هدفگذاری تولید ۳۹۲ هزار تن محصولات گلخانهای در آذربایجان شرقی
اقتصاد ایران: تبریز-رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی از رشد بیسابقه تولید محصولات کشاورزی، دامی و باغی و جهش چشمگیر در تولید محصولات کشاورزی استان در سال ۱۴۰۳ خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر، شهرام شفیعی، ظهر دوشنبه در سمینار فرمانداران استان آذربایجان شرقی که به منظور بررسی روند تولید، تأمین امنیت غذایی و سیاستهای پیشرو برگزار شد، با ارائه گزارش جامعی از عملکرد سال ۱۴۰۳ بخش کشاورزی استان، بر ضرورت حمایت همهجانبه فرمانداران از برنامههای تولید پایدار در سال زراعی جدید تأکید کرد.
وی با بیان اینکه برنامه هفتم توسعه کشور هدف مهمی برای اصلاح الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی تعیین کرده، گفت: براساس این برنامه، باید سالانه ۳ میلیارد مترمکعب از مصرف آب در بخش کشاورزی کاهش یابد که در مجموع ۱۵ میلیارد مترمکعب در طول اجرای برنامه خواهد بود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، افزود: این مهم با دو محور اصلی دنبال میشود؛ نخست افزایش بهرهوری آب در بخش کشاورزی و دوم، رسیدن به شاخص تولید ۲.۶ کیلوگرم محصول به ازای هر مترمکعب آب مصرفی تا پایان برنامه است.
شفیعی با تأکید بر شرایط بحرانی منابع آبی در استان گفت: کاهش شدید بارندگی در سال زراعی جاری، ضرورت برنامهریزی دقیق و تعامل بینبخشی را بیش از پیش آشکار کرده است. در این راستا، از فرمانداران درخواست داریم با همکاری شرکت آب منطقهای، نسبت به تأمین مکفی و به موقع آب مورد نیاز برای کشتهای بهاره و پاییزه اقدام کنند.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی، با اشاره به سیاستهای کلان بخش کشاورزی در برنامه هفتم توسعه، گفت: یکی از برنامههای اصلی استان در این دوره، توسعه تولید در محیطهای کنترلشده همچون گلخانههاست، به طوری که تا پایان برنامه، حداقل ۳۹۲ هزار تن تولید گلخانهای برای آذربایجان شرقی هدفگذاری شده است.
وی افزود: در حوزه خودکفایی نیز، متوسط وزنی ضریب خودکفایی محصولات اساسی کشاورزی شامل گندم، جو، برنج، حبوبات، گوشت قرمز و سفید و شکر باید تا پایان برنامه به ۹۰ درصد برسد. برای محصولات اساسی دیگر مانند ذرت و دانههای روغنی نیز این عدد ۴۰ درصد در پایان برنامه تعیین شده است.
شفیعی به چالش واردات نهادههای دامی نیز اشاره کرد و گفت: در راستای کاهش وابستگی به واردات نهادههای دامی تراریخته، برنامهریزی شده است که سالانه ۵ درصد از واردات کاسته شود و این میزان در پایان برنامه به ۲۵ درصد کاهش یابد.
وی همچنین از افزایش ۵۰ درصدی بهرهوری تولید در واحد سطح تا پایان برنامه به عنوان یکی دیگر از شاخصهای کلیدی برنامه هفتم یاد کرد و افزود: این هدف نیازمند تغییرات اساسی در شیوههای تولید، بهرهگیری از فناوری نوین و همراهی جدی کشاورزان است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی در ادامه با تأکید بر مدیریت بهینه منابع آب گفت: در راستای کاهش مصرف آب و افزایش بهرهوری، برنامه اصلاح الگوی کشت بهصورت دقیق و علمی تدوین و به تفکیک محصول و شهرستان به تمامی مدیریتهای جهاد کشاورزی شهرستانها ابلاغ شده است. این برنامه نقشه راه ما برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار در شرایط تغییرات اقلیمی است.
شفیعی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اهمیت زیرساختهای کشاورزی اظهار کرد: از فرمانداران تقاضا میشود به عنوان رؤسای کمیتههای برنامهریزی شهرستانها، با توجه به ضرورت اجرای طرحهای زیربنایی کشاورزی در حوزههای آب و خاک و امور فنی و مهندسی و سایر بخشها، اعتبارات این حوزه را در اولویت تخصیص منابع اعتباری شهرستانها قرار دهند.
وی افزود: لازم است این موضوع در تخصیص اعتبارات توازن منطقهای، به ویژه از محل سهم نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز مورد توجه جدی قرار گیرد چرا که بدون زیرساختهای مناسب، نمیتوان انتظار تحقق اهداف کلان برنامه هفتم و توسعه پایدار کشاورزی را داشت.
شفیعی نقش فرمانداران را در اجرای این سیاستها حیاتی دانست و گفت: اگر همه ارکان مدیریتی استان همراستا حرکت کنند، تحقق این اهداف دور از دسترس نخواهد بود.
وی اظهار کرد: تأخیر در تأمین آب و عدم توجه به زمانبندی کشتها، مستقیماً بر تولیدات کشاورزی استان تأثیر گذاشته و جایگاه آذربایجان شرقی را بهعنوان یکی از استانهای برتر در تولید محصولات استراتژیک کشور تهدید خواهد کرد.