به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر،دکتر رضا ملکزاده، استاد ممتاز بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به مشارکت گسترده ایران در یک پژوهش بینالمللی مهم، گفت: این پروژه جهانی که با حضور بیش از دو میلیون نفر از سراسر جهان و از جمله بیش از ۲۵۰ هزار ایرانی انجام شده، نتایج بسیار مهمی درباره پیشگیری از مرگهای زودرس ارائه داده است.
او توضیح داد: این مطالعه نشان داده که پرهیز از پنج عامل خطر شامل:
-
مصرف دخانیات
-
چاقی
-
فشار خون بالا
-
قند خون بالا
-
چربی خون بالا
میتواند به طور متوسط ۱۰ سال به عمر مفید انسانها اضافه کند.
مرگ زودرس؛ چالشی جدی در ایران
ملکزاده با ابراز نگرانی از وضعیت سلامت عمومی در کشور تأکید کرد: ایران جزو کشورهایی است که با پدیدهی مرگ زودرس به شدت درگیر است؛ بهطوریکه حدود ۵۰ درصد مرگها پیش از ۷۰ سالگی رخ میدهد. این آمار نسبت به بسیاری از کشورها بسیار بالاست و زنگ خطر مهمی برای نظام سلامت محسوب میشود.
پیشگیری، نه فقط درمان
او افزود: به جای تمرکز صرف بر درمان بیماریها، باید سرمایهگذاری واقعی روی پیشگیری انجام شود. این پنج عامل خطر نهتنها قابل شناسایی هستند، بلکه قابل پیشگیری یا کنترل نیز میباشند. حتی در مواردی که افراد در معرض این خطرات قرار دارند، راهکارهای دارویی و غیر دارویی مؤثری برای کاهش احتمال سکتههای قلبی و مغزی وجود دارد.
مشارکت علمی ایران در سطح جهانی
ملکزاده با اشاره به حضور فعال ایران در این پروژه جهانی گفت: مطالعات معتبری مانند «کوهورت گلستان»، «پارس»، «پرشین» و سایر طرحهای جمعیتی دانشگاه علوم پزشکی تهران، نقش مهمی در فراهم کردن دادههای دقیق برای این تحقیق بزرگ داشتهاند.
پژوهشها نشان میدهند که زندگی سالمتر و طولانیتر، در دسترستر از آن چیزی است که تصور میکنیم. کافی است افراد از پنج عامل خطر اصلی دوری کنند تا احتمال سکته، بیماریهای مزمن و مرگ زودرس را بهطور قابل توجهی کاهش دهند. این یافتهها بار دیگر اهمیت آموزش همگانی و سیاستهای پیشگیرانه در حوزه سلامت عمومی را یادآور میشود.