته ولی قیمت مرغ تغییری نداشته است.
وی افزود: در بهمن ماه سال گذشته مرغدار ما جوجه یک روزه را به قیمت ۴۰ هزار تومان نیز خریده است در حالی که قیمت مصوب دولت ۲۴ هزار تومان بوده است.
مدیر عامل تعاونی مرغداران خوسف ادامه داد: در حال حاضر قیمت هر کیلو مرغ زنده کمتر از ۷۰- ۷۵ هزار تومان برای مرغدار نمیارزد و بعید می دانم که با وضعیت فعلی مرغداران بتوانند ادامه دهند.
جلوی ارسال مازاد تولید مرغ به دیگر استانها گرفته نشود
کمیلی افزود: براساس مصوبات دولتی مرغداران در خراسان جنوبی میتوانند ۵۰ درصد مازاد را به استان سیستان و بلوچستان بفرستند ولی در مقاطعی به دلایل و بهانههای مختلف جلوی همین اقدام نیز گرفته میشود که این نیز به ضرر مرغدار است.
وی ادامه داد: صادرات به افغانستان پیشکش فقط بگذارند که به صورت مستمر و همیشگی ما مازاد نیاز استان را به دیگر استانها و جمله سیستان و بلوچستان صادر کنیم.
مدیرعامل تعاونی مرغداران خوسف یادآور شد: درست است که قیمت سویا و ذرت تغییر چندانی نکرده و مسئولان فقط همین مورد را میبینند ولی باید این نکته را در نظر داشت که به عنوان مثال قیمت واکسن دو- سه برابر شده است
عجمی از دیگر فعالان صنعت مرغداری خراسان جنوبی اظهار کرد: در حال حاضر قیمت هر کیلو مرغ زنده ۵۹ هزار تومان است که به نظر باید در این قیمت تجدید نظر شود و کمتر از ۷۰ هزار تومان هر کیلو مرغ زنده صرف نمیکند.
اشاره به هزینههای رو به رشد صنعت مرغداری
وی افزود: حقوق کارگری ۴۵ درصد و کرایه حمل و نقل حدود ۲۵ درصد افزایش پیدا کرده است و دارویی طیور که قبل من دو میلیون تومان میخریدیم الان به ۶ میلیون و ۹۰۰ رسیده است ولی به این وجود قیمت مرغ هیچ تغییری نکرده است.
عجمی با اشاره به اینکه هزینه واکسن دوره قبل ما ۸۵ میلیون تومان شده است و خدا میداند که این دوره چقدر هزینه واکسن مرغداری شود، افزود: از طرف دیگر کشتارگاهها نیز مرغ را به صورت نقد از مرغدار نمی خرند و حواله ماههای بعد میکند.
وی گفت: مسئولین فقط از قیمت سویا و ذرت میگویند در حالی که سویا و ذرت تنها ۴۰ درصد هزینههای ما است و کسی درباره بقیه هزینهها که مرتب رو به افزایش بوده است چیزی نمیگوید که همه اینها آسیب به تولید است.
تولیدی هر واحد مرغداری به ضرر مردم است
فعال صنعت مرغداری در خراسان جنوبی یادآور شد: هر مرغداری که تعطیل شود و در چرخه تولید نباشد ضرر آن را مردم میکند چرا که مجبور خواهند شد مرغ را با قیمت بسیار بالایی خریداری کنند.
عجمی افزود: انتظار میرود در سالی که به نام سرمایه گذاری برای تولید است بیش از این هوای تولید کنندگان را داشته باشیم.
افتخار به اینکه خراسان جنوبی قطب تولید گوشت مرغ در کشور است نباید تنها در لفظ و کلام باشد بلکه باید با برنامه ریزی برای رفع مشکلات فعالان این صنعت در راستای رفع مشکلات آنان بکوشیم.
فعال بودن هر واحد تولید مرغداری نه تنها از جنبه تولید یک کالا چون گوشت مرغ یا تخم مرغ بلکه از نظر اشتغال زایی برای استان ما از اهمیت فوق العاده ای دارد و نیاز است با برنامه ریزی همه جانبه چراغ تولید در این واحدها را روشن نگه داریم.