گل گاوزبان گیلان چشم به راه برندسازی؛ اشکور پایتخت آبی‌ اناری‌ها

اقتصاد ایران: رشت - متولیان امر با سرمایه‎گذاری ویژه در راستای افزایش سطح زیرکشت گیاهان دارویی به خصوص گل گاوزبان و همچنین برندسازی و صنعتی‌ کردن این محصولات گام مهمی در راستای صادرات بردارند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - بهرام قربانپور: شرایط اقلیمی، آب و هوای مدیترانه‌ای، مرغوبیت و حاصل خیزی خاک گیلان سبب شده تا این استان به بهشت فعالیت‌های کشاورزی و باغی کشور تبدیل شود.

در کنار تولید محصولات مهم کشاورزی و باغی نظیر برنج، چای، بادام، زیتون، کیوی و مرکبات در گیلان، این استان محل مستعد رویش و کشت گیاهان دارویی از جمله گل گاوزبان است.

گل گاوزبان گیلان چشم به راه برندسازی؛ اشکور پایتخت آبی‌ اناری‌ها

اشکور پایتخت آبی اناری‌ها

آنطور که مسئولان جهاد کشاورزی آمار دادند، گیلان به جهت در اختیار داشتن بیشترین سطح زیر کشت گیاه دارویی گل گاوزبان، به قطب تولید این محصول معروف است و از اشکور شهرستان رودسر هم به پایتخت گل گاوزبان ایران یاد می‌شود، عنوانی که به واسطه دشت‌های آبی‌اناری، برازنده اشکور رحیم‌آباد رودسر است.

گل گاوزبان؛ گیاهی که معجزه می‌کند

اما گل گاوزبان یکی از شناخته شده ترین گیاهان دارویی بومی گیلان است که در ارتفاعات البرز غربی به صورت خودرو رشد می‌کند. ساقه‌هایی شیاردار، توخالی و آب‌دار دارد که در قسمت فوقانی خود به انشعابات منتهی به گل ختم می‌شوند.

تارهای سفید و خشن تمامی سطح این ساقه‌ها و انشعابات و حتی سطح بیرونی غنچه‌ها را پوشانده‌اند و هرچه به گل نزدیک‌تر می‌شوند متراکم‌تر می‌شوند. برگ‌های پهن و نوک تیز این گیاه که سطح صافی ندارند در حاشیه خود کنگره‌های ظریفی دارند و با دمبرگ کوتاهی به ساقه متصل شده‌اند.

گل‌های ستاره‌ای شکل این گیاه، ۵ گلبرگ بیضی شکل و نوک تیز دارند و بنفش و یا آبی اناری هستند. میوه این گیاه که به شکل فندقی کوچک و سطح آن دارای برجستگی‌های ظریفی است، قهوه‌ای تیره است.

دمنوشِ سلامتی

طبق گفته کارشناسان گیاه شناسی و دارو سازی، گل‌های خشک شده این گیاه، مصارف درمانی دارند و بیشتر به‌شکل دمنوش استفاده می‌شوند.

گل گاوزبان طبیعت گرم و تر دارد، نشاط‌آور و آرام‌بخش است، افسردگی و اضطراب را رفع می‌کند، در بهبود کیفیت خواب مؤثر است و دردهای عصبی را تسکین می‌دهد.

مقوی قلب و اعصاب است، خون را رقیق می‌کند، انسداد عروق را از بین می‌برد و انواع تب را کاهش می‌دهد. دمنوش گل گاوزبان بهترین نوشیدنی در فصل سرما است.

این دمنوش علاوه بر مداوای سرما خوردگی، مرهمی قوی برای درمان سرفه‌های ناشی از این بیماری است. همچنین این دمنوش برای مبتلایان به آلرژی‌های فصلی بسیار مفید است.

خاصیت دارویی تا ارزش اقتصادی

جدا از خاصیت درمانی گل گاوزبان، از ارزش اقتصادی این گیاه دارویی نمی‌توان به راحتی گذشت، تا جایی که کشت این محصول در چندین شهرستان گیلان بعنوان یک منبع اقتصاد محور و اشتغال‌زا تلقی می‌شود.

طبق گفته مسئولان جهاد کشاورزی؛ گیلان دارای حدود ۱۳۰۰ هکتار اراضی دشت گل گاوزبان دارد که بیشتر آن سهم شهرستان رودسر است و در شهرستان‌های املش، آستارا، سیاهکل، تالش، رودبار و رضوانشهر هم کشت و کار گل گاوزبان صورت می‌گیرد.

«صالح محمدی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان هم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: گیلان یکی از قطب‌های گیاهان دارویی در شمال کشور است که در حوزه تولید گل گاوزبان جایگاه نخست کشور را دارد.

پیش‌بینی برداشت ۶۵۰۰ تُن محصول تر

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان از برداشت محصول گل گاوزبان از باغات پایین دست اشکورات رودسر خبر داد و اضافه کرد: برداشت گل گاوزبان از نیمه فروردین در باغات روستای میلاش اشکور رودسر آغاز شده است.

محمدی از پیش بینی برداشت ۶۵۰۰ تُن محصول تر گل گاوزبان در گیلان خبر داد و بیان کرد: بیش از ۶۵۰۰ بهره‌بردار گیاه دارویی گل گاوزبان در شهرستان‌های رودسر، املش، آستارا، سیاهکل، تالش، رودبار و رضوانشهر به کشت و کار این محصول مشغول هستند.

به گفته وی، برداشت محصول گل گاوزبان معمولاً از اواخر فروردین آغاز شده و تا اواسط تیرماه ادامه دارد، اما امسال این برداشت از نیمه فرودین شروع شده است.

گل گاوزبان گیلان چشم به راه برندسازی؛ اشکور پایتخت آبی‌ اناری‌ها

گیلان رتبه نخست تولید گل گاوزبان

آنطور که مسئولان جهاد کشاورزی استان آمار دادند، شهرستان رودسر با ۵۰۷ هکتار و تولید سالیانه ۲۱۵۳ تن محصول تر بیشترین سطح زیر کشت و تولید گل گاوزبان را به خود اختصاص داده است.

محمدی با بیان اینکه گیلان رتبه نخست تولید گل گاوزبان را در کشور دارد، گفت: گل گاوزبان گیاهی است علفی و چندساله با عمر اقتصادی ۴ الی ۵ سال، اندام مورد استفاده آن گل بوده و زمان بذرپاشی آن از نیمه دوم اسفند تا نیمه اول فروردین ماه است.

به گفته وی، گل گاوزبان سازگار با شرایط اقلیمی استان گیلان گونه ایکیوم (Echium) است که از گونه‌های دارای خواص دارویی بالا است.

ضرورت ویژندسازی یک گل

ظرفیت مغفول مانده و اقتصاد زای گیاهان دارویی در گیلان، فرصت مناسبی برای سرمایه‌گذاری خرد و کلان در استان است که البته تحقق این امر با شعار سال تحت عنوان سرمایه گذاری برای تولید نیز هم‌خوانی دارد که انتظار می‌رود متولیان امر با سرمایه‌گذاری ویژه در راستای افزایش سطح زیر کشت محصولات گیاهان دارویی به ویژه گل گاوزبان و همچنین ویژندسازی و صنعتی سازی این محصولات اهتمام ویژه داشته باشند.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ