فارسی زبان مردمان اهل بهشت است، بهشت ایران
اقتصاد ایران: ما مردمان این سرزمین رنگارنگ به برکت زبان فارسی حرف هم را میفهمیم. سید حسن حسینی حق داشت، به راستی که فارسی زبان مردمان اهل بهشت است، اهل بهشت ایران!
خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و ادب: لیلا حسیننیا شاعر تبریزی، یادداشتی درباره برنامه تلویزیونی دونقطه که از شبکه دو پخش میشود در اختیار مهر گذاشته که در ادامه مشروح آن را میخوانیم:
مرحوم سید حسن حسینی در کتاب سکانس کلمات یادداشتی دارد درباره زبان فارسی که در آن این روایت را خواندم: «پارسی زبان مردمان اهل بهشت است.»در ادامه سید حسن حسینی به اهمیت جایگاه زبان عربی میپردازد و من میخواهم به او تاسی کنم و بگویم برای من که مادرم نخستین کلمات را به زبان آذری به من آموخته، برای من که طعم دعای کمیل و اندوه ناحیه مقدسه را به عربی چشیدهام، برای من که لذت سینما را از گذرگاه زبان فرانسه درک کردهام؛ پارسی زبان مردمان اهل بهشت است!
هیچ لذتی برای من گرانمایهتر از دیدار با زبان فارسی نیست؛ دیدار با زبان فارسی از لابه لای حکایتهای نمکین سعدی، از میان ابیات دلاویز حافظ، از جهان پر رنگ و نقش مثنوی، از دل غزلهای ناب محتشم کاشانی، از ورای حکمت موج زننده در شاهنامه سترگ فردوسی، شوریدگی ماندگار در ابیات دلنشین استاد شهریار و… سالهای عمرم را نیز به یاد گرفتن و یاددادن این زبان گذراندم. عشق به زبان پارسی را در سالهای معلمی دبیرستان با دانش آموزانم در میان گذاشتم و دیدم که جویبار جاری زبان شیرین فارسی در دل و جان آنان به زیبایی روان میشود. بعدها هم در کارگاهها و کلاسهای شعر، اغلب آن هنرجویانی ارتباط عمیق با زبان فارسی برقرار میکردند که نوجوان بودند. هنوزاهنوز با بسیاری از آن نوجوانان در ارتباطم و میدانم که من چیزی برای بخشیدن به آنان نداشتم جز واژگان زبان فارسی.
همه اینها را گفتم تا بگویم در یکی از شبهای عید خیلی اتفاقی شبکه دو تلویزیون را تماشا کردم و شعار برنامهای حسابی توجهم را جلب کرد: «حرف همو میفهمیم!» بیآن که بدانم برنامه چیست و در چه باره سخن خواهد گفت، دانستم که برنامه درباره زبان فارسی است! چون ما، همه مردمان این سرزمین رنگارنگ به برکت زبان فارسی حرف هم را میفهمیم. اسم برنامه «دو نقطه» بود و برنامهای بود که در آن نوجوانان پیرامون زبان فارسی باهم مسابقه میدادند. توانسنجی املایی و واژگانی، آشنایی با مفاهیم کنایی و ضرب المثلها و ورود به جهان متون ارجمندی از نوع گلستان سعدی؛ از نکات ارزشمند این برنامه است.
اما نکته مهم و اساسی در باب برنامه دو نقطه، انتخاب جامعه هدف است. این برنامه شاید سالهاست که در قالب و حالت بزرگسالپسندی در شبکههای دیگر ساخته و اجرا شده اما چند تن از نوجوانان و میراثداران فردای ایران و زبان فارسی با آن دست برنامهها ارتباط میگیرند؟ قدرت برنامه دو نقطه در شاکله خوشرنگ و لعاب و نوجوانپسند آن است. رفتار خوب مجری، دکور جالب، لباسهای خوش رنگ و بخشهای میان برنامهای شاد میتواند توجه مخاطبان نوجوان را به خود جلب کند. هرچند که هنوز تبلیغات صحیحی برای این برنامه صورت نگرفته و همین تجربه که من برای شما روایت میکنم تنها بر اساس یک شبکهگردی اتفاقی بود.
شبهای عید نوروز و پسا عید نوروز را با تماشای دو نقطه میگذارنم و به چشمان نوجوانانی که در این مسابقه حضور دارند به دقت نگاه میکنم، و میدانم که روح زبان فارسی از لابهلای همین مسابقه زیبا در جانشان خواهد دمید، و هیچ گاه لذت درآمیختگی روحشان را با زیبایی زبان فارسی از یاد نخواهند برد. آنگاه قدر این زبان و این سرزمین را بیشتر خواهند دانست، و امید که برای آبادانی این خاک تلاش کنند؛ که گمانم سید حسن حسینی حق داشت، به راستی که فارسی زبان مردمان اهل بهشت است، اهل بهشت ایران!