رونق تولید با سرمایهگذاری هدفمند انجام می شود
اقتصاد ایران: زاهدان- مدیر پژوهشی وکارآفرینی دانشگاه پیام نورسیستان وبلوچستان، گفت:سرمایهگذاری در تولید، ب ابهبود فضای کسبوکار، ریسک را کاهش و عملکرد را ارتقا می دهد.
رضا نوروزی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به نامگذاری شعار سال از سوی رهبر معظم انقلاب مبنی بر «سرمایهگذاری برای تولید»، افزود: فلسفه نامگذاری و شعار سال از دهه ۹۰ توسط معظمله با رویکرد اقتصادی سوق دادن توجه مردم و مسؤولان به این مقوله است.
وی بیان کرد: مساله مهم و کلیدی کشور ما موضوعات اقتصادی بوده، چالشهای اساسی حوزه اقتصادی گویای این هست که تولید فاکتور مهم در اقتصاد و سرمایهگذاری نیز عامل مهم و مکمل تلاشهای داخلی اقتصاد کشور است.
استادیار گروه مدیریت دانشگاه پیام نور سیستانوبلوچستان ادامه داد: سرمایهگذاری بهعنوان یکی از عوامل اساسی در توسعه اقتصادی پایدار و به مثابه موتور اصلی رشد و توسعه اقتصادی کشور است، کشورهای جهان بویژه کشورهای درحالتوسعه، همواره در تلاش برای جذب سرمایه هستند.
وی اظهار کرد: تحلیل پویای اقتصاد کشورهای توسعهیافته نشاندهنده نقش چشمگیر سرمایهگذاری در داراییهای ثابت صنعت تولید در ایجاد شرایط برای توسعه پایدار است، چرا که امروزه سرمایهگذاری یکی از عوامل اصلی توسعه اقتصاد ملی در کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه بوده و صنعت تولید محرک رشد آن به شمار میرود.
نوروزی گفت: مطالعه شرایط برای ایجاد پتانسیل سرمایهگذاری در صنعت تولید و اثربخشی ابزار آن به شناسایی زمینههایی برای بهبود مکانیسمهای حمایتی نهادی برای توسعه پایدار و متوازن اقتصاد کشور کمک میکند، از این جهت بررسی روند سرمایهگذاری در فعالیتهای صنعتی نشان میدهد که سرمایهگذاری در بخش صنعت ایران روند پُر نوسانی داشته است.
وی اضافه کرد: مناسبترین ابزارهای تأمین مالی از طریق بازار سرمایه مطرح میشود که در این نوع سرمایهگذاری، نقش سرمایههای خرد که توسط مردم انجام شده پررنگتر بوده و به نظر میرسد یکی از مهمترین کارهای انجام شده دراینخصوص، تصویب قانون «تأمین مالی تولید و زیرساختها» بوده که با هدف تسهیل سرمایهگذاری برای مردم و بخش خصوصی تصویب شده است.
مدیر پژوهشی و کارآفرینی دانشگاه پیام نور سیستانوبلوچستان تاکید کرد: مساله تشویق سرمایهگذاران و برداشته شدن موانع از پیش پای مردم به اندازهای در فرمایشات رهبر معظم انقلاب آمده که نیاز به یادآوری ندارد، سرمایهگذاری توسط عموم مردم در راستای اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی موجب بهبود فضای کسبوکار میشود.
وی خاطرنشان کرد: سرمایهگذار با مناسب تشخیصدادن فضای کسبوکار و همچنین داشتن یک چشمانداز مناسب و انتظارات بازدهی و سود، علاقهمند به سرمایهگذاری خواهد شد، بنابراین باید شرایط اقتصادی را به گونهای فراهم کرد که هزینههای ریسک و نااطمینانی مربوط به سرمایهگذاری را کاهش داد و با ایجاد بستر قانونی و اقتصادی حمایت کننده از سرمایهگذاری، سرمایهگذار را به سمت فعالیتهای مولد سوق داد که در این زمینه نیز یکی از عوامل مهم در کاهش ریسک و عملکرد بهتر سرمایهگذاری وجود فضای مناسب کسبوکار است.
نوروزی ادامه داد: بهمنظور فراهم ساختن زمینه سرمایهگذاری عموم مردم در انواع پروژههای تولیدی یا زیربنایی و طرحهای تملک داراییهای سرمایهای، ترویج فرهنگ سرمایهگذاری غیرمستقیم با هدف کاهش هزینههای تأمین مالی، بهشدت احساس میشود.
سرمایهگذاری، از عوامل اصلی در بهبود و پیشرفت فناوری در کشور
وی بیان کرد: راهحل فائق آمدن بر مشکل کمبود سرمایه در کشور استفاده از سرمایههای انباشته شده در بخشهایی مثل طلا، ارز و مسکن بوده، بنابراین یکی از اولین دغدغهها برای سرمایهگذاران به ویژه سرمایهگذاران خرد و متوسط، اطلاع و انتخاب محل سرمایهگذاری با ویژگی سودآور بودن و حفظ امنیت سرمایه است؛ از طرف دیگر دغدغه دولت باید این باشد که سرمایهگذاری در بخشهایی انجام شود که برای رشد اقتصادی و پیشبرد اقتصاد کشور سودمند باشد.
استادیار گروه مدیریت دانشگاه پیام نور سیستانوبلوچستان تاکید کرد: از عوامل اصلی در بهبود و پیشرفت فناوری در کشور مساله سرمایهگذاری است که سرمایهگذاری از یک سو، سرمایه مورد نیاز تولید را فراهم کرده و از سوی دیگر، از طریق بهبود فناوری بهرهوری نیروی کار را افزایش میدهد.
به گفته وی؛ در بازار کار نیز اگر بهرهوری نیروی کار یا تولید نهایی نیروی کار افزایش یابد، بهدنبال تغییر فناوری، تقاضای نیروی کار افزایش مییابد که نتیجه آن بالا رفتن تولید است، سرمایهگذاری در ایجاد فرصتهای جدید شغلی، افزایش منابع درآمدی و بطور کلی رشد و توسعه اقتصادی نقش ایفا میکند.
نوروزی افزود: یکی از سیاستهایی که میتواند در افزایش سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی تأثیرگذاری باشد، رفع مشکلات فعالان اقتصادی بخش خصوصی به کمک بهبود فضای کسبوکار است.
وی تاکید کرد: جامعه دانشگاهی نیز میتواند با برگزاری همایش علمی به بررسی علل کاهش سرمایهگذاری و مشکلات ساختاری آن پرداخته و راهکارهای علمی مقابله با آن ارائه دهد تا شاخصهای بهبود فضای کسبوکار از طریق سرمایهگذاری ارتقا یابد، چرا که بهبود فضای کسبوکار بستری برای رشد اقتصادی است، بنابراین توجه به بهبود فضای کسبوکار امری بوده که میتواند با گسترش جذب سرمایهگذاری زمینه را برای رشد اقتصادی فراهم کند.
مدیر پژوهشی و کارآفرینی دانشگاه پیام نور سیستانوبلوچستان اظهار کرد: از مهمترین اقدامات بهمنظور بسترسازی برای سرمایهگذاری و بهدنبال آن دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی ایجاد محیط مناسب کسبوکار است، منظور از محیط کسبوکار، عوامل مؤثر بر عملکرد بنگاههای اقتصادی بوده که مدیران یا مالکان بنگاهها نمیتوانند آنها را تغییر داده یا بهبود بخشند. بهعبارتدیگر، هرچه فضای نهادی کسبوکار بهبود یابد و از وضعیت مناسبی برخوردار باشد، باعث ایجاد و افزایش انگیزه در سرمایهگذاری میشود.
وی گفت: یکی از مهمترین اثرهای سرمایهگذاری افزایش اشتغال است، که میتواند بهصورت مستقیم اشتغال را افزایش دهد، افزایش تقاضای نیروی کار بهخصوص نیروی کار ماهر و در نتیجه افزایش اشتغال از تأثیرات بسیار مهم سرمایهگذاری بوده، بهبود فضای کسبوکار یکی از مهمترین و اصلیترین راههای ایجاد توسعه حتی باتکیهبر سرمایههای کوچک است و مقررات سادهتر و کمتر از جانب دولت و اتکا بیشتر بر قانون میتواند شرایط را برای سرمایهگذاری فراهم سازد.
نوروزی با بیان اینکه فعالیتهای اقتصادی و جذب سرمایهگذار مستلزم وجود قوانین و مقررات خوب است، افزود: شفافسازی قوانین و مقررات و همچنین آگاهی مردم به قوانین و مقررات از طریق در دسترس بودن آن میتواند کمک شایانی به بهبود فضای کسبوکار کند، مجلس شورای اسلامی به عنوان قانون گذار و دولت به عنوان مجری باید موانع ایجاد سرمایه گذاری در بخشهای مختلف تولیدی را رفع کنند.