پادکست | پیامدهای تغییر رئیس بانک مرکزی لبنان
اقتصاد ایران: موضوع چهل و هشتمین شماره از پادکست «در عمق» را به پیامدهای انتخاب «کریم سعید» به عنوان رئیس جدید بانک مرکزی لبنان برای سپهر سیاسی این کشور اختصاص دادهایم.
گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ـ چهل و هشتمین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهمترین روندها، تحولات و همچنین شخصیتها در غرب آسیا میپردازد، روز شنبه 23 فروردین ماه 1404 ضبط و منتشر شد. در این شماره «منصور براتی» میزبان «محمدحسین امیدی»، کارشناس مسائل لبنان است.
بانک مرکزی لبنان، معروف به «مصرف لبنان»، یکی از مهمترین نهادهای اقتصادی این کشور است. این بانک نقش بسیار اساسی در ساختار اقتصادی لبنان ایفا مینماید. بررسی تاریخچه تأسیس آن و وظایف و تأثیراتش میتواند درک بهتری از جایگاه این نهاد به مخاطبان ارائه دهد.
تاریخچه تأسیس بانک مرکزی لبنان
پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی در سال 1918، «لیره ترکیه» جای خود را به «پوند مصر» داد. این ارز تحت کنترل بریتانیا اداره میشد. سپس در پی توافق «سایکس پیکو»، قیمومیت لبنان و سوریه به دست فرانسویها افتاد. در سال 1920، هنگامی که دولتهای جدید لبنان و سوریه تشکیل شدند، «بانک سوریه لبنان» نیز تأسیس شد و مسئولیت انتشار ارز جدید را برعهده گرفت. این بانک تا چندین دهه به فعالیت خود ادامه داد، تا اینکه در اوت 1963 (مطابق با نهم مرداد 1342)، قانون پول و اعتبار تصویب شد و بانک مرکزی لبنان به عنوان نهادی مستقل شکل گرفت. این بانک فعالیت خود را به طور رسمی از اول آوریل 1964 (مطابق با 12 فروردین 1343) آغاز کرد و وظایف خود را در حوزه اقتصاد کشور لبنان به انجام رساند.
وظایف بانک مرکزی لبنان
بانک مرکزی لبنان وظایف متنوعی بر عهده دارد، که یکی از اصلیترین آنها صدور و مدیریت ارز ملی، یعنی «لیره لبنانی» است. همچنین این بانک تأثیر مستقیمی بر نظام اقتصادی و بانکی کشور دارد.
در تاریخ هفتم فروردین سال جاری (مطابق با 27 مارس 2025)، هیئت وزیران لبنان، «کریم سعید» را به عنوان رئیس جدید بانک مرکزی لبنان منصوب کرد. این انتخاب با کسب 17 رأی از مجموع 24 رأی هیئت وزیران صورت گرفت و فعالیت رسمی رئیس جدید از تاریخ چهارم آوریل آغاز شد. این انتصاب با حاشیههای سیاسی متعددی همراه بود.
انتهای پیام/