بهار فصل شالی در مازندران است؛ توصیه هایی به شالیکاران
اقتصاد ایران: ساری - بهار فصل کشت شالی در برنج زارها و مزارع مازندران است و در همین راستان مسئولان جهاد کشاورزی به شالیکاران توصیه هایی می کنند.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: همزمان با فصل بهار کشت و کار کشاورزی در استان مازندران شتاب بیشتری گرفت و عطر برنج و شالی در مزارع مازندران بلند شده است.
این روزها شالیکاران مشغول آب تخت کردن و یا آماده کردن بذر برای کشت در مزرعه هستند و فصل کشت و کار کشاورزی در بهار در مازندران به اوج میرسد.
بیش از ۳۰۰ هزار بهره بردار کشاورزی در استان مازندران وجود دارد که غذای مورد نیاز ایران را تأمین میکنند و هرساله بیش از یک میلیون تن انواع برنج را بر سر سفرههای ایرانیان میرسانند.
در استان مازندران ۲۱۳ هزار هکتار شالیزار وجود دارد که کار نشا و کشت تا اردیبهشت ماه در استان صورت میگیرد. سال قبل توزیع بذر نامرغوب بین برخی کشاورزان به محصولات آنان آسیب زد و این درحالی که در سال جاری برنامه ریزی برای رفع این مسائل انجام شده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محمودآباد گفت: کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی همکاری لازم را به کشاورزان این شهرستان خواهند داشت و توصیههای فنی و علمی لازم را برای افزایش عملکرد و تولید ارائه خواهند داد.
محمد هادیزاده در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: کشاورزان با همکاری کارشناسان و بکارگیری روشهای مختلف به شکل تلفیقی، باید تمامی منابع طبیعی را برای افزایش تولید به کارگیری کرد.
کشاورزان با همکاری کارشناسان و بکارگیری روشهای مختلف به شکل تلفیقی، باید تمامی منابع طبیعی را برای افزایش تولید به کارگیری کرد مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محمودآباد افزود: این روشها شامل بکارگیری بذر استاندارد، بذر مال کردن، ضدعفونی کردن بذر، استفاده از کودهای بیولوژیک، محلول پاشی و کنترل به موقع آفات و بیماریها است.
هادیزاده با بیان اینکه برای داشتن سطح سبز خوب و یکنواخت، ایجاد بستری ایده آل در اولویت قرار دارد، گفت: برای آماده کردن بذر، ابتدا سبک و سنگین کردن بذر انجام و پس از شست و شوی و جداسازی بذر سالم و یکدست از آن شکسته و پوچ، آنها را حداقل به مدت ۱۰ ساعت در آب معمولی خیس کرده و اگر بذرمال انجام و اول آن را مصرف و سپس بذور با قارچ کش مناسب ضدعفونی شوند میتوان آن را با نیتروکسین، ازتو باکتر یا اسید هیومیک بذرمال و در اتاق ژرمیناتور برای جوانه دار شدن قرار داد.
وی با اشاره به اینکه بعد از جوانه دار شدن، با دستگاه سیدر روی سینیهای نشاء پخش میکنند، افزود: بذرمال کردن به علت داشتن عنصر روی، سبب سنتز جیبرلین شده و افزایش جیبرلین باعث افزایش آنزیم آلفا آمیلاز و در نتیجه دیواره بین جنین و آندوسپرم سریعتر از بین رفته و به جوانه زنی بذر کمک میکند.
هادیزاده یکی از مشکلات اساسی در بانک نشا را سوزنی شدن برگ و سوزش آنها در خزانه دانست و راهکارهای بسیاری را از جمله آبشویی خزانه، استفاده از محلول پاشی مناسب و کاربرد یک ماده محرک رشد در پای بوته همراه با آبیاری ارائه کرد.
تأمین نهادههای کشاورزی با قیمت مناسب از جمله دغدغه شالیکاران و برنجکاران در استان مازندران به شمار میرود و در این راستا در شهرهای مختلف کودهای یارانهای در حال توزیع است.
رونق شالیزارها با حمایت جهاد کشاورزی
مدیر جهاد کشاورزی جویبار از توزیع ۱۵۰۰ تن کود شیمیایی یارانهای در اراضی شالیزاری این شهرستان خبر داد و گفت: این اقدام در راستای تأمین نیاز کشاورزان و تسهیل در فرآیند توزیع هدفمند کود انجام شده است.
عبدالله رحیمی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ۷ هزار تن انواع کود شیمیایی در جویبار توزیع شد که بیشترین میزان مصرف کود، حدود ۳۰ درصد، مربوط به مزارع شالیزاری بوده است که بیشترین سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی شهرستان را به خود اختصاص دادهاند.
رحیمی با اشاره به میزان مصرف کود در اراضی شالیزاری جویبار اظهار کرد: در سال زراعی جدید نیز تاکنون ۱۵۰۰ تن کود یارانهای بین شالیکاران توزیع شده و از این میزان، ۶۳۰ تن کود اوره، ۴۱۵ تن کود فسفات و ۴۵۵ تن کود پتاس بوده است.
مدیر جهاد کشاورزی جویبار تصریح کرد: توزیع کود یارانهای از طریق سامانه کنترل و پایش مواد کودی و به منظور تسهیل در فرآیند توزیع هدفمند، مصرف بهینه کود کشاورزی و حذف واسطهها و حوالههای فیزیکی انجام میشود.
وی گفت: توزیع کود یارانهای در جویبار با هدف حمایت از کشاورزان و افزایش بهرهوری در تولید محصولات کشاورزی، به ویژه در اراضی شالیزاری، ادامه دارد. کشاورزان میتوانند با مراجعه به سامانه مربوطه و ارائه مدارک لازم، نسبت به دریافت کود مورد نیاز خود اقدام کنند.
توصیههایی که باید جدی گرفت
همزمان با اوج گرفتن فصل کشت و کار کشاورزی، کارشناسان و متولیان امر از کشاورزان خواستند برای جلوگیری از خسارت وارده به توصیهها توجه داشته باشند. هادی باقری، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، با تأکید بر لزوم رعایت اصول بهزراعی برنج در فصل جاری، گفت: شتاب در انتقال نشاء به زمین اصلی، امکان بروز خسارت به محصول را تقویت میکند.
وی افزود: با توجه به نوسانات دمایی و توجه به الگوهای پیشیابی هواشناسی، کشاورزان باید توصیههای کارشناسی را جدی بگیرند تا از کاهش عملکرد محصول جلوگیری شود.
کشت برنج در مازندران از اسفند با شخم و خزانهگیری آغاز میشود و معمولاً در فروردین به مرحله نشاکاری میرسد. این استان علاوه بر برنج، در تولید ۱۵ محصول زراعی و باغی رتبههای برتر کشور را دارد و با وجود داشتن تنها ۲.۵ درصد اراضی کشاورزی ایران، ۷ درصد تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد ارزش اقتصادی این بخش را به خود اختصاص داده است.