۱۰۰ میلیون مترمکعب آب؛ مرهمی موقت برای ظرفیت ۳۰ میلیاردی دریاچه ارومیه
اقتصاد ایران: تبریز- استاد دانشگاه تبریز گفت: در حالی که حجم آب دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب افزایش یافته اما در برابر ظرفیت تاریخی ۳۰ میلیارد مترمکعبی آن مسکنی موقت است.
بهروز ساری صراف در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه اظهار کرد: بر اساس آمار اسفند ماه سال گذشته حجم آب دریاچه ارومیه به یک میلیارد و ۶۳۰ میلیون متر مکعب رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که حجم آب دریاچه یک میلیارد و ۴۷۰ میلیون متر مکعب بود، افزایشی بیش از ۱۰۰ میلیون متر مکعبی را نشان میدهد. هرچند این تفاوت در ظاهر امیدوارکننده به نظر میرسد، اما با نگاهی به حجم تاریخی دریاچه که حدود ۳۰ میلیارد متر مکعب بوده، نمیتوان این عدد را نشانهای از بهبود وضعیت دانست.
وی ادامه داد: کارشناسان سازمان هواشناسی هشدار میدهند که با توجه به پیشبینی کاهش بارندگی و افزایش دمای هوا در فصلهای پیشرو، تبخیر شدید آب میتواند همین میزان اندک را نیز کاهش دهد. بنابراین، در شرایط کنونی نمیتوان به احیای واقعی دریاچه در کوتاهمدت امیدوار بود.
استاد دانشکده برنامهریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز افزود: هرچند اهتمام ریاستجمهوری و کارگروه نجات ملی دریاچه ارومیه قابل تقدیر است، اما مسأله احیای دریاچه، موضوعی چند متغیره است؛ از گرمایش زمین و تغییر الگوهای بارش گرفته تا تضعیف جریان رطوبت مدیترانهای و تغییرات اقلیمی و افزایش مصرف در بخش کشاورزی و صنعت، همگی موانعی بزرگ در مسیر احیا هستند.
صراف خاطرنشان کرد: مدلهای پیشبینی آبوهوای اروپا، بهار و تابستانی پرباران را نشان نمیدهند. از سوی دیگر، مصرف بیرویه منابع آبی در شرب، صنعت و بهویژه کشاورزی بدون نظارت و قانونمندی مؤثر، شرایط را پیچیدهتر کرده است. وجود بیش از ۷۵ هزار حلقه چاه غیرمجاز نیز موضوعی است که دستگاه قضائی به تنهایی نمیتواند در کوتاهمدت بر آن فائق آید، بهویژه آنکه معیشت بسیاری از مردم به کشاورزی وابسته است.
وی همچنین یادآور شد: کاهش سطح دریاچه و تبخیر بالای آب به دلیل کاهش سطح تماس دریاچه با تودههای هوای مرطوب، در کنار تأثیر نمکهای پراکنده و نقش مصرف سوختهای فسیلی و گازهای گلخانهای در کاهش بارشها، چشمانداز روشنی را برای آیندهی دریاچه در کوتاهمدت ترسیم نمیکند.
وی تاکید کرد: اجرای طرحهای ستاد احیا نیازمند زمان، منابع اعتباری و جدیت بیشتر است. امید میرود که اقدامات مؤثر و نوآورانهای در دستور کار قرار گیرد تا احیای دریاچه تنها روی کاغذ نماند.
استاد دانشگاه تبریز در پایان در خصوص ستاد احیا گفت: در حال حاضر، سطح تراز دریاچه ۱۲۷۰.۲۸ متر اعلام شده که نسبت به تراز ۱۲۷۰.۲۴ متر در همین زمان در سال گذشته، تنها ۴ تا ۸ سانتیمتر افزایش داشته است. با این اعداد، نمیتوان از احیای دریاچه سخن گفت؛ چراکه «زندگی دریاچه، نیازمند آب تازه است».