"فقرمهارتی"چالش پیش روی صنعت
اقتصاد ایران: مطابق بررسی های سازمان فنی و حرفه ای کمبود نیروی کار ماهر در دو فصل تابستان و پاییز سال ۱۴۰۳ به پنجمین مانع جدی پیش روی توسعه صنعت تبدیل شده است. این موضوع اهمیت فقر مهارتی را نشان می دهد.
به گزاش خبرنگاراقتصادی خبرگزاری تسنیم,در سالهای اخیر، یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر بیکاری در جوامع مختلف، فقر مهارتی بوده است. فقر مهارتی به معنای نداشتن یا کمبود مهارتهای لازم برای ورود و رقابت در بازار کار است. این پدیده بهویژه در میان جوانان و فارغالتحصیلان دانشگاهی بسیار رایج است و یکی از دلایل اصلی شکاف بین آموزش و اشتغال به شمار میرود.
بررسی موضوع در بسیاری از کشورها، نظام آموزشی بیش از آنکه به آموزش مهارتهای کاربردی بپردازد، بر آموزشهای تئوری تمرکز دارد. این موضوع باعث میشود فارغالتحصیلان، بدون آمادگی لازم برای ورود به بازار کار، با بیکاری مواجه شوند. از سوی دیگر، بازار کار نیز به دنبال نیروهای متخصص و ماهر است که بتوانند بهسرعت در مشاغل مختلف ایفای نقش کنند.
مطابق بررسی ها فقر مهارتی به معنای کمبود یا فقدان مهارت های لازم برای ورود به بازار کار و داشتن یک شغل پایدار و با درآمد مناسب است که به دلایلی چون تحصیلات ناکافی، عدم دسترسی به آموزش، تغییرات سریع در بازار کار و عدم تطابق مهارت های موجود با نیازهای بازار ایجاد می شود.
کمبود نیروی کار ماهر در دو فصل تابستان و پاییز سال 1403 به پنجمین مانع جدی پیش روی توسعه صنعت تبدیل شده است. این موضوع اهمیت فقر مهارتی را نشان می دهد.
در تابستان و پاییز 1403 مهمترین موانع صنعت شامل نوسانات قیمت، قیمت مواد اولیه، دشواری های تإمین مالی،بی ثباتی قوانین، رویه های ناعادلانه مالیاتی و کمبود نیروی کار ماهر هستند. این عوامل باعث افزایش ریسک و کاهش بهره وری کسب و کارها شده اند.
تاسال 2027 حدود 44 درصد از مهارت های کلیدی نیروی کار تغییر خواهند کرد و 6نفر از هر 10کارگربه آموزش مهارت های جدید نیاز دارند. همچنین 40 درصد از مهارت های فعلی تا 2030 منسوخ یا نیازمند به روز رسانی خواهند شد.
به گزارش تسنیم, از جمله دلایل فقر مهارتی، ضعف نظام آموزشی در مهارتمحوری، نبود دورههای کارآموزی و عملی کافی، عدم آشنایی جوانان با نیازهای واقعی بازار کار،. کمبود مراکز آموزش فنی و حرفهای مؤثر است.
همچنین پیامدهای فقر مهارتی شامل افزایش نرخ بیکاری، بهویژه در میان جوانان،کاهش بهرهوری نیروی کار،افزایش نابرابریهای اقتصادی و اجتماعی ومهاجرت نیروی کار ماهر به کشورهای دیگر (فرار مغزها) است.
به اعتقاد کارشناسان تقویت آموزشهای فنی و حرفهای، ایجاد ارتباط مؤثر بین دانشگاه و صنعت، توسعه دورههای مهارتآموزی کوتاهمدت و کاربردی وارائه مشاورههای شغلی به دانشآموزان و دانشجویان راهکارها در این زمینه است.
فقر مهارتی یکی از چالشهای اصلی در مسیر کاهش بیکاری است و مقابله با آن نیازمند همکاری نهادهای آموزشی، دولتی و بخش خصوصی است. سرمایهگذاری در آموزش مهارتمحور میتواند راهی مؤثر برای کاهش بیکاری و افزایش توان رقابتی نیروی انسانی باشد.