به گزارش سلامت نیوز به نقل از پانا،استرس در کودکان میتواند بنابر دلایل مختلفی ایجاد شود که البته این استرس میتواند با عدم درمان شدت یابد. امروزه بیشتر والدین به دلیل ایجاد فضای رقابتی بین فرزندان برای تشویق و پیشی گرفتن فرزند خود استرس بسیاری به کودکان وارد میکنند.
این میزان استرس و فشار به قدری است که کودک در صورت شکست و عدم موفقیت احساس سرخوردگی و بی کفایتی میکند. اما شاید این سوال در ذهن شما مطرح شود که استرس در کودکان چند نوع است؟باید گفت استرس دو نوع است ما یک استرس خوب و یک استرس بد داریم. استرس خوب به این نوع استرس فشار مثبت گفته میشود، تنها دلیل آن هم میتواند آن باشد که کودکان از این فضای رقابتی انرژی مثبتی دریافت میکنند. در واقع این نوع استرس میتوان به کودک کمک کند تا این موانع را با صبر وبردباری پشت سر بگذارد. در این نوع استرس اگر کودک میزان استرس و تنش کمتری را از اطرافیان خود دریافت کند، قطعا میتواند عملکرد بسیار بهتری داشته باشد.
استرس بد این نوع استرس برخلاف استرس خوب میتواند میزان خشونت کودکان را افزایش دهد. از این رو کودک برای مقابله با مشکلات و موانع سر راه خود، قدرت بسیار کمی خواهد داشت. به طوری که شاید نتواند از پس مشکلات برآید. در واقع در این نوع استرس والدین کودک گمان میکنند که در حال کمک کردن به کودک خود هستند، اما از طرفی به کودک به شدت آسیب خواهند رساند.
این استرس بد میتواند به روی سلامت قلب، فشار خون بدن، شب ادراری، بیخوابی، کابوس و غیره تاثیر منفی بگذارد. در کودکان، تنش در خانه مانند سوءرفتار، جدایی والدین یا مرگ یکی از عزیزان جزو عوامل شایع استرس است. مدرسه یکی دیگر از عوامل رایج است یافتن دوستان جدید یا امتحان دادن میتواند کودکان را درگیر مشکلات کند
هرچه کودکان بزرگتر میشوند، منابع استرس بیشتر می شود، زیرا آنها تغییرات بزرگتری را در زندگی تجربه میکنند: مانند یک گروه جدید دوستان، تکالیف بیشتر در مدرسه و دسترسی فزاینده به رسانههای اجتماعی و اخبار بیشتر درباره اوضاع کشور و جهان. بسیاری از نوجوانان در مواجهه با مسائل اجتماعی مانند تغییرات اقلیمی، مناقشات و ناآرامیهای سیاسی یا انگ و تبعیض دچار استرس میشوند.باید به یاد داشت که کودکان مانند «اسفنج» هستند و هر آنچه اطرافشان رخ میدهد را کامل جذب میکنند. آنها استرس والدین خود را مشاهده میکنند و به این وضعیت احساسی، هر آنچه که باشد، واکنش نشان خواهند داد.
کودکان و نوجوانان همیشه از هوش احساسی یا دایره لغات کافی برای بیان کامل احساساتشان برخوردار نیستند. از سوی دیگر، کودکان کم سن تر ممکن است به دلیل سن پایین و سطح رشد فکری نتوانند بفهمند که واقعا چه اتفاقی افتاده است. برای آنها یک وضعیت جدید یا متفاوت ممکن است صرفا متفاوت، ناراحت کننده، غیرقابل پیشبینی یا حتی ترسناک به نظر آید
سارا گلستان در گفتوگو با پانا درخصوص روشهای کاهش استرس در میان کودکان، بیان کرد: «برای کاهش استرس کودکان در ابتدا باید بررسی شود که علت چیست و ریشه به کجا باز میگردد. ممکن است گاهی اوقات ریشه استرس به دلیل فضای اجتماعی موجود باشد.»
گلستانی گفت: «همچنین علل استرس و ترس دانشآموزان نیز باید مشخص شود و برای حل آنها به سراغ ریشهیابی برویم. ممکن است آنها ترسهای مختلفی از فضای اجتماعی داشته باشند که در این خصوص میتوان با دادن اطلاعات و گفتوگو همه چیز را شفاف کرد.»وی تاکید کرد: «ترس و اضطراب با همدلی و همراهی مشاوران و ارتباط آنها با فضای مدرسه، اجتماع و روابط انسانی موثر آسان خواهد شد به شرطی که آسیبشناسی صحیحی در این رابطه انجام شود.»
این روانشناس بیان کرد: «همچنین باید دانشآموزان را در درس و تکالیف درک کرد و فرصتی به آنها بدهیم تا خودشان را با شرایط وفق دهند و به شرایط استرسزا دچار نشوند. آموزش روشهای شناخت و مدیریت احساسات نیز امری ضروری است زیرا فشارهای بیرونی کاهش پیدا میکند و فرزندانمان میتوانند خود را با محیط اجتماع تنظیم کنند.»
وی علت اصلی درک نکردن مفاهیم درسی در بین دانشآموزان را استرس دانست و گفت: «این موضوع باید بسیار مورد بررسی قرار گیرد، زیرا ممکن است علت این عدم درک در مواقعی تمرکز بالا یا گاهی اوقات اضطراب باشد. در همین راستا باید متخصصانی باشند تا ریشه درک نکردن را مشخص کنند.»گلستانی تاکید کرد: «باید مشاورانی که در مدارس حضور دارند نیز ریشه مشکلات دانشآموزان را شناسایی کنند و برای هر یک از آنها متناسب با رفتار بروز داده شده، برنامهای جداگانه تنظیم شود، چون مشکلات هر فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت است