نان کم‌سبوس در سفره ایرانی‌ها/صدور مجوز ۱۰۰ کارخانه آرد کامل

اقتصاد ایران: مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به سبوس‌گیری از آرد نان لواش و تافتون تا ۱۸ درصد، از صدور مجوز تولید آرد کامل برای ۱۰۰ کارخانه خبر داد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در دنیای امروز، تغذیه سالم به یکی از اصلی‌ترین اولویت‌های بهداشتی جوامع تبدیل شده است. یکی از مهم‌ترین اجزای رژیم غذایی روزانه که تأثیر مستقیمی بر سلامت انسان دارد، نان است. در بسیاری از کشورها، نان جزو اصلی‌ترین منابع کربوهیدرات به شمار می‌رود و در فرهنگ‌های مختلف، به‌ویژه در ایران، جایگاه ویژه‌ای دارد و قوت غالب ایرانیان محسوب می‌شود. 

با این حال، در سال‌های اخیر به دلایل مختلف، نوع نانی که مصرف می‌شود تغییرات زیادی کرده است. یکی از این تغییرات، کاهش استفاده از نان کامل (نان سبوس‌دار) و جایگزینی آن با نان سفید است.

نان کامل، که از آرد گندم کامل تهیه می‌شود، به دلیل حفظ سبوس و مواد مغذی موجود در آن، از ویژگی‌های تغذیه‌ای بسیار بالایی برخوردار است. این نوع نان سرشار از فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی است که برای عملکرد مناسب دستگاه گوارش، حفظ سلامت قلب و عروق، و تنظیم قند خون مفید است. مطالعات علمی نشان می‌دهند که مصرف نان کامل می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند دیابت نوع 2، بیماری‌های قلبی ـ عروقی و برخی از انواع سرطان‌ها کمک کند. فیبر موجود در نان کامل همچنین باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش، پیشگیری از یبوست، و کنترل وزن می‌شود.

با وجود این میزان سبوس‌گیری از آردهای کشور بسیار بالاست و این موضوع سلامت جامعه ایرانی را به خطر انداخته است.

سبوس‌گیری از آرد نان لواش و تافتون تا 18 درصد!

دکتر احمداسماعیل‌زاده؛ مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم درباره میزان سبوس‌گیری از آردهای موجود در کشور اظهار کرد: بسته به نوع نان، درصد سبوس‌گیری از آردها متغیر است و در برخی موارد سبوس‌گیری تا 22 درصد نیز گزارش شده است اما با توجه به تغییرات جدید در استانداردهای تولید نان، بیشترین مقدار سبوس‌گیری اکنون 18 درصد است. این 18 درصد معمولاً در نان‌هایی نظیر لواش و تافتون مشاهده می‌شود.

سبوس‌گیری از آرد نان لواش و تافتون تا 3 تا 9 برابر استاندارد

وی افزود: منظور از نان کامل، نانی است که سبوس‌گیری آن بین 2 تا 6 درصد باشد.

صدور مجوز تولید آرد کامل برای 100 کارخانه

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت درباره تعداد کارخانجات تولیدکننده آرد کامل نیز گفت: طبق اطلاعات مجوزهای صادره از سوی سازمان غذا و دارو، بیش از 100 مجوز برای کارخانه‌های آرد جهت تولید آرد کامل صادر شده است که در حال حاضر، حدود 70 کارخانه از این تعداد، آرد کامل تولید می‌کنند. 

گزارش‌های غیردقیق از تعداد نانوایی‌های در حال پخت نان سبوس‌دار

اسماعیل‌زاده درباره تعداد نانوایی‌هایی که در حال حاضر آرد کامل را در اختیار مردم قرار می‌دهند، بیان کرد: بسته به گزارش‌های مختلف از دستگاه‌های مختلف، تعداد نانوایی‌هایی که آرد کامل در اختیار مردم قرار می‌دهند، بین 200 تا 1400 عدد متغیر است. برخی دستگاه‌ها اعلام کرده‌اند که 200 نانوایی آرد کامل تولید می‌کنند، در حالی که برخی دیگر، به صورت سهلگیرانه‌تر آمار بیشتری گزارش داده‌اند.

هدف‌گذاری کاهش سبوس‌گیری از آردها

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت درباره برنامه وزارت بهداشت برای تولید نان کامل گفت: وزارت بهداشت به همراه دیگر دستگاه‌ها، برنامه‌ای برای افزایش تولید نان کامل دارد و انتظار می‌رود تعداد کارخانجات نانوایی‌ها در آینده افزایش یابد. تا پایان سال 1404 هدف این است که تعداد کارخانجات تولید آرد کامل به حداقل سه کارخانه آرد کامل در حوزه تحت پوشش هر دانشگاه علوم پزشکی برسد.

وی تأکید کرد: در نظر است که آمار سبوس‌گیری به تدریج کاهش یابد و نهایتاً به حداکثر 12 درصد برسد.

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ