داودزی: نظام ریاست جمهوری به افغانستان تحمیل شده بود
اقتصاد ایران: نماینده ویژه پیشین افغانستان در امور پاکستان اظهار داشت نظام ریاستجمهوری به عنوان یک گزینه تحمیلی برای افغانها بود و مشروطهپادشاهی یا نظام پارلمانی میتوانستند گزینههای بهتری برای این کشور باشند.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، «محمد عمر داودزی» سیاستمدار و نماینده ویژه پیشین افغانستان در پاکستان در نشست «کمیسیون بررسی جنگ افغانستان» در سنای آمریکا، گفت نظام جمهوری ناکارآمد و نامناسب برای تنوع اجتماعی افغانستان بود.
وی با اشاره به تاریخ سیاسی افغانستان نیز اظهار داشت نظام ریاستجمهوری بهطور عمدی و بدون در نظر گرفتن واقعیتهای اجتماعی و قومی افغانستان طراحی شده بود و این موضوع منجر به تمرکز قدرت در دست یک فرد و در نتیجه ایجاد نارضایتی گسترده در میان اقوام مختلف کشور شد.
داودزی تصریح کرد: «در یک کشور با این تنوع فرهنگی و قومی، یک نظام سیاسی متمرکز نمیتواند پاسخگوی نیازها و خواستههای همه گروهها باشد. مشروطهپادشاهی یا نظام پارلمانی میتوانستند توازن قدرت را بهطور بهتری حفظ کنند و به مشارکت بیشتر مردم در فرآیند تصمیمگیری کمک کنند.»
این سیاستمدار افغان همچنین به تجربیات خود در فرآیند بازسازی ارتش افغانستان اشاره کرد و گفت که یکی از اشتباهات کلیدی در این زمینه، پذیرش افراد داوطلب بود.
وی افزود: «این تصمیم نه تنها به تقویت نهادهای امنیتی کشور کمک نکرد، بلکه باعث ایجاد بیاعتمادی میان نیروهای امنیتی و مردم شد.»
علاوه بر این، وزیر کشور پیشین افغانستان به نادیده گرفتن تلاشهای صلح طالبان در سال 2004 اشاره کرد و گفت که حکومت پیشین افغانستان به پیشنهادات صلح این گروه بیتوجه بود.
داودزی در ادامه تاکید کرد که طالبان در آن زمان آمادگی خود را برای آشتی و دریافت عفو برای اقدامات گذشتهشان اعلام کرده بودند.
وزیر کشور پیشین افغانستان گفت: «در اواسط سال 2004، یک هیئت طالبان به صورت مخفیانه با من تماس گرفت و فهرستی از 30 رهبر طالبان ارائه داد که شامل 12 وزیر سابق و 11 والی سابق بود. این افراد، از جمله شخصیتهای برجستهای مانند حقانی و عبدالکبیر، آمادگی خود را برای آشتی مشروط به دریافت عفو اعلام کرده بودند.»
این سیاستمدار افغان همچنین خواستار یک گفتگوی ملی جامع برای رسیدن به یک توافق سیاسی پایدار شد که شامل همه اقوام و گروههای سیاسی در افغانستان باشد.
انتهای پیام/