به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،بر اساس الزامات قانون برنامه هفتم توسعه، وزارت بهداشت موظف است ذخیره استراتژیک ششماهه دارویی را برای شرایط خاص و بحرانی آمادهسازی کند. در همین راستا، دکتر اکبر عبداللهیاصل، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، از پیشبینی ۴۷۰ مولکول دارویی برای ذخیرهسازی در کشور خبر داد.
او با اشاره به آغاز اجرای این برنامه از اوایل فروردینماه گفت: «زیرساختها و مقدمات اجرایی فراهم شده و بودجههایی هم تخصیص یافته است. وزیر بهداشت نیز بر تسریع در اجرای این طرح تأکید دارند.»
عبداللهیاصل با اشاره به یکی از موانع کلیدی گفت: «صنعت دارو با کمبودهای مقطعی دستوپنجه نرم میکند. تأمینکنندگان در حال حاضر درگیر جبران همین کمبودها هستند و نمیتوانند همزمان دارو برای ذخیره استراتژیک کنار بگذارند. در این شرایط، تخصیص سریع ارز توسط بانک مرکزی میتواند نقش حیاتی در تسریع فرآیند ایجاد ذخایر داشته باشد.»
او ادامه داد: «با توجه به منابع محدود، امکان ذخیرهسازی کل داروهای مورد نیاز کشور وجود ندارد. بنابراین، دستهبندی دقیقی انجام شده و داروهایی که با کمبودهای مقطعی مواجهاند، بهعلاوه داروهای مورد نیاز در بحرانهایی مانند پاندمی، شامل آنتیبیوتیکها، سرمها و محلولهای تزریقی، در لیست ذخیره قرار گرفتهاند. این لیست در مجموع شامل ۴۷۰ مولکول داروست که بسته به شرکت تولیدکننده، میتواند تا ۱۲۰۰ پروانه دارویی را در بر بگیرد.»
مدیرکل دارو افزود: «برای اجرای این برنامه، مبلغ یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی اختصاص یافته که از این رقم، ۳۰۰ میلیون دلار پیش از عید تخصیص پیدا کرد و باعث افزایش موجودی دارویی کشور از دو ماه به حدود سه ماه و نیم شد.»
او افزود: «۷۰۰ میلیون دلار دیگر نیز برای ذخیرهسازی ششماهه پیشبینی شده که در حال رایزنی برای چگونگی تأمین و اجرای آن هستیم.»
ایجاد ذخایر دارویی استراتژیک، اقدامی ضروری برای تضمین امنیت سلامت در شرایط بحرانی است. اما تا زمانی که روند تخصیص ارز با سرعت و دقت کافی انجام نشود، تحقق این هدف مهم با کندی همراه خواهد بود.