جای خالی برق تجدیدپذیر در خاموشی‌های بهاره

اقتصاد ایران: اگر در طی سالهای قبل، ضرورت تغییر پارادایم توسعه صنعت برق با توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر درک شده بود و امروز به جای سهم کم‌تر از یک‌درصد تولید برق تجدیدپذیر، بیش از ۱۰ درصد از تأمین برق کشور با تجدیدپذیرها صورت می‌گرفت خاموشی‌های بهاره اتفاق نمی‌افتاد.

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، برای نخستین بار در میانه فروردین‌ماه با کسری تولید برق نسبت به میزان تقاضای برق مواجه شدیم و به‌تبع آن خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده در نقاط مختلف کشور آغاز شد.

رشد حدودا 2 درجه‌ای دمای هوا نسبت به سال‌های نرمال در میانه فروردین‌ماه، موجب شد تا در شهرهای جنوبی کشور، کولرهای گازی زودتر از هر سال به‌مدار بیاید و در مجموع کشور، با رشد 8 درصدی مصرف برق نسبت به زمان مشابه سال قبل روبه‌رو شدیم.

* محدودیت‌های مختلف در استفاده از ظرفیت واحدهای حرارتی، اتمی و برق‌آبی

این رشد پیش‌بینی نشده مصرف برق، برنامه‌ریزی‌های صنعت برق را به چالش کشید و درحالی که برنامه‌ریزی شده بود تا تأخیر در تعمیرات واحدهای حرارتی با کار 3 شیفته و شبانه‌روزی در روزهای فروردین و اردیبهشت جبران شود و پیرو این تصمیم، بخش قابل توجهی از واحدهای گازی و بخاری به علت تعمیرات دوره‌ای و اساسی از مدار خارج بودند و همچنین نیروگاه اتمی بوشهر نیز برای سوخت‌گذاری از مدار خارج شده بود، شبکه با رشد تقاضا، بیش از برآوردها مواجه شد و در نتیجه به خاموشی‌های برنامه ریزی شده بخش خانگی در نخستین ماه سال رسیدیم.

استفاده از ظرفیت 12 هزار مگاواتی نیروگاه‌های برق آبی نیز برای جبران کسری برق شبکه میسر نشد. از یک‌سو کم بارشی‌های ناشی از پنجمین سال خشک پیاپی، وضعیت ذخایر سدها را در شرایطی قرار داده که امکان بهره‌گیری از ظرفیت برق‌آبی‌ها در سال جاری یک‌سوم سال قبل برآورد می‌شود و از سویی دیگر، همین ظرفیت برق آبی‌ها را باید برای روزهای گرم‌تر که ناترازی برق تشدید می‌شود، نگه داریم.

* کسری تأمین برق نسبت به تقاضای 50 هزار مگاواتی

با وجود ظرفیت اسمی 95 هزار مگاواتی برق و در شرایطی که در حال آمادگی کامل نیروگاه‌ها، ظرفیت عملی تولید می‌تواند به 65 هزار مگاوات برسد، برای پیک 50 هزار مگاواتی تقاضای برق در روزهای جاری، امکان پاسخ‌گویی کامل وجود ندارد؛ چرا که نیروگاه‌های برق آبی وابسته به وضعیت بارش‌ها، نیروگاه اتمی بوشهر نیازمند تجدید سوخت‌گذاری و نیروگاه‌های حرارتی که همواره وابسته به تأمین مناسب سوخت فسیلی بوده‌اند، نیازمند تعمیرات دوره‌ای و اساسی هستند.

در این بین، جای نیروگاه‌های تجدیدپذیر خالی است. ظرفیت اسمی تولید برق تجدیدپذیر درحال حاضر حدود 1600 مگاوات است که از نظر ظرفیت اسمی، حدود 1.7 درصد ظرفیت تولید برق کشور را به‌خود اختصاص داده؛ اما در عمل، برق تجدیدپذیر همچنان زیر یک‌درصد از نیاز برقی کشور را تأمین می‌کند.

* سهم واقعی تجدیدپذیرها در تأمین برق حدود 0.7 درصد

بررسی سهم انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک از تولید برق (ناویژه) کشور در سال‌های مختلف بدین صورت است.

نیروگاه‌های تجدیدپذیر ,

همان‌طور که در جدول بالا مشخص است، سهم تولید برق تجدیدپذیر از کل تولید برق کشور در سال 1403 (تا پایان پاییز) به 0.71 درصد رسیده است.

* ضرورتی که در گذشته درک نشد و امروز چوب آن را می‌خوریم

حال اگر در طی سالهای قبل، ضرورت تغییر پارادایم توسعه صنعت برق با توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر از سوی مسئولان درک می‌شد و در دستور کار قرار می‌گرفت و امروز به جای سهم کم‌تر از یک‌درصد تولید برق تجدیدپذیر در تأمین نیاز برقی کشور، بیش از 10 درصد از تأمین برق کشور با تجدیدپذیرها صورت می‌گرفت؛ بدون شک خاموشی‌های بهاره اتفاق نمی‌افتاد.

در 7 ماه نخست فعالیت دولت چهاردهم (ابتدای شهریور تا پایان اسفند 1403) با افزایش 400 مگاواتی ظرفیت اسمی تولید برق تجدیدپذیر، متوسط افزایش ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر به ماهانه 57 مگاوات رسید.

اگرچه این نرخ رشد، نسبت به گذشته افزایش محسوسی دارد؛ اما نسبت به نیاز کشور در زمینه توسعه تجدیدپذیرها، هدفگذاری 30 هزار مگاواتی دولت چهاردهم در زمینه توسعه ظرفیت برق تجدیدپذیر در 4 سال و حتی هدفگذاری 12 هزار مگاواتی برنامه هفتم توسعه، یک حرکت لاک‌پشت‌وار و بسیار کُند محسوب می‌شود که اگر دولت چهاردهم در زمینه توسعه تجدیدپذیرها با سرعت 7 ماه نخست فعالیت خود، مسیر را ادامه دهد، به‌هیچ وجه به هدف‌گذاری‌های این حوزه دست پیدا نخواهیم کرد.

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ